Hyppää sisältöön

Turun arkeologisia helmiä voi nyt tarkastella 3D-mallinnoksina netissä – löytöjä voi pyöritellä näytöllä kuin omissa käsissä

Digitaalisessa kokoelmassa on esineitä, joita ei museon näyttelyissä ole aikaisemmin ollut esillä.

3D mallinnoksen koirafiguuri on valmistettu punasavesta ja sillä on leikitty 1700–1800-lukujen taitteessa.
Täplikäs koirafiguuri on valmistettu punasavesta ja sillä on leikitty 1700–1800-lukujen taitteessa. Kuva: Aboa Vetus & Ars Nova
Eino Kossila

Turkulaisen Aboa Vetus -museon arkeologisesta kokoelmasta löytyvistä esineistä on julkaistu netissä 3D-mallinnoksia vapaasti katseltavaksi. (siirryt toiseen palveluun) Esineet löytyvät museon kaupunkiarkeologisesta kokoelmasta ja ovat peräisin 1400–1800-luvuilta.

Osa esineistä löytyy museon näyttelystä, mutta suurin osa nähtävillä olevista mallinnoksista on ensimmäistä kertaa yleisön tarkasteltavina.

3D-malleja voi pyöritellä ja tarkastella eri puolilta. Mallinnosten avulla voi tarkastella yksityiskohtia, joita museovitriinissä ei pääse näkemään.

Täplikäs koirafiguuri on valmistettu punasavesta ja sillä on leikitty 1700–1800-lukujen taitteessa.
Tältä punasavinen koirafiguuri näyttää oikeasti. Kuva: Jari Nieminen

Mallinnokset on tehty Turun yliopiston arkeologian oppiaineen, Turun museokeskuksen ja Aboa Vetus & Ars Nova -museon yhteisessä digitointihankkeessa, jossa tutkittiin 3D-digitoinnin mahdollisuuksia arkeologisten löytöjen tutkimukselle, tallettamiselle ja esittelylle.

Kaikkiin hankkeessa digitoituihin arkeologisiin löytöihin pääsee tutustumaan täällä. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle