Hyppää sisältöön

Ruotsalaisten nopea miljarditarjous ei ehkä ollutkaan niin hyvä miltä näytti – Neles-kisaan odotetaan uusia pelureita ja kovempaa hintaa

Ilmarinen punnitsee yhtiön oikeaa hintaa, sillä lyhyt pörssiura ei sitä kerro. Työeläkeyhtiöt ovat Neleksen suurimpia omistajia

Neles sai Ruotsista ostotarjouksen vain kahden viikon pörssiuransa jälkeen. Neleksen hallitus suosittelee yhtiön omistajille 1,7 miljardin euron tarjouksen hyväksymistä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Antti Parviala

Kaksi viikkoa pörssissä ja saman tien ruotsalaisilta tulee tarjous ostaa koko yhtiö – suomalaisesta Neleksestä tehty ostotarjous tuli nopeasti.

Teollisuuden venttiileitä valmistavaa Nelestä luonnehdittiin ennen listautumista harmaaksi ja tylsäksi, mutta turvalliseksi (siirryt toiseen palveluun) yhtiöksi. Nyt se on Suomi–Ruotsi-yritysmaaottelun seuratuin pelinappula. Alfa Laval valmistaa mm. lämmönsiirtoteknologiaa eri teollisuuden aloille.

Neleksen hallitus suosittelee (siirryt toiseen palveluun) yhtiön omistajille 1,7 miljardin euron ostotarjouksen hyväksymistä. Tarjouksen ehtona on, että kaksi kolmasosaa omistajista hyväksyy sen. Mietintäaikaa on lokakuun loppuun saakka.

Neleksen suurin omistaja Valmet on jyrkästi eri mieltä hallituksen kanssa.

– Yritystä on kehitetty tähän mennessä 60 vuotta ja nyt hallituksella oli kaksi viikkoa kärsivällisyyttä sen jälkeen, kun yhtiö listattiin pörssiin. Mielestäni yhtiön hallitus on tehnyt erittäin hätiköidyn päätöksen, moittii Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine Neleksen hallitusta Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun).

Tällä kertaa hinta ei löydy pörssistä

Neleksen toiseksi suurin suomalainen omistaja on työeläkeyhtiö Ilmarinen. Sen sijoitusjohtaja Mikko Mursula suhtautuu tarjoukseen maltillisemmin. Hän ei pidä sitä välttämättä lainkaan hätäisenä.

Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula ei tyrmää ostotarjousta Neleksestä, mutta ei usko lyhyen pörssihistorian käyvän sellaisenaan perustaksi oikealle hinnalle. Kuva: Katriina Laine / Yle

– Voi olla, että Nelestä on katsottu jo ennen listautumista Metson osana. Tämä listautuminen vain laukaisi ostotarjouksen, Mursula pohtii Ylen haastattelussa.

Neles itsenäistyi Metsosta heinäkuussa, kun Metso ja Outotec yhdistyivät.

Onko siis Ilmarinen valmis myymään oman omistusosuutensa? Siihen ei oteta kantaa vielä hetkeen. Kyse on siitä, onko hinta oikea. Ja siihen ei puolestaan löydy Mursulan mukaan vastausta pörssistä. Hän kiinnittää huomiota siihen, että osakkeen hinta on ollut ostotarjousta korkeammalla.

Alfa Laval tarjoaa osakkeista noin 30 prosenttia yhtiön lyhyttä pörssihistoriaa enemmän. Ennen ostotarjousta osakkeen hinta liikkui enimmäkseen 8,60 euron tuntumissa. Mutta 11,50 euron ostotarjouksen jälkeen hinta pörssissä nousi yli tarjouksen. Tänään hinta on liikkunut 11,70–11,90 euron välillä.

– Jotkut tahot odottavat tulisiko tähän vielä muita tarjoajia mukaan. Se selviää lomien jälkeen, Mursula sanoo merkitsevästi.

Hänen mukaansa Neleksestä tehdään perusteellinen arvonmääritys ja selvitetään, mikä on oikea hinta, kun otetaan huomioon pitkän ajan tulevaisuuden näkymät. Kahden viikon pörssiura ei kerro siitä koko totuutta.

Sinivalkoista vai gul och blå?

Entä sinivalkoinen omistajuus? Onko viisasta myydä suomalaista osaamista ulkomaille?

Ilmarinen huokuu suomalaisuutta nimeään myöten, mutta sittenkin etusijalle asetetaan vakaan tuoton saaminen eläkevaroille. Vajaan kolmen prosentin omistusosuudella (siirryt toiseen palveluun) ei päätetä yhtiön tuotanto- tai kotipaikkoja. Neleksen omistajuus on sirpaleista. Suurimmat yksittäiset omistusosuudet ovat Valmetin 15 ja ruotsalaisen Cevian rahaston 11 prosenttia.

Mursula ei ota kantaa olisivatko ruotsalaiset parempia omistajia kuin kiinalaiset, kuten Teknologiateollisuuden hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen sanoi ruotsalaiselle Dagens Industri (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle.

– Vaikea sanoa, minkä maan ostajat olisivat parempia kuin jonkin toisen maan ostajat. Lähinnä kyse on siitä, onko omistus kotimaassa vai muualla maailmassa.

Mursula muistuttaa myös, että Alfa–Laval–Neles-kokonaisuuteen uskovat suomalaissijoittajat voivat saada "neleshyvää" ostamalla osan Alfa Lavalista, jos sellainen yhtiö joskus syntyisi.

Mikä merkitys on pörssiyhtiön omistajien kansallisuudella? Aiheesta voi keskustella tiistaina 14.7. klo 22 saakka.

Suosittelemme sinulle