Hyppää sisältöön

Nuori päätyi rautoihin lipuntarkastuksen yhteydessä ja some repesi rasismisyytöksiin – HSL aikoo järjestää yhdenvertaisuuskoulutusta tarkastajille

Helsingin poliisin mukaan asiasta on tehty rikosilmoitus, ja poliisi selvittää tapahtunutta.

HSL:n sovellus puhelimen näytöllä.
HSL:n tilanteesta laatiman raportin mukaan matkaliputon henkilö oli käyttäytynyt uhkaavasti tarkastajaa kohtaan. Kuvituskuva. Kuva: Alexander Uggla / Yle
Saija Nironen,
Nina Svahn

Sosiaalisessa mediassa paljon huomiota kerännyt video HSL:n lipuntarkastajien toiminnasta on poikinut yhteydenottoja niin poliisille kuin Helsingin Seudun Liikenteellekin.

Sivullisen kuvaamassa videossa näkyy, kuinka vartijat painavat maahan nuoren, jolla ei ollut matkalippua. Videossa ei ole ääntä.

Sosiaalisen median kommentoinnin perusteella maahan painettiin tummaihoinen nuori. Pojan äiti epäilee pojan joutuneen kohdelluksi eri tavalla ihonvärinsä vuoksi.

HSL:n tilanteesta tekemän selvityksen mukaan kyseessä oli lauantai-iltana 4. heinäkuuta suunniteltu niin sanottu laituritarkastus Rautatientorin metroasemalla.

HSL:n tilanteesta laatiman raportin mukaan matkaliputon henkilö oli käyttäytynyt uhkaavasti tarkastajaa kohtaan, kieltäytynyt täyttämästä henkilötietolomaketta yrittäen poistua paikalta.

Tilanne kulminoitui lopulta siihen, että järjestyksenvalvojat raudoittivat henkilön maahan ja pyysivät virka-apua poliisilta. Helsingin poliisin mukaan asiasta on tehty rikosilmoitus, ja poliisi selvittää tapahtunutta. Poliisilla on käytössään valvontakameroiden tallentamaa kuvaa, josta ilmenee tapahtumien kulku.

HSL:n viestintäpäällikkö Sari Kotikangas, miten HSL reagoi tapaukseen sisäisesti?

– Meillä on rasismin ja väkivallan käytön suhteen ehdoton nollatoleranssi. Olemme kuulleet kaikkia paikalla olleita tarkastajia.

Toimivatko lipuntarkastajat HSL:n mukaan tilanteessa oikein?

– Asiasta on laadittu raportti, jonka perusteella tilanne on hoidettu oikein.

Käytiinkö tapausta läpi tarkastajien kanssa? Aiheutuiko heille mitään sanktiota?

– Kyllä, kaikkia on kuultu, koska otamme vakavasti tällaiset tilanteet. Heille ei ole aiheutunut sanktioita, koska selvityksemme mukaan he eivät ole ylittäneet toimivaltuuksiaan, olleet rasistisia tai käyttäneet liioiteltua väkivaltaa.

Johtiko tämä mihinkään toimenpiteisiin esimerkiksi lipuntarkastajien ohjeistuksen suhteen?

– Olemme päättäneet järjestää yhdenvertaisuuskoulutusta syksyllä tarkastajakunnalle. Siinä aiheina tulevat olemaan muun muassa rodullinen profilointi. Vaikka tässä tapauksessa emme ole sitä tunnistaneet tapahtuneeksi, aihe on tärkeä, koska haluamme toimintamme olevan ehdottoman vastuullista myös ihmisoikeuskysymyksissä.

Tapaus on herättänyt keskustelua rasismista lipuntarkastuksen yhteydessä, onko tapaus teidän nähdäksenne yksittäistapaus vai törmäättekö vastaavanlaiseen keskusteluun usein?

– Emme usein, mutta joitakin kertoja vuodessa, mikä on luonnollisesti ikävää. Tavoitteenahan on ehdoton nolla.

Suosittelemme sinulle