Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Alle kymmenen haki korvauksia suuren jätepalon takia Tampereella: Firma kertoo muuttaneensa käytäntöjä

Materiaalia ei säilytetä laitosalueella kuin vähäisiä määriä, Delete kertoo.

Pelastuslaitos sammuttamassa jäteaseman paloa Tampereen Ruskossa.
Harva evakuoitu haki vahingonkorvauksia yhtiöltä tulipalosta. Kuva: Antti Eintola / Yle
Anu Leena Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen suuresta jätepalosta viime toukokuulta on tullut alle kymmenen korvausvaadetta Delete-yhtiölle. Osa niistä on maksettu.

– Osa on vielä käsittelyssä ja maksetaan sitä mukaa, kun korvausvaateet saadaan käsiteltyä. Käsittelynopeuteen vaikuttaa myös se, miten nopeasti saamme vastauksia mahdollisiin vahinkoja koskeviin lisäkysymyksiin, Delete Ympäristöpalvelut Oy:n toimitusjohtaja Henri Pesonen sanoo.

Laitoksen pihalla Tampereen Ruskossa syttyi toukokuussa rakennusjätekasa tuleen. Paloa sammutettiin yli puoli vuorokautta. Haitallisen savun takia yksi asuinalue evakuoitiin.

Pirkanmaan ely-keskus tarkasti toukokuussa, miten Tampereen Ruskossa toimivan Deleten pitäisi muuttaa toimintaansa. Elyn mukaan toiminta on edelleen ympäristöluvan vastaista. Piha-alueella oli edelleen varastoituna 4 000–5 000 tonnia luvanvastaista jätettä, toteaa ylitarkastaja silloin.

Deleten mukaan laitoksen pihalla ei ollut luvanvastaista jätettä vaan esikäsiteltyä rakennusjätettä, joka oli ainoastaan varastoitu uuden luvan vastaisesti siirtymävaiheen ajan.

Ely-keskus tarkasti paikan uudelleen kesäkuussa, eikä huomautettavaa Deleten mukaan löytynyt.

Tulipalo toi muutoksia

Tulipalossa palanut materiaali siivottiin pois paikalta onnettomuuden jälkeen.

Yritys kertoo tehneensä järjestelyjä tulipalon jälkeen.

Pelastuslaitos sammuttamassa jäteaseman paloa Tampereen Ruskossa.
Yhtiö epäili, että tulipalo olisi johtunut litiumakusta. Lopullista selvyyttä syttymissyystä ei ole saatu. Kuva: Antti Eintola / Yle

– Uusi vastaava materiaali toimitetaan viipymättä jatkokäsittelyyn, eikä materiaalia säilytetä laitosalueella kuin vähäisiä määriä kerrallaan. Olemme myös painottaneet asiakkaillemme tavalliseen jätteeseen kuulumattomien esineiden oikeanlaisen käsittelyyn toimittamisen tärkeyttä.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi litiumakkujen ja aerosolipullojen kierrättämistä asianmukaisesti.

Yhtiö epäili, että tulipalo olisi johtunut litiumakusta.

Lue lisää:

Lintuhytistä ei löytynyt haitallisia yhdisteitä Ruskon jätepalon jäljiltä

Jätekasan suurpalo ajoi asukkaita evakkoon Tampereella – laitokselle annettiin uhkasakko luvanvastaisista jätteistä viime vuonna

Tampereen valtavan tulipalon syy jäänee mysteeriksi, vaikka vihiä on syystä: Poliisi ei epäile rikosta, yrityksen pihalla paloja aiemminkin

Ihan kaikki eivät suostuneet jättämään kotia Tampereella – kuvat näyttävät, miten tulipalosta levisi valtavasti haitallista savua asuinalueelle

Suosittelemme