Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Analyysi: Moottoripyörien melu on valitusten kestosuosikki – mitä, jos meluava ajaminen kiellettäisiin tietyillä katu- tai tieosuuksilla?

Onko kovaäänisten moottoripyörien kuljettajilla oikeus käyttäytyä kovaäänisesti? Tästä täytyy Suomessakin keskustella, kirjoittaa toimittaja Marcus Ziemann.

Harley-Davidson-evenemang i Ungern i juni 2017.
Itävaltalaistutkimuksen mukaan moottoripyörien ääni häiritsee ihmisiä muita liikenteen ääniä enemmän. Kuvituskuva moottoripyörätapahtumasta Unkarista 2017. Kuva: Boglarka Bodnar / EPA
Marcus Ziemann
Avaa Yle-sovelluksessa

Melu on hukkatehoa. Moottoripyörästä ei teknisistä syistä tarvitse lähteä kovaa ääntä. Valtaosa liikennekäyttöön hyväksytyistä moottoripyöristä on tehtaalta lähtiessään varsin hiljaisia.

Lähes kaikilla moottoripyörillä voi myös ajaa hiljaa. Mitään teknistä syytä moottorin korkeimpien kierroslukujen käyttöön tavallisessa tie- ja kaupunkiliikenteessä ei ole.

Moottoripyörän ääni oli pitkään tehon symboli. Oikeanlainen ääni on ollut valmistajan lupaus oikeanlaisesta pyörästä.

Mutta kaikille tavallinen ei riitä. Moottoripyöriä ei Suomessa tarvitse katsastaa, joten suureen osaan moottoripyöriä on vaihdettu alkuperäistä kovaäänisempi pakoputkisto.

Pienellä osalla uskottavan äänen tavoittelu on mennyt liiallisuuksiin. Huomiota haetaan ja sitä myös saadaan. Jo pelkkä pyörän käynnistäminen saa linnut lähtemään puista.

Kova ääni onkin yleensä tärkeä vain kovaäänisen pyörän kuljettajalle itselleen. Harva ulkopuolinen pystyy samaistumaan kuljettajan kokemaan ääninautintoon. Usein kuljettaja ei itsekään nauti, vaan korvista löytyvät korvatulpat.

Valittaminen ei ole keskustelua

Meluavista moottoripyöristä ja mopoista tulee Suomessa hätäkeskukseen runsaasti valituksia aina niinä lämpöisinä kesäöinä, kun makuuhuoneen ikkunoita pidetään auki.

Meluvalitukset ovat todellinen kestoaihe. Kovaääniset vehkeet ovat käyneet kansaa hermoon samalla tavalla 50 vuotta sitten kuin nykyäänkin.

Noin 40 prosenttia suomalaisista on meluherkkiä. Ei ihme, että valituksia tulee.

Mutta valittaminen on eri asia kuin ratkaisuja hakeva keskustelu. Sellaista keskustelua on viime vuodet käyty Keski-Euroopassa. Suomessa tällaista keskustelua ei ole vielä edes aloitettu.

Ratkaisuja hakevassa keskustelussa moottoripyöräilijältä ei olla viemässä harrastusta tai työmatkalaiselta skootteria.

Siinä keskustelussa kysytään, mikä on se elinympäristö, jossa kansalaiset haluavat elää, ja millaiset ovat sen elinympäristön käyttäytymissäännöt? Myös moottoripyöräilijät ovat tavallisia kansalaisia – ja Suomessa valtio jopa kannustaa moottoripyöräilyyn.

Motorcyklister kör på landsväg.
Moottoripyöräily on Suomessa ennen kaikkea harrastus. Ennen vuotta 1992 käyttöönotetuissa moottoripyörissä äänenvoimakkuus saa 0,5 m etäisyydeltä pakoputken päästä ja puolella huipputehon kierrosluvusta mitattuna olla enintään olla 106 dB. Kuvituskuva. Kuva: Ålands radio och tv

Melun sietokynnys on madaltunut

Suomessa moottoripyöräily on useimmiten harrastus. Meillä ajetaan kesällä ja muina vuodenaikoina ajamisesta lähinnä haaveillaan.

Motoristien voi välillä olla vaikea ymmärtää, että harrastaminen yleisillä teillä ei ole yksityisasia. Kovaääninen pyörä tai äänekäs ajotyyli rikkoo yhteisiä pelisääntöjä. Melu on vakava ympäristöhaitta. Kansalaisilla on oikeus vaatia, että häiritsevää ajoa ei harrasteta.

Eri maissa häiritsevän ajon kitkemiseksi on otettu käyttöön erilaisia keinoja. Siinä missä Suomessa poliisi voi kirjoittaa metelöivästä ajosta liikennevirhemaksun ja viedä kilven, Saksassa poliisi mittaa tien päällä desibelit ja voi tilapäisesti ottaa haltuun koko pyörän.

Mutta näiden kovien keinojen rinnalle on tullut ehkä vielä kovempi keino. Se on sosiaalinen paine eli yhteiskunnan luoma paine toimia oikein.

Muiden luoma paine toimia oikein tehoaa samalla tavalla äänekkääseen ajamiseen kuin keräämättä jääneeseen koirankakkaan.

Ihmisten suhtautuminen meluun on muutamassa vuodessa muuttunut. Meluavasta ja välinpitämättömästä ajotyylistä on monissa maissa tullut lähinnä noloa.

Kartta Tirolin moottoripyörärajoituksista
Itävallan Tirolissa on lokakuun loppuun saakka voimassa meluun perustuvat rajoitukset moottoripyörille kuudella motoristien suosimalla tieosuudella. Kuva: Tirolin osavaltio

Tiekohtaiset rajoitukset yksi mahdollisuus

Suomessa meluavilla moottoripyörillä ajoa ei ole rajoitettu, mutta Itävallan Tirolin osavaltiossa kiellettiin kesäkuussa joidenkin motoristien erityisesti suosimien tieosuuksien ajaminen liian äänekkäillä pyörillä.

Kielto koskee pyörämalleja, joiden tyyppihyväksynnässä ilmoitettu äänenvoimakkuus ylittää 95 desibeliä. Myös turistien on pidettävä lokakuun loppuun voimassa olevasta säännöstä kiinni. Rikkomuksesta seuraa 220 euron sakko.

Tirolilaisten kokemukset kiinnostavat nyt myös rajantakaisissa naapureissa Saksassa ja Italiassa. Saksassa meluongelmaan etsitään kuumeisesti ratkaisuja, sillä esitys moottoripyörien alueellisesti rajatuista ajokielloista pyhäpäivinä ja sunnuntaisin hylättiin vastikään.

Tirolin malli näyttäisi tehoavan, sillä ajokielto on pitänyt äänekkäimmät pyörät pois reiteiltä. Tiroler Tageszeitung -lehti kertoo, että kesäkuun viimeisen viikonlopun poliisiratsiassa vain 15 kaikkiaan 1 140 tarkastetusta moottoripyörästä oli liian äänekkäitä.

Kaikista Itävallan rekisterissä olevista moottoripyöristä 6,7 prosenttia ei valmistajan ilmoituksen mukaan pääse äänenvoimakkuusmittauksessa alle vaadittavan 95 desibelin.

Mitään yhtenäistä EU-tasoista melurajaa kaikille pyörille ei ole, mutta nykypyörät ovat hiljenemässä. Saksalainen Motorrad-lehti listasi, että Tirolin kielto koskee nykyisistä myynnissä olevista moottoripyörämalleista vain kymmentä pyörää, jotka kaikki ovat Ducati-merkkisiä.

Rajoittaa voi, mutta syrjiä ei saa

Itävallan Tirolin tiekohtaiset rajoitukset perustuvat viime vuonna julkaistuun tutkimukseen. Tutkijat saivat selville, että moottoripyörien melu koettiin selvästi häiritsevämmäksi kuin kuorma-, linja- ja henkilöautojen melu tai koko liikenteen melu yhteensä.

Hieman yli puolet kaikista tutkimukseen osallistuneista suhtautui moottoripyöräilyyn kriittisesti, mutta toisaalta myös yli puolet vastanneista piti kaikille moottoripyörille suunnattuja ajokieltoja moottoripyöräilijöitä syrjivinä.

Vastanneiden mukaan erityisen rasittavaksi koettiin raju kiihdyttäminen ja moottorin huudattaminen korkeilla kierrosluvuilla. Vastaavasti matala murina ei juuri häirinnyt.

Kiinnostavaa oli myös, että ne vastaajat, jotka itse ajoivat tai olivat aikaisemmin ajaneet moottoripyörää, olivat pitkälti samaa mieltä kaikkien vastaajien kanssa. Hekin halusivat ajokieltoja sekä kovempia sakkoja kovaäänisille pyörille.

Keskustelu melun vaikutuksesta elinympäristöön alkaa kaupungistumisen ja väestön ikääntymisen myötä varmasti myös Suomessa. Se tiedetään, että mitä vanhemmaksi asukkaat käyvät, sitä enemmän moottoripyörien melu koetaan häiriöksi.

Erityisesti se häiritsee unta.

Lue myös:

Moottoripyöräily voi olla tulevaisuudessa täysin kiellettyä – uskalletaanko prätkiä päästää enää teille, kun muu liikenne robotisoituu?

Suosittelemme sinulle