Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Nuhjuista Itäkeskusta parjataan "betoniviidakoksi" ja nyt alue uudistetaan radikaalisti: futuristisia tornitaloja, luistelukenttä vai lisää luontoa?

Kysyimme kaupunkilaisilta, mitä mieltä he ovat ideakilpailun neljästä finalistista.

Mikä näistä neljästä ideakilpailun ehdotuksesta olisi paras Itäkeskuksen uudeksi ilmeeksi?
Pauliina Toivanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Itä-Helsingin keskustaa aiotaan taas uudistaa. Tällä kertaa suuntaa alueen uudelle ilmeelle haetaan Helsingin kaupungin järjestämän ideakilpailun avulla.

Mukana ideakilpailun finaalissa on neljä kilpailutyötä: Itis siti, Jalan jaloin, Helsinki East Village ja Itä-Helsingin glokaali keskusta. Ehdotuksia voi kommentoida 16. elokuuta saakka Itä-Helsingin keskustan verkkosivuilla. Kilpailun tuomaristo tekee päätöksensä voittajasta kommenttien perusteella.

 Itäkeskus, Turunlinnantie. Taustalla Puotinharjun ostoskeskus. Kuva vuodelta 1982.
Tältä näytti Turunlinnantie vuonna 1982. Taustalla näkyy Puotinharjun ostoskeskus. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Voittajatyötä hyödynnetään myöhemmin Itäkeskuksen keskeisimpien alueiden ja Puotilan metroaseman seudun suunnittelussa.

Ideakilpailun alue Itä-Helsingin keskustassa
Kilpailualueena on Itäkeskuksen keskeisimmät alueet ja Puotilan metroaseman seutu. Kilpailun lopputulos julkistetaan loka–marraskuussa, ja sitä käytetään pohjana Itä-Helsingin keskustan uuden ilmeen suunnittelussa. Kuva: Helsingin kaupunki

Itä-Helsingin keskustaan kaivataan enemmän luontoa

Ylen keskiviikkopäivän pikagallupissa ykköspaikan otti Itis siti, jota äänesti 11 haastateltavasta neljä. He pitivät sitä modernina ja hyvännäköisenä vaihtoehtona. Lisäksi edustalla oleva luistelukenttä vaikutti kutsuvalta.

Itis siti -kilpailutyö
Itis siti -kilpailutyön korkeat ja modernit talot sekä luistelukenttä viehättivät enemmistöä Ylen keskiviikkopäivän haastateltavista. Kuva: Helsingin kaupunki

– Aina kun rakennetaan, kaikista tulee kivilinnoja. Tässä pitäisi olla enemmän vihreää, Itis sitistä eniten pitänyt Lily Bärgman huomautti.

– Täällä pitäisi olla enemmän tekemistä. Itis sitissä voisi ainakin luistella, ja siellä on kahvilakin, cheerleadingia harrastava Vivian Okeke totesi.

Toiseksi Ylen pikagallupissa tuli Jalan jaloin, jonka rakennukset olivat huomattavasti matalammat kuin muiden ehdotusten.

Jalan jaloin -ideakilpailutyö
Jalan jaloin -kilpailutyö miellytti eniten niitä, jotka eivät pitäneet korkeista rakennuksista. Kuva: Helsingin kaupunki

– Tässä on pallokenttä, lapset voivat leikkiä ja touhuta. Tässä voi seurustella, Roosa-Maria Hossain pohti.

– En tykkää pilvenpiirtäjistä. Tykkään maastosta, jossa on matalat talot, Toivo Kanarbik sanoi.

Kolmanneksi keskiviikkopäivän kyselyssä tuli puolestaan Helsinki East Village, jossa oli sitä äänestäneiden mukaan mukavasti myös vihreää kaupunkitilaa.

– Se on näyttävin, mutta enhän minä noista tiedä, en ole arkkitehti, 50 vuotta alueella asunut Elli Leisio totesi.

Helsinki East Village -kilpailutyö
Helsinki East City -kilpailutyössä haastateltavia viehätti, että siinä näkyi myös hieman luontoa. Kuva: Helsingin kaupunki

Leisio muisti vielä ajan, jolloin alue oli kaalipeltojen peitossa. Silloin Itäkeskuksesta ei löytynyt edes kauppaa. Leisio ei uskonut ehtivänsä näkemään elinaikanaan enää uutta Itä-Helsingin keskusta.

 Itäkeskus. Puotinharju. Nymanin kaalimaa Puotinharjussa, nykyisen Itiksen kauppakeskuksen paikkeilla. Taustalla Puotinharjun ostoskeskus ja kerrostaloja.
Vuonna 1970 Itäkeskusta peitti valtavat kaalipellot. 50-vuotta alueella asunut Elli Leisio muisti vielä ajat, jolloin Itäkeskuksessa ei ollut edes kauppaa. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Mikael Bärgmania miellytti Helsinki East Villagessa puolestaan sen värikäs leikkipaikka ja suuri puu.

– Näyttää kivalle leikkipaikalle, Bärgman innostui.

Ainoastaan Hannele Meinander piti Itä-Helsingin glokaali keskusta -kilpailutyöstä. Se oli hänestä ilmava ja valoisa. Kuten moni muukin haastateltava, Meinander kaipasi alueelle enemmän luontoa.

– Täällä rakennetaan liikaa ja liian tiheästi. Täältä hävitetään kaikki alkuperäinen. Ennen tämä oli viihtyisä, ja nyt tämä on hirveä betoniviidakko. Lapsille ei ole mitään luonnollista ympäristöä, Meinander kritisoi.

Itä-Helsingin glokaali keskusta -kilpailutyö
Itä-Helsingin glokaali keskusta -kilpailutyötä äänesti Ylen minigallupissa vain yksi haastateltava. Hän piti ehdotuksen ilmavuudesta ja valoisuudesta. Kuva: Helsingin kaupunki

Miten Itäkeskuksen aluetta mielestäsi pitäisi uudistaa? Voit keskustella aiheesta 17.7. kello 23:een asti.

Lue myös:

Itiksen kauppakeskuksen vanha osa suojellaan  – Kokoomus pitää päätöstä "suojelufanatismina", vihreiden mielestä päätös ei estä alueen kehittämistä

Kallioon maalta muuttanut Olivia Heine: "Aluksi ihmispaljous ahdisti" – Katso paljonko savolaisia, hämäläisiä tai pohjalaisia Helsingin eri puolilla asuu

Suosittelemme sinulle