Hyppää sisältöön

Robert Sundman: Eduskuntapuolueiden kesäpaneelissa nähtiin koronakevään ruostuttamat puoluepomot

Hiljainen heinäkuu olisi puolueille hyvä aika tehdä uusia avauksia, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Robert Sundman blogissaan. Tämän blogin voi myös kuunnella.

Robert Sundman, Yle, 25.11.2019
Kuva: Antti Haanpää / Yle
Robert Sundman

Terveisiä uutistoimituksesta!

On kaksi ajankohtaa vuodessa, jolloin pitkien uutislähetysten kokoonkursiminen tuntuu erityisen työläältä: joulun välipäivät ja heinäkuun viikot. Suomi on kiinni, tapahtuu vähän ja soittajaa tervehtii puhelimessa tyly lomavastaaja.

Heinäkuun hiljaisuuteen on yritetty keksiä vuosien mittaan erilaista täytettä. MTV järjesti vuonna 2005 ensimmäistä kertaa Suomi-areenan, yhteiskunnallisen keskustelun kesäfestarin, joka keskeyttää poliitikkojen kesälomat ja koettaa synnyttää puheenaiheita myös heinäkuun helteille.

Suomi-areena ennätettiin keväällä perua koronavirustilanteen vuoksi, mutta kevennettynä ratkaisuna puoluepomot kutsuttiin keskiviikkoiltana (siirryt toiseen palveluun) tentattavaksi Helsingin Kauppatorin kupeeseen.

Yllätyksiä tai uusia ajatuksia katsojille ei juuri tarjoiltu.

Poikkeuksellinen koronakevät vaikutti hieman ruostuttaneen puoluejohtajia.

Koronatilanne siirsi politiikan normaalit kiistakysymykset ja asetelmat joksikin aikaa syrjään – ainakin näennäisesti. Nyt jakolinjoja yritettiin taas hapuillen muodostaa. Politiikan luvattiin palaavan politiikkaan, kuten paneelin toinen juontaja Jaakko Loikkanen tilannetta kuvaili.

Palasipa se tai ei, yllätyksiä tai uusia ajatuksia katsojille ei juuri tarjoiltu. Oppositio moitti hallituksen talouspolitiikkaa väärästä virityksestä ja työllisyystoimia riittämättömiksi. Hallitus vetosi koronan vuoksi muuttuneeseen maailmantalouden tilanteeseen, ja Sari Essayah (kd.) syyttikin hallitusta yrityksestä lakaista kaikkea ”koronamaton alle”.

Epäselviksi jäivät paitsi hallituksen varsinainen linja myös opposition vaihtoehdot.

Konkretiasta puhui harva, työpaikkojen ja työllisten määrä sekoittuivat herkästi.

Puolueet kehuivat ja kiittelivät toisiaan väsyneen ivalliseen sävyyn siitä, kuka on tullut kenenkin kannoille missäkin asioissa.

Hallituksen kärki, pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.), eivät paneeliin osallistuneet.

Ehkä kahden painavimman ministerisalkun poissaolo johti siihen, että keskustelu yleensä kovina pidetyistä talous-, työllisyys- ja velkateemoista pysyi löperönä. Konkretiasta puhui harva, työpaikkojen ja työllisten määrä sekoittuivat herkästi.

Kesäisellä avauksellaan kokoomus pystyi hallitsemaan ilmatilaa hetken aikaa ja herättelemään kiinnostavaa sosiaaliturvakeskustelua.

Hiljainen heinäkuu olisi poliittisille puolueille hyvä aika tehdä uusia avauksia ja nostaa tuoreita aiheita keskusteluun. Epämääräinen talouskeskustelu olisi hyötynyt konkreettisista ideoista, ei työllisyystavoitteen tärkeyden toistelusta.

Yhden esimerkin tarjoaa kokoomus. Viime viikolla puolue hallitsi pitkään ilmatilaa kertomalla uudesta linjauksestaan, jonka mukaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan tulisi kuulua kaikille. Puolue sanoi varapuheenjohtajansa Elina Lepomäen suulla havahtuneensa epäkohtaan koronakevään aikana.

Avauksesta keskusteltiin pitkään myös MTV:n järjestämässä paneelissa ja se tuntui saavan kannatusta poliittisen kentän molemmilta laidoilta.

On aivan eri asia, eteneekö asia koskaan, sillä piru piilee jälleen yksityiskohdissa. Toteutustavoista ollaankin jo erimielisiä.

Kesäisellä avauksellaan kokoomus pystyi kuitenkin hallitsemaan ilmatilaa hetken aikaa ja herättelemään kiinnostavaa sosiaaliturvakeskustelua.

Keskellä parhainta kesälomakautta en ehkä mielelläni itsekään osallistuisi paneelikeskusteluun, jossa voitettavaa on kovin vähän.

En kadehdi puoluejohtajia. Keskellä parhainta kesälomakautta en ehkä mielelläni itsekään osallistuisi paneelikeskusteluun, jossa voitettavaa on kovin vähän.

Ehkä silloin mielessäkään ei ole ne parhaat ideat. Ne, jotka tulevat juuri lomaillessa. Silloin, kun saa antaa mielen rentoutua ja ajatuksen juosta.

Kesäterä ei saa jatkua syksyllä. Toivotaan, että silloin äänestäjillä on lupa odottaa uusia avauksia.

Robert Sundman

Kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja.

Voit keskustella jutusta lauantaihin 18.7. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle