Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Grönlannissa äänestetään lähetyssaarnaaja Hans Egeden patsaan kohtalosta – monelle se edustaa kolonialismin perintöä

Patsas sotkettiin kesäkuussa punaisella maalilla ja tekstillä ”decolonize”.

Mielipiteitä jakavan Hans Egeden patsas töhrittiin punaisella maalilla kesäkuussa Nuukissa.
Mielipiteitä jakavan Hans Egeden patsas töhrittiin punaisella maalilla kesäkuussa Nuukissa. Kuva: Christian Klindt Soelbeck/ EPA
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Grönlannissa äänestetään parhaillaan siitä, tulisiko lähetyssaarnaaja Hans Egeden patsas siirtää museoon. Monelle paikalliselle pääkaupunki Nuukin perustajan patsas symboloi Tanskan kolonialismia.

Patsas sotkettiin kesäkuussa punaisella maalilla ja tekstillä ”decolonize”, jonka voi suomentaa vaatimukseksi kolonialismin purkamisesta.

Eri puolilla maailmaa mielenosoittajat ovat viime aikoina kaataneet ja töhrineet historiallisten henkilöiden patsaita osana rasismin ja kolonialismin vastaisia mielenosoituksia, jotka saivat alkunsa yhdysvaltalaisen George Floydin kuolemasta poliisien käsissä.

Grönlanti kuuluu Tanskan kuningaskuntaan, mutta sillä on laaja itsehallinto.

Pääkaupunki Nuukin hallinto on järjestänyt patsaan kohtalosta nettiäänestyksen, kertoo BBC.

Tällä hetkellä 555 äänestäjää pitäisi patsaan paikoillaan ja 324 siirtäisi sen pois. Heinäkuun 3. päivä alkanut nettiäänestys kestää tämän kuun 21. päivään saakka. Äänensä saavat antaa Sermersooqin kunnan 23 123 asukasta. Myös pääkaupunki Nuuk kuuluu kuntaan.

Patsaasta on määrä keskustella vielä ennen kuin viranomaiset antavat asiasta lopullisen päätöksensä 2. syyskuuta.

Norjassa syntynyt Egede avasi aikoinaan Grönlantiin Tanskan siirtokunnan Tanskan kuningaskunnan tukemana. Hän teki saarella lähetystyötä inuiittien parissa ja perusti sinne lähetysaseman, josta tuli myöhemmin Grönlannin pääkaupunki.

Lue myös:

Suomessa asuva grönlantilainen aktivisti: Kaikkien rasistisesti nimettyjen jäätelöiden ja tuotteiden nimi pitäisi muuttaa

Patsaat kaatuvat eri puolilla Yhdysvaltoja, ja nyt mietitään mitä niille tehdään – tie voi johtaa museoon, varastoon tai golfkentälle

Yhdysvalloissa kamppailu muistomerkeistä kiihtyy – Trump allekirjoitti asetuksen monumenttien suojelemisesta

Grönlannin ostaminen ei onnistunut – nyt Trump avasi sinne USA:n konsulaatin 70 vuoden tauon jälkeen

Suosittelemme sinulle