Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Thaipoimijoille ei vieläkään lähtölupaa kotimaasta – marjateollisuus pohtii mansikkatiloilta vapautuvia ukrainalaisia avuksi

Suomeen tulo ei pian enää kannata, sillä satokausi on jo pitkällä.

Thai-poimijat keräävät mustikkaa Luumäellä 2018.
Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Annu Passoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Thaimaalaisten marjanpoimijoiden pääsy Suomeen näyttää entistä epävarmemmalta, sanoo Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen Ylen Ykkösaamussa. Suomen hallitus antoi heinäkuun alussa marjanpoimijoille luvan tulla, mutta Thaimaan viranomaiset eivät ole antaneet lähtölupaa vieläkään.

– Edelleen käännetään viimeisiä kiviä, että olisiko jotain mahdollisuutta edetä. Mutta tilanne on tällä hetkellä se, että päätöstä ei ole muutettu, Sorainen toteaa.

Arktiset aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen toteaa olevan hilkulla, kannattaako Suomeen enää tullakaan.

– Kohta ei ole mitään järkeä enää tulla. Lakkakausi olisi joka tapauksessa menetetty ja on haastavaa päästä riittäviin ansioihin, Partanen toteaa.

Lakkakausi on juuri alkamassa ja paperitöineen kestäisi useita viikkoja ennen kuin poimijat tulisivat, vaikka lupa annettaisiin nyt. Toisaalta Thaimaan viranomaiset ovat edellyttäneet yritysten takaavan noin 3000 euron tulot.

Mansikkatiloilta apuja metsämarjan keruuseen?

Sorainen pitää varteenotettavana sitä, että osa 6000:sta Suomessa olevasta ukrainalaisesta kausityöntekijästä jatkaisi metsämarjojen poimintaa sitten, kun työt mansikkatiloilla päättyvät.

– Mansikan satokausi alkaa olla jo loppupuolella eli jos henkilöillä on maassaoloaikaa jäljellä, niin se on ainakin osalle ihan realistinen vaihtoehto.

Kainuulaisen Kiantama-yrityksen hankinta- ja logistiikkapäällikkö Ville Vasunta kertoo, että yritys aikoo lähettää mansikkatilojen kautta viestiä ukrainalaisille kausityöntekijöille mustikanpoimintamahdollisuudesta. Sen kummempiin järjestelyihin ei kuitenkaan ryhdytä.

– Ostopisteille ovat kaikki tervetulleita myymään kansalaisuudesta riippumatta, Vasunta toteaa.

Ukrainalaisia marjanpoimioita Suonenjoella
Marjayrittäjät toivovat mansikkatiloilla työskentelevien ukrainalaisten jäävän urakkansa jälkeen vielä mustikanpoimintaan. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Hallitusneuvos Sorainen uskoo, että viime kuukausien epävarmuus thaimaalaisten suhteen aiheuttaa pysyviä muutoksia. Marjateollisuus on ollut 15 vuotta thaimaalaisten poimijoiden varassa, mutta enää se ei voi olla.

– Yritysten täytyy hajauttaa poimijoiden hankintataktiikoita, että saataisiin raaka-aine metsästä vähän varmemmin ja ennustettavammalla tavalla kuin nykyjärjestelmässä.

"Suomalaisista on kerääjiksi, kun vähän innostetaan"

Marjanjalostaja Polarican toimitusjohtaja Jukka Kristo ja Korvatunturin Marja Oy:n toimitusjohtaja Tommy Gustafsson elättelevät vielä toivetta thaimaalaisten tulosta, vaikka myös varasuunnitelmia on tehty. Kriston mukaan kotimaisia tekijöitä yritetään nyt aktivoida, mutta sen tarkemmin hän tai Gustafsson eivät halua varasuunnitelmia valottaa.

Arktiset aromit on kampanjoinut sen puolesta, että suomalaiset hoitaisivat marjatalkoot ja Birgitta Partanen uskaltaa olla jo varovaisen toiveikas.

– Minulle on tullut paljon palautetta, että kyllä meistä suomalaisista on kerääjiksi, kun meitä vähän innostetaan.

Partanen kertoo, että yksityisten ihmisten lisäksi urheiluseurat, harrastusporukat ja eläkeläisyhdistykset ovat ilmoittautuneet Marjakaveri-kampanjan kautta mukaan ja haastaneet muitakin. Yhdistys pitää yllä karttaa ostopisteistä, joita on tiedossa jo lähes sata ja lisää on tulossa.

Jotkut yritykset suunnittelevat myös ostoautoa, jolla voi kiertää ostamassa marjoja siellä, missä pysyviä ostopisteitä ei ole.

– Tällaisia vaihtoehtoja pitäisi minusta miettiä isosti ensi vuotta ajatellen. Minusta on hupsua, että olemme ulkomaalaisten varassa tällaisessa asiassa, Partanen sanoo.

Lue lisää:

Ilman thaipoimijoita jokaisen työikäisen pitäisi kerätä ämpärillinen, jotta marjateollisuus saisi tarvitsemansa – toimitusjohtaja: "On iso kakku, enkä ihan jaksa uskoa"

Suosittelemme sinulle