Hyppää sisältöön

Helvetin enkeleihin liittyvän kansainvälisen huumejutun käsittely alkoi – Katso videolta, miten syytetyt astuvat poliisin ansaan

Keskusrikospoliisi työskenteli yhdessä Alankomaiden viranomaisten kanssa operaatiossa, jossa takavarikoitiin 86 kiloa amfetamiinia Suomeen matkalla olleesta autosta.

Poliisi ja käsiraudat.
Keskusrikospoliisi järjesti suomalaismiehille ansan Vantaalle. Videolla toinen epäillyistä siirtää amfetamiinilastiksi olettamaansa kuormaa autosta autoon. Videon lähde: Keskusrikospoliisi.
STT,
Veikko Eromäki

Kaksi suomalaismiestä on syytettynä useista eri rikoksista tänään käräjäkäsittelyyn edenneessä kansainväliseen rikollisuuteen liittyvässä tapauksessa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Hyvinkäällä.

Suomalaiskaksikolle syytteet nousivat kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta, kahdesta vaarallisen esineen hallussapidosta, törkeästä ampuma-aserikoksesta ja räjähderikoksesta. Syyttäjä vaatii syytetyille ehdotonta vankeusrangaistusta.

Suomen poliisi oli osana kansainvälistä esitutkintaa, jossa Alankomaiden poliisi takavarikoi rikollisilta soluttautujan hankkimien tietojen avulla yhteensä 96 kiloa amfetamiinia. Takavarikko tehtiin maaliskuun alussa Alankomaissa Nieuweschansin kunnassa.

Alankomaiden viranomaiset pysäyttivät huumausaineita kuljettaneen auton ja ottivat kiinni autossa olleet henkilöt.

Autosta takavarikoitiin 86 kiloa amfetamiinia ja myöhemmin syytettyjen käyttämältä varastolta vielä 10 kiloa lisää. Auton epäiltiin olleen matkalla Suomeen.

Alankomaiden poliisi sai syytetyiltä haltuunsa puhelimen, jossa oli huumelastin Suomen-vastaanottajan yhteystiedot. Alankomaiden poliisi jatkoi puhelimella rikolliseksi tekeytyneenä yhteydenpitoa suomalaisiin vastaanottajiin ja sopi huumeiden toimittamisesta Helsinkiin.

Vantaalla toteutettu ansa johti pidätyksiin ja isoihin takavarikoihin

Keskusrikospoliisi järjesti yhdessä Alankomaiden viranomaisten kanssa yhteisoperaation huumausaineiden vastaanottajan selvittämiseksi, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Sainio Keskusrikospoliisin tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

– Operaatiossa selvinneiden asioiden takia epäilimme, että huumausaineiden vastaanottajia olivat vuonna 1976 syntynyt, viranomaistiedon mukaan Helvetin enkelien suomalainen täysjäsen ja tämän vuonna 1984 syntynyt epäilty rikoskumppani, Sainio toteaa.

Keskusrikospoliisi järjesti suomalaismiehille ansan Vantaalle. Toinen miehistä luuli noutavansa huumelastia pysäköidyn henkilöauton perästä Ikea-kasseissa, kun todellisuudessa kyseessä oli keskusrikospoliisin auto, johon oltiin asetettu kamera kuvaamaan tilannetta.

Ikea-kassien käsittelyä seurattiin myös Alankomaiden poliisin valepaketteihin piilottamilla liikkeentunnistimilla.

Amfetamiini oli korvattu muulla aineella. Lastin noutanut henkilö ja toinen syytetty otettiin kiinni saman päivän aikana.

Miesten kiinnioton yhteydessä poliisi takavarikoi 9 kiloa hasista, 38 kiloa räjähteitä sekä huomattavan määrän ampuma-aseita, niiden osia ja ammuksia.

Balkan-haulikko purettuna.
Keskusrikospoliisi takavarikoi syytetyiltä muunmuassa katkaistun Baikal-haulikon. Kuva: Keskusrikospoliisi

Juttuun liittyen Suomessa otettiin kiinni myös kolmas henkilö, joka on luovutettu Alankomaiden viranomaisille. Hän on Suomen Helvetin enkeleiden täysjäsen. Häntä epäillään törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä rahanpesusta.

Tutkinta on osa Alankomaiden poliisin Vidare-operaatiota, jossa on tutkittu huumeiden salakuljetusta Alankomaista esimerkiksi Iso-Britanniaan ja Suomeen. Hollannissa tapauksen tiimoilta on syytettynä useita paikallisen Helvetin enkelit - sekä Red Devils -moottoripyöräjengien jäseniä.

Syytettyjen puolustus kritisoi Alankomaiden soluttautujan toimintaa

Syytetyt kiistävät amfetamiinierää koskevan syytteen. Heidän mukaansa heillä ei ole ollut tekemistä huumeiden kanssa. Paketit hakenut mies myöntää kassien noutamisen, mutta kiistää, että niiden olisi pitänyt sisältää huumeita.

Syytettyjen puolustus kritisoi myös Alankomaiden poliisin peitetoimintaa ja osaa todisteista vaaditaan hyödyntämiskieltoon. Toisen syytetyn asianajajan Jukka Juuselan mukaan todisteet on saatu lainvastaisesti. Juuselan mukaan Alankomaiden soluttautuja on tehnyt paikallisen syyttäjän kanssa sopimuksen siitä, että hänen rikoksiaan katsotaan sormien läpi siitä hyvästä, että hän on auttanut poliisia.

– Tämä ei ole Suomen lain mukaan sallittua, Juusela sanoo.

Juuselan mukaan siviilisoluttautuja on lisäksi ollut se, joka on tehnyt aloitteen huumausainerikoksen tekemisestä. Juuselan mukaan epäiltyä rikosta ei olisi tapahtunut ilman siviilisoluttautujan toimintaa.

– Oikeudenmukainen oikeudenkäynti ei toteudu, jos rikosprovokaatiolla syntyneitä todisteita voi hyödyntää.

15.7 12.15 Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Aiheesta aiemmin:

Suomalaismiehille luetaan syytteet kansainvälisessä Helvetin enkeleihin liittyvässä huumejutussa

Suosittelemme sinulle