Hyppää sisältöön

"Tervetullut kuva suomalaiseen olutkulttuuriin" – Pienpanimoiden puolesta puhunut kansanedustaja Jari Myllykoski uskoo lakialoitteen etenevän syksyllä

Jari Myllykoski teki lakialoitteen pienpanimoiden etämyynnin sallimiseksi huhtikuussa.

Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) on myös Alkon hallintoneuvoston jäsen. Hänen mukaansa pienpanimoiden etämyynnistä ja verkkokaupasta keskustellessa pitää myös miettiä, ovatko ne kokonaisuudessaan uhka Alkon monopolille. Kuva: Mari Kahila / Yle

Lakialoite pienpanimoiden etämyynnin sallimisesta etenee eduskunnassa todennäköisesti syyskaudella, uskoo nakkilalainen kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.).

Myllykosken huhtikuussa tekemä lakialoite keräsi jo keväällä suosiota eduskunnassa, kun sen allekirjoitti 110 kansanedustajaa eri puolueista.

– Tuli itsellekin yllätyksenä, että verkkokaupan kautta suomalainen ei voi myydä suomalaiselle, mutta suomalainen voi myydä ulkomailta suomalaisille ja ulkomaalaiset voivat myydä Suomeen. Tämä asia pitää kirkastaa, Myllykoski sanoo.

Myllykoski uskoo, että pienpanimoiden mahdollinen etämyynti ja verkkokauppa tulee varmasti herättämään keskustelua.

– Kuinka etämyynti ja verkkokauppa kokonaisuudessaan, ovatko ne uhka Alkon monopolille, Alkon hallintoneuvostossa istuva Myllykoski miettii.

Hetki meni ohi

Kun Jari Myllykoski teki lakialoitteen, olivat koronarajoitukset vielä varsin tiukat.

– Siinä hetkessä oltaisiin voitu mahdollistaa poikkeusoloissa yhdelle alalle taloudellinen apu, kun pienpanimoiden myynti laski todella paljon. Syksyllä se hetki on ehkä toisennäköinen.

Myllykoski muistuttaa, että vaikka pienpanimoiden markkinoille tuoma tuotantopanos on pieni, työllisyyden kohdalla tilanne on eri.

– Jos verrataan tuotettuja litroja ja työllisyyttä, ovat pienpanimot hyvä työllistäjä. Se on tervetullut kuva suomalaiseen olutkulttuuriin.

Vanhasen erityisavustajaksi panimoliiton nainen

Yle uutisoi pari viikkoa sitten, että valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) EU-asioista vastaavaksi erityisavustajaksi on nimitetty Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Jari Myllykoski toivoo, ettei tämä tarkoittaisi pienpanimoiden asioiden unohtumista.

– Se on satakuntalaistenkin pienpanimoiden kannalta pikkuisen pelottava yhtälö. Saattaa olla, etteivät pienpanimoasiat tule etenemään.

Pakarinen aloitti Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton johdossa vuoden 2019 alussa. Sitä ennen hän toimi silloisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) EU-asioiden erityisavustajana. Pakarinen oli keskustan europarlamentaarikkona vuosina 2009–2014.

– EU-asioissa hän osaa varmasti neuvoa Vanhasta hyvin, Myllykoski uskoo.

Lue myös:

Pienpanimoiden etämyynti koronatukitoimena hylättiin lopullisesti

Ravintoloiden aukeaminen ei auttanutkaan pienpanimoita – alalla toivotaan nyt alkoholin etämyyntiluvalle nopeaa käsittelyä

Pienpanimoilla vaikea kevät – omat myymälät nostivat suosiotaan ja pitivät hengissä

Suosittelemme sinulle