Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Haluaisitko kokeilla öylättipajatsoa tai aikakonetta? Taidelaitos Haihatus täyttyi härveleistä, joista ei tiedä, ovatko ne totta vai tarua

Joutsassa sijaitsevan taidekeskuksen kesänäyttelyssä on tarjolla runsaasti mekaanista ja kineettistä taidetta.

Haihatus, Risto Puurunen, Avantgardevekkula
Taidelaitos Haihatuksen virallinen tirehtööri Risto Puurunen auringonsäteitä hyödyntävässä hoitolaitoksessa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Jussi Mankkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Aikamatkailu on ollut ihmiskunnan suuri haave ja toteutumattomien intohimojen kohde etenkin 1800-luvun loppupuolella, jolloin tieteellisteknologinen kehitys loi optimismia, ja jolloin ilmapiiri oli avoin hurjillekin ideoille.

Viime vuosikymmeninä ajassa liikkuminen on jälleen saanut tulta alleen etenkin Montauk Projectiin liittyvien huhujen takia. Kyse on ollut Yhdysvaltojen hallituksen tarkoin varjellusta projektista, jossa salaliittoteorioiden mukaan olisi tutkittu paitsi psykologista sodankäyntiä myös aikamatkustamista.

Tällaisista lähtökohdista ammentaa Kokeellisen Elektroniikan Seuran eli KOELSEn installaatio Montauk-projekti aikakone, jossa on hämäräperäisiä virtapiirejä, johtoviidakkoa sekä vilkkuvia valoja.

KOELSE, Haihatus, Avantgardevekkula, aikakone
Kokeellisen Elektroniikan Seuran eli KOELSEn kierrätyselektroniikaasta tehty aikakone, joka viittaa myös mystiseen Montauk-projektiin. Sitä on hyödynnetty viime aikoina populaarikulttuurissa, kuten Stranger Things -sarjassa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Haihatus, absurdistit, Avantgardevekkula
Absurdistit-ryhmän Rakkauden alttari -tilainstallaatio, joka hyödyntää kimallusta ja peilejä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Haihatus, Ninni Luhtasaari, Avantgardevekkula
Makaaberia tunnelmointia: tamperelaisen kuvataiteilijan Ninni Luhtasaaren liikkuva Gut Detox -teos, joka vaaleanpunaisinen väreineen visualisoi ihmisen suolistoa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Haihatus, Antti-Ville Reinikainen, Avantgardevekkula
Antti-Ville Reinikaisen jylhä puuveistos Koura, joka sijaitsee mustan muovisiilon sisällä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Toden ja epätoden rajamaastossa

KOELSEn aikakone kiteyttää hyvin Taidelaitos Haihatuksen Avantgardevekkula-näyttelyä. Monista teoksista tulee mieleen viktoriaanisen ajan ennakkoluuloton keksintö, joka hauskuuttaa ja saa mielikuvituksen laukkaamaan. Pääosissa ovat myös dynamiikka ja liike.

– Olemme valinneet tänne teoksia sillä perusteella, että ne pistävät yleisön arvuuttelemaan, mistä oikein on kyse. Teosten tarkoituksena on saada katsoja pohtimaan, onko tämä idea tässä totta vai ei, Avantgardevekkulan kuraattori Tuomo Vuoteenoma toteaa.

Haihatus, Tuomo Vuoteenoma, Avantgardevekkula, Antti-Ville Reinikainen, öylättipajatso
Avantgardevekkula-näyttelyn kuraattori Tuomo Vuoteenoma pelaamassa Antti-Ville Reinikaisen öylättipajatsoa. Taidelaitos Haihatuksessakin käytetään tällaisten teosten kohdalla luonnollisestikin käsidesiä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Näyttelystä löytyy myös Vuoteenoman omia teoksia. Bisnonna-installaatiossa on käytetty muun muassa ruokailutuoleja, autonvanteita, siimaa, vaneria, sekä akkuporakoneen moottoria. Liikkuvan veistoksen hyönteismäiset raajat päättyvät vitivalkoisiin strutsinsulkiin, jotka hipovat kattoa.

Kineettistä ja mekaanista taidetta voi Avantgardevekkulassa äimistellä vaikkapa galleriarakennuksen vinttidiskon vilkkuvassa valohämyssä, jossa koneet muun muassa puhaltelevat kimaltelevia saippuakuplia.

– Kuraattorina minulla on ollut ajatus siitä, että tavallaan menemme vastavirtaan. Useimmiten maalaustaide pysäyttää liikkuvan objektin, täällä taas pysähtynyt asia tai esine herätetään henkiin, Tuomo Vuoteenoma kertoo.

Parikymmentä vuotta sitten perustettuun Haihatukseen kuuluu myös residenssitoimintaa. Ite-taiteeseen aiemmin keskittynyt taidelaitos oli tulla tiensä päähän viime vuonna, kun alkuperäiset omistajat Merja Metsänen ja Raimo Auvinen menehtyivät. Toiminnalle löytyi onneksi jatkajia.

Haihatus, Avantgardevekkula, Tuomo Vuoteenoma
Tuomo Vuoteenoman Bisnonnaa. Italiankielinen nimi viittaa isoisoäitiin. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Haihatus, Avantgardevekkula, Antti Immonen
Antti Immosen Rutiini ja rituaali -teoksessa kone puhaltaa tasaiseen tahtiin saippuakuplia. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Haihatus,  Avantgardevekkula
Yläkerran vinttidiskosta löytyy useita mekaanisia ja kineettisiä taidelaitteita. Kuvassa Antti Immosen Vapautta kaivossa -teos. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Wannabe-insinöörin taidonnäyte

Monia Avantgardevekkulan taiteilijoita yhdistää se, että he vaikuttavat useilla eri aloilla, mikä tuo kokonaisuuteen poikkitaiteellisuutta ja moniulotteisuutta. Esimerkiksi Heidi Kesti työskentelee myös lavastajana, Tero Jartti taas näyttelijänä. Jyrki Nissinen tunnetaan Seksihullut-yhtyeestä ja Haihatusta nykyisin luotsaava Risto Puurunen kokeellisesta Cleaning Women -projektista.

Puurusen Anna meidän lahota lempeästi -installaatio koostuu ikiaikaisesta camera obscura -teknologiasta ja pyörivästä surrealistisen näköisestä häkkyrästä, johon voi mennä makoilemaan ja nautiskelemaan niittymaisemasta. Taidelaitos Haihatuksen virallisena tirehtöörinä toimiva Puurunen kuvailee teostaan auringonsäteitä hyödyntäväksi hoitolaitokseksi.

– On todistettu tieteellisesti, että auringonsäteet tekevät ihmisen psyykelle hyvää – kunhan tietää pitää rajansa, eikä iho kärvenny, Puurunen tähdentää.

Haihatus, Risto Puurunen, Avantgardevekkula
Risto Puurunen vaikuttaa muun muassa Cleaning Women -yhtyeessä, joka on tullut tunnetuksi itse tehdyistä soittimistaan. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Installaatiossa on käytetty muun muassa kertakäyttöisiä oluttynnyreitä sekä elokuvaprojektorin syöttölautasesta napattuja laakerointijärjestelmiä.

– Olen tällainen wannabe-insinööri, joka kokee erilaiset liikkuvat härvelit hauskoina juttuina. Mielestäni on hyvä asia, ettei isossa näyttelyssä ole liikaa liian minimalistisia teoksia. Ihmiset pitäisi saada koukutettua katselemaan taideteosta: hetken pohdiskelun ja ihmettelyn jälkeen voi sitten syntyä syvällisempiäkin ajatuksellisia tasoja, Puurunen pohtii.

HaihatusHaihatus, Sakari Kannosto, Avantgardevekkula
Sakari Kannoston huima Arkki I -teos, joka tuntuu laskeutuneen taidelaitos Haihatuksen pihamaalle surrealistisista maailmoista. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Haihatus, absurdistit, Avantgardevekkula
Haihatuksen galleriataloa. Yli 20 vuotta toimineessa, Joutsassa sijaitsevassa Haihatuksessa esiintyy tänä kesänä muun muassa harvoin keikkaileva Aavikko-elektroyhtye. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Haihatus, videotaide, Avantgardevekkula
Avantgardevekkulassa on mahdollista katsella ja kokea myös videotaidetta. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Uudet näkökulmat ovat taiteessa tärkeitä

Mekaanisten häkkyröiden lisäksi Avantgardevekkulassa on tarjolla myös kaksiulotteista taidetta. Jaakko Mattilan Kosminen pippeli räjähtelee kirkkaissa väreissä, ja Jari Johanneksen digitaalisten piirrosten tasaiset väripinnat tarjoavat kurkistuksia outoihin maailmoihin.

Jaakko Mattila, Kosminen Pippeli, Haihatus, Avantgardevekkula
Jaakko Mattilan Kosminen pippeli -alkydimaalauksessa räjähtelevät värit. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Haihatus, Jari Johannes, Avantgardevekkula
Yksityiskohta jyväskyläläisen Jari Johanneksen Forming -digipiirroksesta. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Avantgardevekkulassa on mahdollista pelata esimerkiksi öylättipajatsoa, joka sekoittaa toisiinsa kaksi erilaista todellisuuden tasoa, eli pelaamisen ja Kristuksen ruumiin syömisen. Tuomo Vuoteenoman mielestä tällaisen hyvin erilaisten asioiden niputtaminen toisiinsa olisi taiteessa toivottavaa.

– Se tuo aina vaihtoehdoksi uusia näkökulmia, eikä kaiken aina tarvitse mennä samalla tavalla kuin aiemmin. Tämä on tärkeä pointti taiteessa, Vuoteenoma summaa.

Haihatus, Heidi Kesti, Avantgardevekkula
Heidi Kestin muoviveistokset tuovat uutta näkökulmaa vaikkapa My Little Pony -estetiikkaan. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Suosittelemme sinulle