Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Korona on vaatinut urheiluseuroilta ponnisteluja – SJK:n markkinointijohtaja Jussi Kankaanpää: "Avoin vuoropuhelu on kaiken perusta"

Etenkin vapaaehtoistyöhön nojaavat seurat ovat olleet ahtaalla tapahtumien järjestelyissä.

Yleisöä Seinäjoen jalkapallostadionilla.
SJK:n otteluihin saa nykyisillä linjauksilla ottaa 2750 katsojaa. Kuva: Anri Koski / Yle
Tuomo Mäenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Eteläpohjalaiset urheiluseurat ovat saaneet osansa koronakurimuksesta. Jatkuvasti muuttuvat ohjeistukset ja linjaukset ovat aiheuttaneet sen, että ottelutapahtumien suunnittelu on vaatinut valtavan määrän lisätyötunteja.

Urheiluseurat ovatkin pystyneet vastaamaan uusiin haasteisiin vaihtelevasti.

Seinäjoen Jalkapallokerhon (SJK) ottelutapahtumista vastaavat palkalliset ammattilaiset, joten SJK:n toimintaan korona ei ole juuri horjuttanut.

SJK:n markkinointijohtaja Jussi Kankaanpää kiittelee urheiluseurojen yhteisöllisyyttä, joka on koronan myötä tuntunut kasvavan.

– Kun korona aluksi iski päälle, teimme kaikkiin eri skenaarioihin suunnitelmat. Se oli todella työteliästä aikaa. Olen todella tyytyväinen siitä yhteisöllisyydestä, mikä Veikkausliiga-seurojen välillä siinä tilanteessa oli. Teimme yhteistyötä, ja meiltä lähti todella nopealla aikataululla konkreettinen suunnitelma, miten poikkeusaikana voidaan toimia.

Seinäjokelaisseura on myös pyrkinyt auliisti auttamaan muita seuroja.

– Jaoimme suunnitelmamme seuroille, joista osa työsti omaan toimintaympäristöönsä, omille stadioneilleen sopivat suunnitelmat. Se helpotti valtavasti sitä, miten jalkapallon puolella seurat ovat päässeet korona-ajan hankaluuksista ja vaikeuksista eteenpäin. Vaikka on ollut työlästä ja haastavaa, niin tällä hetkellä ihan hyvissä vesissä uidaan, Kankaanpää summaa.

Vapaaehtoistyöhön nojaavat lujilla

Viime viikolla urheilupiireissä aiheutti kohua, kun jalkapalloseura FC Lahti joutui keskeyttämään ottelutapahtumien oheismyynnin, sillä Etelä-Suomen aluehallintovirasto vaatii, että jokaiselle katsojalle on jatkossa oltava tarjolla pöytäpaikka.

Miesten Superpesiksessä tahkoava Vimpelin Veto on selvinnyt korona-ajasta varsin hyvin.

Toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Kujala kiitteleekin Vedon taustajoukkoja. Kujala on kuitenkin hieman huolissaan lukuisten vapaaehtoistyöntekijöiden joutumisesta liian koville, jos koronatilanne vielä useaan otteeseen vaatii muutoksia.

Vedon otteluihin saa ottaa tällä hetkellä 950 katsojaa.

– Tarkoitus on, että heinäkuun ajan mennään näillä järjestelyillä. Molemmilla lohkoilla on omat palvelunsa ruokineen ja vessoineen. Ei ole mitään syytä enää muuttaa tätä järjestelyä, jos ei ylempää tule uutta ohjeistusta.

Elokuu on monella tapaa vielä arvoitus ottelujärjestelyiden kannalta.

– Tapahtumajärjestäjät ovat olleet todella kovilla. Olemme joutuneet tekemään moninkertaisen työmäärän otteluiden eteen. Ja kun vielä koko ajan ohjeistukset ja linjaukset muuttuvat, on tehty mielipuolinen määrä hommia suunnitelmien parissa. Kun ottaa huomioon, että moni tekee seurassa ihan vapaaehtoisesti hommia, niin on tämä ollut seuralle raskasta aikaa, Kujala sanoo.

Kujala pyytää kaikilta osapuolilta luottoa siihen, että seuroissa tehdään kaikki mahdollinen turvallisuuden eteen.

– Toivon todella, että seuroissa saataisiin tilannetta hieman rauhoitettua. Aina toivoisi, että ihan maalaisjärjelläkin asioista selviäisi.

Vuoropuhelu kaiken A ja O

Myös SJK:sta viestitään, että turvallisuus on seurojen prioriteetti numero yksi. Aluehallintoviraston ohjeistusta on seurattu tarkasti.

– Olemme pitäneet huolen siitä, ettei missään tapauksessa niistä luisteta. Haluan korostaa , että näissä puitteissa pystymme tuottamaan sellaisen ottelutapahtuman, jossa pystymme toteuttamaan anniskelut ja muut palvelut täysin ohjeistuksien mukaisesti, markkinointijohtaja Kankaanpää linjaa.

Kankaanpää kehuu paikallisen aluehallintoviraston toimintaa.

– AVI:lta on tullut koko ajan selkeät ohjeet, joten olemme olleet hyvin perillä, millaisten rajoitusten puitteissa suunnitelmia tehdään. Myös paikallisen poliisin kanssa olemme tehneet valtavasti yhteistyötä, turvallisuuspäällikkömme on ollut siihen suuntaan tiiviisti yhteydessä.

Vuoropuhelu on ollut viranomaisten ja seurojen välillä todella hyvää, Kankaanpää kehuu. Hän toivoo, että seuroja ja tapahtumajärjestäjiä kuullaan jatkossakin, kun ohjeistuksia tehdään.

– Me olemme kuitenkin siellä operatiivisella puolella ja tiedämme, miten tapahtumat toimivat. Avoin vuoropuhelu on kaiken perusta. Urheilu on tärkeä osa monen ihmisen elämää. Jos pystymme tekemään sen turvallisesti ja kaikkia rajoituksia noudattaen, niin se palvelee mielestäni koko yhteiskuntaa.

SJK pystyy seuraamaan reaaliaikaisesti, kuinka paljon katsojia missäkin sektorissa on.

– Näin voimme ottelupäivänä vaikka puoli tuntia ennen ottelua vapauttaa lippuja, että se sallittu 2750 katsojaa saadaan katsomoon turvallisesti ottaa. Olemme luvusta todella tarkkoja, ei ole mitään mahdollisuutta, että stadionille pääsisi tulemaan enemmän väkeä.

Lue myös:

Elokuusta tulee vielä tapahtumakuu, mutta ohjeet tuottavat päänvaivaa järjestäjille

FC Lahti joutuu keskeyttämään ottelutapahtumien oheismyynnin: "Meidän tulisi käytännössä järjestää jostain huomiseksi 2 000 pöytää ja tuolia stadionille"

Suosittelemme