Hyppää sisältöön

Keskuskauppakamari vaatii oleskelulupien hintoja alemmiksi

Suomessa maksut ovat jopa moninkertaiset verrattuna keskeisiin kilpailijamaihin.

Keskuskauppakamarin mukaan Suomen perimät oleskelulupamaksut ovat jopa moninkertaiset verrattuna esimerkiksi Ruotsiin ja Viroon. Kuva: Jaani Lampinen / Yle
STT

Oleskelulupamaksut on uudistettava pikavauhtia ja uudet maksut asetettava kilpailukykyiselle tasolle keskeisiin kilpailijamaihin nähden, vaatii Keskuskauppakamari.

Keskuskauppakamarin mukaan Suomen perimät oleskelulupamaksut ovat jopa moninkertaiset verrattuna esimerkiksi Ruotsiin ja Viroon. Työn perusteella haettava ensimmäinen oleskelulupa maksaa Suomessa 520 euroa. Ruotsissa vastaava lupa maksaa noin 185 euroa ja Virossa 125 euroa.

– Oleskelulupahakemusten maksut tuskin ovat kenenkään ensisijainen kriteeri uutta asuinmaata pohdittaessa, mutta kyllä niilläkin on vaikutusta kokonaisuuteen, josta muodostuu Suomen houkuttelevuus ulkomaalaisten osaajien silmissä, arvioi Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen tiedotteessa.

Keskuskauppakamari esittää, että Suomen tulisi siirtyä tavoitteellisempaan maahanmuuttopolitiikkaan. Valtioneuvoston tulisi sen mukaan asettaa vuosittainen määrällinen tavoite osaamiseen perustuvalle maahanmuutolle.

Pienetkin yksityiskohdat pitäisi hioa kuntoon

Tavoite voisi Keskuskauppakamarin mukaan olla 30 000 työn ja opiskelun perusteella vuosittain maahan muuttavaa. Kasvua olisi noin kolmannes vuoden 2019 verrattuna.

– Kun halutaan päästä tavoitteisiin ja oikeasti lisätä osaamiseen perustuvaa maahanmuuttoa merkittävästi, pitää kaikki pienetkin yksityiskohdat hioa kuntoon. Tämä tarkoittaa sitä, että oleskelulupaprosessien pitää olla kunnossa ja Suomen maabrändin on oltava maailmalla kiinnostusta herättävä, Valtonen painottaa.

Suosittelemme sinulle