Hyppää sisältöön

Hovioikeus antaa tuomion MV-oikeudenkäynnissä: vainottiinko Ylen toimittajaa?

Yksi poikkeuksellisen jutun syytetyistä, MV-verkkojulkaisun perustaja Ilja Janitskin, menehtyi talvella.

MV-verkkosivuston perustaneen Ilja Janitskinin ja dosentti Johan Bäckmanin syytteitä käsiteltiin Helsingin hovioikeudessa syksyllä 2019. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsingin hovioikeus antaa tänään tuomion toimittaja Jessikka Aroon kohdistuneessa häirinnässä.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että Aroon kohdistuva vihakampanja sai alkunsa kun dosentti Johan Bäckman toimitti MV-verkkojulkaisusta vastanneelle Ilja Janitskinille Aroa koskevia aineistoja talvella 2016.

Käräjäoikeuden mukaan tämän jälkeen Janitskinin hallinnoimilla verkkosivustoilla ryhdyttiin julkaisemaan suuria määriä Aroon liittyvää halventavaa materiaalia.

Käräjäoikeus katsoi, että Bäckmanin yllytyksen seurauksena Arolle aiheutui erittäin suurta kärsimystä ja vahinkoa.

Syyttäjä korosti hovioikeudessa, että Bäckman käytti informaatiovaikuttamisen monia keinoja suunnitelmallisesti Aroa vastaan, jotta tämä ei voisi jatkaa työtään. Aro on tutkinut Venäjän informaatiovaikuttamista.

Bäckman sai käräjäoikeudessa vuoden ehdollista vankeutta. Syyttäjä pitää ratkaisua oikeana.

Bäckman on kiistänyt syyllistyneensä vainoamisen, törkeään kunnianloukkaukseen ja törkeään kunnianloukkaukseen yllyttämiseen. Hän vaati syytteiden hylkäämistä ja vapautusta käräjäoikeuden tuomitsemien korvausten maksamisesta.

Poikkeuksellisessa juttukokonaisuudessa syytettynä ollut MV-sivuston perustaja llja Janitskin menehtyi helmikuussa. Hänen osaltaan hovioikeuteen tehty valitus raukeaa ja käräjäoikeuden tuomio jää voimaan.

Käräjäoikeus tuomitsi Janitskinin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen yhteensä 16 MV-julkaisuun liittyvästä teosta.

Bäckman ja Janitskin tuomittiin maksamaan Arolle korvauksia ja hyvityksiä yhteensä yli 130 000 euroa.

Jutussa syytettynä ollut kolmas henkilö vaati myös syytteidensä hylkäämistä. Syyttäjä katsoo hänen toimineen päätoimittajan sijaisena MV-sivustolla.

Lue myös:

Syyttäjä MV-oikeudenkäynnissä: "Ei voi enää mennä törkeämmäksi"

MV-lehden Ilja Janitskin useista kirjoituksistaan: En muista, en kommentoi

"Kysymys oli henkisestä nujertamisesta" – entinen Yle-pomo kertoi oikeudessa hetkestä, jolloin MV-lehden vihakampanja "nousi uudelle tasolle"

MV-oikeudenkäynti: Bäckman kiisti valtaosan syytteistä, Janitskin ei ehtinyt ääneen lainkaan

Kaikki MV-sivuston rikoksista tuomitut valittivat rangaistuksistaan – Janitskin sai lähes kaksi vuotta vankeutta

Suosittelemme sinulle