Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Paavo Arhinmäki A-studiossa: Vasemmistoliitto kannattaa ansiosidonnaista kaikille – ehtona työttömyyskassojen pakkojäsenyys

Kokoomus ilmoitti kannattavansa ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamista viime viikolla.

Paavo Arhinmäki ja Elina Lepomäki A-studiossa.
Anni Juusola
Avaa Yle-sovelluksessa

Vasemmistoliitto kannattaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamista kaikille siten, että työttömyyskassaan kuulumisesta tehtäisiin pakollista. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kertoi puolueensa kannan Ylen A-studiossa.

– Kyllä se meidän mielestä olisi ihan järkevää sitä kautta, että kaikki kuuluisivat työttömyyskassoihin ja olisivat sitä kautta oikeutettuja ansioturvaan.

Keskustelu ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan ulottamisesta kaikille työntekijöille ryöpsähti käyntiin viime viikolla, kun kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki antoi haastattelun Helsingin Sanomille.

Lepomäki osallistui myös A-studion keskusteluun. Hän korosti kokoomuksen kannattavan ansiosidonnaisen laajentamista oikeudenmukaisuussyistä.

Tällä hetkellä ainoastaan työttömyyskassojen jäsenet saavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka myös kassoihin kuulumattomat joutuvat maksamaan lakisääteisiä työttömyysvakuutusmaksuja.

Erilaisia työttömyyskassoja toimii Suomessa 25. Monesti työttömyyskassoihin liitytään samalla, kun henkilö liittyy ammattiliittoon. On kuitenkin mahdollista kuulua myös pelkkään työttömyyskassaan, ilman ammattiliiton jäsenyyttä.

Jäädessään työttömäksi kassaan kuulumaton henkilö on oikeutettu vain perusturvaan, joka voi olla satoja euroja pienempi kuin ansiosidonnainen työttömyysturva.

Kokoomus ei ole linjannut, kuinka ansiosidonnaisen laajentaminen tulisi puolueen mielestä käytännössä toteuttaa.

– Me emme ole lukinneet kantaa sen suhteen, miten se konkreettisesti toteutetaan. Se [pakollinen jäsenyys työttömyyskassaan] on yksi vaihtoehto. Toinen on tosiaan se, että Kela ottaa kopin heistä, jotka eivät kuulu kassaan, Lepomäki sanoi.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamista selvitettiin Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella. Tuolloin arvioitiin, että uudistus maksaisi valtiolle enimmillään 280 miljoonaa euroa.

Arhinmäen mukaan vasemmistoliitto on sitoutunut siihen, että työttömyysturvan uudistus vaatisi tapahtuessaan lisää valtion rahoja. Lepomäki ei ottanut asiaan yhtä suoraa kantaa.

– Me ollaan sitä mieltä, että tämä on ensisijaisesti oikeudenmukaisuus kysymys. Kuten todettua, ne ihmiset, jotka osallistuvat ansiosidonnaisen rahoittamiseen, niin totta kai heille kuuluu se vakuutusturva myös, Lepomäki sanoi.

A-studion soittokierroksen perusteella myös kristillisdemokraatit ja nyt-liike kannattavat ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista heillekin, jotka eivät kuulu työttömyyskassaan. Muilla puolueilla ei ole asiasta vielä julkilausuttavaa kantaa.

Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmaan on kirjattu, että yleisestä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta tehdään jatkoselvitys. Sitä ei ole vielä aloitettu.

Lue lisää:

Keskustan Kulmuni: Lomautetuista liki 30 000 jäi ilman ansiosidonnaista työttömyysturvaa – "Oikeudenmukaisuuskysymys, korjattava kuntoon"

Moni jää työttömyyskassan ulkopuolelle silkkaa tietämättömyyttään – Professori: "Typerin mahdollinen toimintatapa, jonka Suomessa voi valita"

Suosittelemme sinulle