Hyppää sisältöön

Hovioikeus: Johan Bäckman ei vainonnut Ylen toimittajaa, mutta yllytti MV-julkaisua loukkaavan materiaalin julkaisuun

Toimittajan yksityiselämään liittyvän tiedon julkistaminen johti vihakampanjaan ja aiheutti oikeuden mukaan kärsimystä.

Ylen toimittajaan kohdistui MV-verkkolehdessä julkaistujen tietojen vuoksi laaja vihakampanja. Kuva: Yle

Helsingin hovioikeus on tuominnut dosentti Johan Bäckmanin yllytyksestä Ylen toimittajaan kohdistuneeseen törkeään kunnianloukkaukseen.

Hovioikeus kuitenkin hylkäsi syytteet toimittaja Jessikka Aroon kohdistuneesta vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Syytteiden kaatumisen vuoksi Helsingin käräjäoikeuden Bäckmanille langettama vuoden ehdollinen vankeustuomio alenee kolmeksi kuukaudeksi.

Hovioikeus katsoo, että Bäckman yllytti MV-verkkosivustoa ylläpitäneen Ilja Janitskinin julkaisemaan Arosta loukkaavaa ja halventavaa materiaalia.

Hovioikeus katsoo, että Bäckman toimitti Janitskinille Aron yksityiselämään liittyneen käräjäoikeuden tuomion. Oikeus arvioi, että vanhalla vuonna 2002 annetulla tuomiolla ei ollut merkitystä Aron työlle toimittajana.

Tuomion julkistaminen helmikuussa 2016 ei oikeuden mukaan palvellut julkista intressiä vaan sillä mitä ilmeisimmin haluttiin vahingoittaa Aroa.

Tuomion julkistamisen jälkeen Aroon kohdistui laaja vihakampanja. Hovioikeuden mukaan Aroa halvennettiin tavalla, joka aiheutti suurta kärsimystä.

Hovioikeus ei ollut täysin yksimielinen. Yksi oikeuden jäsenistä katsoi, että Bäckman ei syyllistynyt yllytykseen vaan avunantoon.

Oikeus: vainoamisesta ei näyttöä

Hovioikeus katsoo, että Bäckman ei syyllistynyt Aron vainoamiseen, sillä Bäckmanin yhteydenotot liittyivät Aron työssään käsittelemään, heitä kumpaakin kiinnostavaan aiheeseen. Aro tutki Venäjän informaatiovaikuttamista ja julkaisi sitä koskevia juttuja.

Oikeuden mukaan osassa viestejä Bäckman käytti Arosta väheksyviä ja halventavia ilmaisuja. Yksittäiset epäasialliset viestit eivät kuitenkaan oikeuden mukaan olleet uhkaavia eivätkä omiaan aiheuttamaan laissa tarkoitetuin tavoin pelkoa ja ahdistusta.

Hovioikeuden mielestä jäi näyttämättä, olisiko Bäckmanin pitänyt ymmärtää Aron suhtautuneen yhteydenpitoon niin vastentahtoisesti, että se olisi ollut oikeudetonta.

Kunnianloukkaus ehti vanhentua

Syyttäjä vaati Bäckmanille tuomiota myös törkeästä kunnianloukkauksesta. Sen sijasta hovioikeus katsoi Bäckmanin syyllistyneen kunnianloukkaukseen. Syyteoikeus ehti kuitenkin tältä osin vanhentua.

Kyse oli siitä, että Bäckman antoi tietoja neljään artikkeliin, jotka julkaistiin venäläisissä verkkojulkaisussa. Hovioikeus katsoo, että Bäckman antoi Arosta tahallisesti vääriä tietoja.

Jutuissa Aron muun muassa väitettiin olevan kansainvälisten erikoispalvelujen edustaja. Bäckman luonnehti itse Aroa "amerikkalais-baltialaisten erikoispalvelujen tunnetuksi edustajaksi".

Hovioikeuden mielestä väitteet olivat epämääräisiä ja epäuskottavia.

Hovioikeus tuomitsi Bäckmanin maksamaan Arolle korvauksia kärsimyksestä 13 000 euroa ja oikeudenkäyntikuluista 40 500 euroa.

Oikeus alensi Bäckmanin osuutta korvauksista, jotka käräjäoikeus oli tuominnut hänelle ja Ilja Janitskinille yhteisvastuullisesti. Bäckmanin osuus yhteisvastuullisista korvauksista on 18 500 euroa.

Janitskinin käräjätuomio jää voimaan

Poikkeuksellisessa juttukokonaisuudessa syytettynä ollut MV-sivuston perustaja Ilja Janitskin kuoli helmikuussa. Hänen osaltaan valitus raukeaa ja Helsingin käräjäoikeuden tuomio jää voimaan.

Käräjäoikeus tuomitsi Janitskinin vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen 16 eri rikoksesta vuonna 2018. Käräjäoikeus katsoi Janitsknin syyllistyneen muun muassa Jessikka Aroon kohdistuneeseen törkeään kunnianloukkaukseen.

Janitskin vaati hovioikeudessa tuomion kumoamista.

Hovioikeus määrää Janitskin maksettavaksi tuomitut korvaukset ja oikeudenkäyntikulut maksettavaksi kuolinpesän varoista.

Käräjäoikeus tuomitsi Janitskinin maksamaan Arolle korvauksia kärsimyksestä 35 000 euroa. Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan yhteisvastuullisesti Bäckmanin kanssa Arolle aiheutuneet liki 28 000 euron vahingot.

Käräjäoikeus tuomitsi Janitsknin maksamaan korvauksia myös muille vahinkoa kärsineille.

Aro ja syyttäjä pääosin tyytyväisiä päätökseen

Jessikka Aron asianajaja Martina Kronström sanoo, että he ovat tyytyväisiä hovioikeuden päätökseen.

– Hovioikeuskin on arvioinut tapauksen törkeäksi ja poikkeukselliseksi ja tuominnut ihan merkittävästä kärsimyksestä tuntuvat korvaukset.

Kronström sanoo, että korvaukset ovat aiempaan oikeuskäytäntöön nähden selvästi kovempia.

– Meidän tavoite oli hillitä vihakirjoittelua ja nähtäväksi valitettavasti jää, onnistuuko se tällä tuomiolla.

– Me haimme suojaa vihapuheesta kaikille, jotka joutuvat esiintymään julkisuudessa suoraan tai epäsuorasti. Sitä ei nyt kaikilta osin saatu. Olemme huolissamme siitä, että tuomio antaa osittain vähän liian sallivan kuvan toimittajien tai julkista työtä tekevien haukkumisesta.

Meidän tavoite oli hillitä vihakirjoittelua ja nähtäväksi jää, onnistuuko se tällä tuomiolla.

Martina Kronström

Kronström sanoo yllättyneensä siitä, että vainoamista koskevan syytteen osalta hovioikeus vaikuttaa katsovan, että jokaisen yksittäisen yhteydenoton olisi oltava uhkaava tai kunniaa loukkaava. Kromströmin mielestä kyse on kokonaisuudesta, siitä miltä tilanne näyttää uhrin silmin.

– Pelottavaa on se, että sosiaalisen median perusteella on nostettu tuomitsemiskynnystä, koska on katsottu, että sosiaalisessa mediassa on helpompi ottaa yhteyttä värittyneillä viesteillä.

Aluesyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen kertoo tiedotteessaan, että hän on yleisellä tasolla tyytyväinen tapaan, jolla yksittäiset oikeus- ja näyttökysymykset on tuomiossa perusteltu.

– On myös hyvä, että tämä pitkä, raskas ja moniulotteinen oikeusprosessi on nyt viimeinkin saatu maaliin.

Bäckman harkitsee valitusluvan hakemista

Johan Bäckman ja häntä hovioikeudessa edustanut lakimies Ville Hoikkala ovat tyytyväisiä siihen, että syyte vainoamisesta kaatui. He kuitenkin harkitsevat valitusluvan hakemista korkeimmalta oikeudelta yllyttämisen osalta.

Hoikkala sanoo, että Aron rikostuomio, jonka MV-lehti julkaisi, on julkista tietoa.

– Se, että minkälaisia journalistisia ratkaisuja Ilja Janitskin ja MV-media ovat aikanaan tehneet, siihen Bäckman ole voinut vaikuttaa millään lailla.

Katsotaan, että Bäckman ei ole yllyttänyt ketään yhtään mihinkään.

Ville Hoikkala

Hoikkala sanoo, että Bäckman ei ole liioin voinut vaikuttaa siihen, että muut henkilöt ovat käyttäneet rikostuomiota Aroa halventavalla tavalla.

– Siksi katsotaan, että Bäckman ei ole yllyttänyt ketään yhtään mihinkään. Kunnianloukkausasiasta olemme tietysti myös eri mieltä oikeuden kanssa, mutta siitähän ei voi enää valittaa.

Hoikkala sanoo, että ymmärtää huolen mikä monilla toimittajilla on omasta turvallisuudesta ja työrauhastaan.

– Mutta valitettavasti tämä hovioikeuden ratkaisu ei siinä auta puolesta eikä vastaan. Toivon, että keskustelu sananvapaudesta ja toisaalta journalistien työrauhasta jatkuu rakentavana ja asiallisena myös jatkossa.

Oikeus: rasismi ja vihapuhe eivät saa sananvapauden suojaa

Hovioikeus alensi MV-lehden keskustelupalstaa ylläpitäneen naisen ehdollisen vankeustuomion 70 päivään. Oikeus tuomitsi naisen maksamaan Arolle 2 000 euroa korvauksia kärsimyksestä.

Hovioikeus katsoo käräjäoikeuden tavoin, että nainen syyllistyi törkeään kunnianloukkaukseen kun hän kirjoitti tai julkaisi artikkelin, jonka tarkoitus oli halventaa Aroa.

Hovioikeus piti ennallaan käräjäoikeuden naiselle langettaman tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Naisen katsotaan sallineen erittäin loukkaavien kommenttien julkaisemisen juutalaisista. Lisäksi hän kirjotti itse artikkelin, jota hovioikeus pitää tummaihoisia panettelevana ja herjaavana.

Hovioikeus toteaa, että rasistiset ilmaisut ja vihapuhe eivät kuulu sananvapauden suojaan.

Lue myös:

Syyttäjä MV-oikeudenkäynnissä: "Ei voi enää mennä törkeämmäksi"

"Kysymys oli henkisestä nujertamisesta" – entinen Yle-pomo kertoi oikeudessa hetkestä, jolloin MV-lehden vihakampanja "nousi uudelle tasolle"

MV-oikeudenkäynti: Bäckman kiisti valtaosan syytteistä, Janitskin ei ehtinyt ääneen lainkaan

Kaikki MV-sivuston rikoksista tuomitut valittivat rangaistuksistaan – Janitskin sai lähes kaksi vuotta vankeutta

Suosittelemme sinulle