Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Koulutatko sinäkin koiranpentuasi väärin? Koirasta voi tulla rähisijä, vaikka luulet toimivasi oikein

Koronakevät sai monet hankkimaan koiranpennun. Pennun koulutuksessa tehdään kuitenkin usein tahattomiakin virheitä.

Jenni Alppisara kouluttamassa Aimo-koiraansa puistossa.
Koiranpennun kouluttaminen jää monella puolitiehen. Jenni Alppisara tietää miten vaativaa koiran kouluttaminen on. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Titta Puurunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jenni Alppisaran 13 viikkoa vanha italianseisojan pentu Aimo vinkuu kuljetushäkissään autossa Muuramessa. Alppisara rauhoittelee pentua ja lähtee sen kanssa puistoon lenkille makupalapussi taskussaan.

– Pennun koulutus on vastuullista ja palkitsevaa. Aika paljon saa tehdä töitä, ei se helppoa ole. Tärkeintä on saada luotua koiraan hyvä suhde, jotta voi tehdä sen kanssa sen jälkeen hyvää yhteistyötä.

Moni hankkii koiranpennun ymmärtämättä miten paljon se vaatii aikaa ja koulutusta.

Koirien käytösongelmat ovat valitettavan yleisiä.

Suomen Kennelliiton mukaan ne johtuvat koiranpentujen riittämättömästä koulutuksesta. Ongelmia esiintyy erityisesti pienten rotujen parissa, koska ihmiset pärjäävät käytöshäiriöistä huolimatta niiden kanssa.

– Pentua esimerkiksi kielletään jostakin, mutta kun se ei heti usko, annetaan asian olla. Tällöin pennulle luovutetaan päätösvalta ja lauman johtajuus on siirtymässä pennulle, Kennelliiton Vesa Lehtonen kuvailee tyypillisintä virhettä.

Lehtonen on Suomen Kennelliiton hallituksen ja kasvattajatoimikunnan jäsen.

Hänestä koulutuksessa kaiken A ja O on vaatia pentua käyttäytymään sen mukaisesti, mitä sille opetetaan.

Heti kouluttamaan

Koiranpennun koulututtaminen ja totuttaminen uusiin asioihin tulee aloittaa heti pennun saavuttua kotiin.

Usein pienen pennun kanssa pysytellään ensimmäiset viikot kotona, jolloin se ei totu erilaisiin koiriin, ihmisiin, ääniin ja asioihin.

Koiraterapeutti Satu Vertainen Koirakoulu Koiraamosta harmittelee, etteivät koirakoulut kouluta pieniä pentuja ennen kuin niitä on rokotettu.

– Pentu oppii erityisen helposti 5–12-viikkoisena. Tämän herkkyyskauden aikana pennun pitäisi turvallisesti tavata paljon erilaisia ihmisiä ja koiria. Olisi hyvä mennä uusiin paikkoihin, esimerkiksi bussilla kaupunkiin.

Jenni Alppisara kouluttamassa Aimo-koiraansa puistossa.
Muuramelaisella Jenni Alppisaralla on ollut aiemmin novascotiannoutajia. Hän on saanut oppia koirankouluttamiseen lapsuudesta asti, sillä hänen äitinsä on pitkänlinjan koiraharrastaja ja -kasvattaja. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Kaikki koirat, myös kotikoirat, vaativat koulutusta. Kotikoirana oleminen on vaikea taito

– Kodin arjessa tilanteet muuttuvat usein ja häiriöitä tulee jatkuvasti. Koiran pitäisi osata aina toimia oikein myös alati vaihtuvissa tilanteissa ja olosuhteissa, sanoo Vertainen.

Vertainen kannustaa menemään pentukursseille kuunteluoppilaaksi jo ennen pennun tuloa taloon. Se, että omistaja on etukäteen käynyt kurssilla, vähentää mahdollisia tulevia ongelmia hänen mukaansa huomattavasti.

Pitkää pinnaa ja hyviä hermoja

Pentu tarvitsee oppiakseen paljon toistoja, joten koulutus edellyttää kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta.

Koiranpentu oppii äänenpainoilla ja palkkioilla.

Pentu vaatii myös paljon rohkaisua ja kannustamista. Liiallinen ei-sanan käyttö luo negatiivisen ilmapiirin ja se voi vaikuttaa haitallisesti pennun itsetuntoon.

– Ei jatkuvia kieltoja eikä rankaisua, vaan kehulla ja palkalla palkitsemista. Ei-toivotut asiat voi jättää noteeraamatta ja vahvistaa toivottua käyttäytymistä, neuvoo Vertainen.

Koiran koulutuksessa on eri koulukuntia.

Joissakin koulutusoppaissa ja -kirjoissa neuvotaan esimerkiksi antamaan pennulle luunappia ja viemään jäähylle.

Vertainen kavahtaa pennun satuttamista.

– Kannustan oivaltamiseen ja positiiviseen vahvistamiseen. Jo äänen korottaminen luo pennulle lisää paineita, jos se on tehnyt jotain väärin.

Myös Kennelliitto pitää ongelmana, että eri koulukuntia on niin monia. Pennun omistajan on hankala tiedostaa mikä on oikein ja mikä ei.

Vesa Lehtonen neuvoo aina konsultoimaan kasvattajaa, ja kyselemään jo ennen pennun muuttamista kotiin erilaisista koulutustavoista.

– Oleellisinta on muistaa, että terve maalaisjärki on kaikkein paras lääke myös koiranpennun kouluttamiseen, sanoo Lehtonen.

Paljon huomiota ja hellyyttä

Koiranpennun täytyy saada tuntea olevansa tärkeä ja toivottu. Kaikkien perheenjäsenten tulee olla pennun hankinnan kannalla.

Pentua tulee helliä ja kehua paljon.

– Pentu tarvitsee kannustuksen lisäksi myös paljon liikuntaa ja ajattelua vaativaa tekemistä. Sille voi opettaa temppuja ja virikkeiden saamiseksi viedä vaikka lenkille metsään, opastaa Satu Vertainen.

Mitä enemmän pentu saa liikuntaa ja virikkeellistä puuhaa, sitä vähemmälle se jättää ei-toivotun tekemisen.

Perustarpeiden tyydyttäminen on Vertaisen mukaan pennun kanssa tärkeämpää kuin niin sanottu johtajuusajattelu.

– Toisaalta perustarpeiden ymmärtäminen ja tyydyttäminen tekee osaltaan meistä parempia omistajia. Saamme koiran kanssa paremman suhteen aikaiseksi. Suhde on tärkeä, koska se vaikuttaa kaikkeen, sanoo Vertainen.

Koiranpentuun tutustuminen vie aikaa. Monesti pennun viestejä tulkitaan väärin. Esimerkiksi haukkuminen voi olla leikkiin pyytämistä, eikä jonkun perheenjäsenen haastamista.

– Jos koiranpentu alkaa järsiä mattoa, niin sen täytyykin ehkä vain päästä ulos pissille, sanoo Vertainen.

Reippaasti rohkaisten

Säikähtänyttä pentua pitää lohduttaa ja rauhoitella, mutta ei sääliä.

– Pahinta on, jos koiran omistaja itse säikähtää pennun säikähtämistä. Uusia kokemuksia tulisi kohdata pennun kanssa rauhallisen reippaasti. Pentu aistii omistajan tunnetilat herkästi, opastaa Vertainen.

Jenni Alppisara kouluttamassa Aimo-koiraansa puistossa.
Panostettuaan pennun kasvatukseen saa luotettavan ja helpon koiran kaveriksi. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Liiallinen varominen saa myöhemmin aikaan ei-toivottua käyttäytymistä, kuten vastaan tuleville ihmisille ja koirille rähisemistä.

Rokottamattoman pennun ei ole tarkoitus viettää aikaa muiden koirien kanssa, mutta pienet haistelut ja tapaamiset eivät ole vaaraksi.

– Yleensä pennun ei anneta tavata muita tai pahimmassa tapauksessa se otetaan syliin, kun sitä hieman jännittää. Tällöin ihminen vain tiedostamattaan vahvistaa jännittävän asian pelottavuutta, sanoo Lehtonen.

Yleisimmät virheet ovat sellaisia, joilla tarkoitetaan hyvää, mutta todellisuudessa aiheutetaan juuri päinvastainen viesti pennulle.

Tarkkana hankinnassa

Koiran hankintaa ja rotua tulee harkita huolellisesti.

Erilaisia koirarotuja on satoja. Roduissa ei ole eroja ainoastaan koossa, turkissa ja siinä mihin tarkoitukseen se on alun perin jalostettu.

– Myös koirien aktiivisuudessa on paljon eroja. Jos perheen rytmi on hyvin erilainen kuin koiran rytmi, tulee yhteiselosta raskasta, kertoo koiraterapeutti Satu Vertainen.

Myös kasvattajan valinnassa pitää olla tarkkana. Kannattaa kysellä hyvien kasvattajien ja myös laadukkaiden pentukoulujen perään.

– Taso vaihtelee erittäin paljon molemmissa. Koiranpentuun panostamalla siitä saa rakkaan perheenjäsenen. Jos on pakko kieltää, niin hyvin kasvatetulla koiralla pitäisi muutama kerta riittää siihen vuodessa, sanoo Vertainen.

Koiran kasvattamista tulee myös jatkaa läpi sen elämän.

Jenni Alppisara palaa Muuramessa lenkiltä italianseisoja Aimon kanssa. Koira seuraa tarkasti emäntäänsä. Jos Aimo pysyy terveenä, se voi elää 10–12-vuotiaaksi. Alppisaran on tarkoitus kasvattaa siitä metsästyskoira.

– Yksi vaativimmista asioista koirankoulutuksessa on saada koira tottelemaan takuuvarmasti myös vaativissa häiriötilanteissa. Esimerkiksi, jos se saa vainun riistasta ja sen pitää silti tulla kutsuttaessa luokse, sanoo Alppisara ja rapsuttaa Aimoa.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin kello 23.00 saakka.

Toimittaja kertoo Koirakoulu Koiraamon ohjeita koiranpennun koulutukseen. Video: Yle

Suosittelemme