Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Maria Huntingtonin kesän voi asiantuntijan mukaan kruunata lähes 30 vuotta vanhan SE:n rikkominen, mutta kaudessa piilee yksi riski: "Nyt sellaiseen ei ole varaa"

Seitsenottelijan oma ennätys on enää 65 pisteen päässä nykyisestä Suomen ennätyksestä.

Maria Huntington Jyväskylän GP 2020
Maria Huntington sivusi Jyväskylän GP-kisassa omaa korkeusennätystään 185. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP
Petra Manner,
Noora Takamäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Seitsenottelija Maria Huntington on aloittanut kesän kilpailukauden niin mainiosti, että Yle Urheilun yleisurheiluasiantuntija ja entinen ottelija Jarkko Finni odottaa tamperelaiselta jopa uutta Suomen ennätystä.

Seitsemän lajin SE-tulos 6 404 on Satu Ruotsalaisen nimissä elokuulta 1991. Lähimmäksi SE:tä Huntington on päässyt Lappeenrannan Kalevan kisoissa 2019, jolloin syntyi oma ennätys 6 339. Eroa Ruotsalaisen lähes 30 vuotta vanhaan SE-tulokseen on 65 pistettä.

– Jos kaikki menee hyvin tästä eteenpäin ja olosuhde on myös kohdallaan, niin voimme nähdä sellaisen Kalevan kisojen kamppailun, jota ei ole aiemmin nähty. Eli siellä tavoitellaan jopa Suomen ennätystä, Finni povaa.

Huntington ei ole vielä tällä kaudella päässyt kilpailemaan täysimittaisessa seitsenottelussa, mutta on silti urakoinut uudet omat ennätyksensä jo kuulassa (12,98) ja viimeksi keskiviikkona Lahden GP:ssä myös pituushypyssä (651). Korkeudessa Huntington sivusi viimevuotista omaa ennätystään 185 Jyväskylän GP-avauksessa.

– Se kertoo, että ainakin kaikki teholajit, joissa Maria on vahva, ovat kunnossa. Aidat ovat vielä aika paljon alakanttiin siitä, mitä Marian kunto tällä hetkellä on. Ei ole vielä ollut optimiolosuhdetta eikä oikein hyvää juoksuakaan. Aika on varmasti lähempänä 13 sekuntia, kun päästään kesän parhaisiin juoksuihin.

"Potentiaalia on parempaan"

Huntington on keskittynyt Finnin tietojen mukaan harjoituskaudella muun muassa 800 metrin ja heittolajien hiomiseen. Ennätystehtailun lisäksi myös esimerkiksi 200 metrillä vauhti on ollut hyvää.

– Maria on kuitenkin noin nopeassa ja räjähtävässä kunnossa, vaikka on satsannut kasille. Sitten aikanaan Kalevan kisoissa nähdään, missä kunnossa kasi on. Hän on heittoja harjoitellut myös ja kuulassa jo näimme parempaa, ja tiedän, että keihäässä on potentiaalia aika paljon parempaan.

Ainoa este Huntingtonin SE-tuloksen tehtailun tiellä on Finnin arvioiden mukaan urheilijan terveys.

– Marian kohdalla täytyy sanoa, että pitää pysyä terveenä. Aika usein tässä kilpailukauden alussa tai kilpailuihin valmistavan kauden loppupuolella on tullut takareisijuttuja tai jotain muuta. Nyt sellaiseen ei ole varaa, Finni ennakoi.

Lue myös:

Vastatuulikaan ei haitannut – Huntington peräti kolmesti pituusennätykseensä Lahdessa

Miltä kuulostaisi koulun liikuntatunti Nooralotta Nezirin tai Maria Huntingtonin ohjauksessa? Sotkamolainen opettaja keksi idean, jolla motivoida oppilaita etäliikuntatunneilla

Suosittelemme sinulle