Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Vantaan vankilan vartijan rikosepäily ei etene syyteharkintaan – lapsensa tappanut nainen kuoli tutkintavankeudessa

"Vartija on toiminut oman tilannearvionsa mukaan," sanoo rikoskomisario Timo Luoto Itä-Uudenmaan poliisista.

Vantaan vankilan portit ja piikkilanka-aitaa
35-vuotias nainen vangittiin, kun hän tukehdutti kaksivuotiaan lapsena tyynyllä kuoliaaksi Espoossa ja poliisi epäili häntä murhasta. Kuva: Laura Hyyti / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Vantaan vankilan työntekijää koskeva esitutkinta epäillystä virkavelvollisuuden rikkomisesta on valmistunut. Asia ei etene syyteharkintaan, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Timo Luoto Itä-Uudenmaan poliisista STT:lle.

Tutkintavankina ollut nainen kuoli vankilassa helmikuussa. 35-vuotias nainen vangittiin, kun hän tukehdutti kaksivuotiaan lapsena tyynyllä kuoliaaksi Espoossa ja poliisi epäili häntä murhasta.

Esitutkinnassa epäiltiin, että vankilan henkilökunta ei olisi valvonut naista tarpeeksi hyvin. Poliisi selvitti, miten oli mahdollista, että kuolemantapaus pääsi tapahtumaan.

Luoto kertoo, että virkavelvollisuuden rikkomisesta epäiltynä oli yksi vartija Vantaan vankilasta.

Tiedonkulusta ei saatu ulkopuolista näyttöä

Esitutkinnassa selvitettiin etenkin tiedonkulkua poliisin ja vankilan välillä. Kyse oli siitä, oliko poliisipartio saattanut vangitun naisen säilytysturvallisuuteen liittyvän asian tietoon vartijalle, kun poliisi luovutti vangitun vankilaan.

Luodon mukaan poliiseilla ja vartijalla oli erilaiset näkemykset asiasta, eikä kuulusteluilla tai muilla keinoilla saatu asiaan ulkopuolista näyttöä.

– Ei ole ketään ulkopuolista, joka pystyisi sanomaan, onko siinä kerrottu tähän henkilöön (vangittuun) liittyvä tieto vai ei. Ei myöskään ole sellaista valvontakameran tallennetta, johon olisi tallentunut henkilöiden käymä keskustelu.

Luodon mukaan vartija on tehnyt oman tilannearvionsa ja toiminut sen mukaisesti.

– Hän ei ole toiminut siinä väärin, vaan on toiminut oman tilannearvionsa mukaan niin kauan, kun asia on ollut hänen vastuullaan, Luoto sanoo.

Asian esitutkinta valmistui viime viikkojen aikana. Luodon mukaan esitutkinnassa ei tullut ilmi asioita, joiden vuoksi asia olisi pitänyt viedä käräjäoikeuteen.

– Esitutkinnan aikana ei ole saatu näyttöä rikoksesta. Tästä syystä jutun tutkinta on päätetty yhteistyössä syyttäjän kanssa.

Kuulustelussa nainen kertoi yrittäneensä tappaa itsensä

Tutkintavankeudessa ollutta brittinaista ehdittiin kuulustella poliisilaitoksella useita kertoja ennen kuin hän kuoli. Naisen mukaan kaikki alkoi käräjäoikeuden päätettyä, että lapsi on hänen luonaan kahtena yönä viikosta ja loput yöt isänsä luona.

Nainen kertoi hakeneensa lapsen päiväkodista tammikuisena perjantaina, jolloin oikeuden päätös tuli. Hän sanoi ottaneensa yöllä tyynyn ja painaneensa sen lapsen kasvoille sekä käyttäneensä tukahduttamisen jälkeen vielä veistä. Kuulustelussa nainen kertoi yrittäneensä tämän jälkeen tappaa itsensä eri tavoilla.

Iltalehti kertoi hieman ennen naisen kuolemaa, että tämä oli tutkintavankeuden aikana ollut sairaalahoidossa itsemurhayrityksen takia. Poliisi ei ole kertonut naisen kuoleman olosuhteista tai kuolinsyystä, koska kyseessä on kuolemansyyntutkinta eli naisen kuoleman ei epäillä johtuneen rikoksesta.

Lue myös:

Vantaan vankilan henkilökuntaa epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta – lapsensa tappanut nainen kuoli tutkintavankeudessa

Suosittelemme sinulle