Hyppää sisältöön

Britannia, USA ja Kanada epäilevät Venäjää koronarokotetutkijoiden vakoilusta

Länsimaat uskovat, että hakkerit yrittävät varastaa tietoja, eivät häiritä tutkimusta.

Koronavirusrokotetta yritetään kehittä lukuisissa eri maissa ja laboratorioissa. Kuvituskuva thaimaalaisesta koronarokotetta kehittävästä laboratoriosta. Kuva: Narong Sangknak

Yhdysvallat, Kanada ja Britannia epäilevät, että Venäjä yrittää varastaa tietoja koronavirusrokotetta kehittäviltä tutkijoilta.

Maiden mukaan hakkeriryhmä APT29 eli Cozy Bear on hyökännyt rokotetutkimuksessa mukana olevia tutkimusryhmiä vastaan, niin akateemisia kuin lääketeollisuudenkin.

Länsimaat uskovat, että ryhmä on osa Venäjän tiedustelupalvelua.

Tiedusteluviranomaiset eivät usko, että toistuvilla hyökkäyksillä pyrittäisiin häiritsemään tutkimusta. Sen sijaan he arvelevat hakkereiden yrittävän varastaa tietoja.

Epäilystä ilmoitti Britannian kyberturvallisuuskeskus. Ei ole tiedossa, onko tietoa päätynyt hakkereille. Keskus ei usko, että ihmisten luottamuksellisiin tietoihin olisi päästy käsiksi.

Venäjä on kiistänyt syytökset.

– Meillä ei ole mitään tietoa siitä, kuka olisi voinut hakkeroida lääkeyrityksiä ja tutkimuskeskuksia Britanniassa, sanoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov venäläiselle uutistoimisto Tassille torstaina.

Yhdysvaltojen mukaan Cozy Bear oli toinen Venäjään kytkeytyvä hakkeriryhmä, joka tunkeutui demokraattipuolueen tietoihin Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaalien alla.

Lue uusimmat tiedot koronapandemiasta tästä.

16.7. klo 18.22 Juttua täydennetty Venäjän edustajan kommenteilla.

Suosittelemme sinulle