Hyppää sisältöön

Koneen liikevaihto supistui, Scandicilta synkkiä lukuja, liikevaihto romahti 86 prosenttia – lue Ylen kooste tulospäivästä

Myös muun muassa Nordea, Atria ja Cargotec julkistivat tuloksensa.

Hissi- ja liukuporrasyhtiö Koneen pääkonttori sijaitsee Espoon Keilaniemessä. Kuva: Kimmo Brandt /AOP
Yle,
STT

Tänään moni yhtiö Helsingin pörssissä kertoi toisen vuosineljänneksen tuloksensa. Julkistajien joukossa on Suomen suurimpiin lukeutuvia yrityksiä, kuten Kone ja Nordea.

Yritysten tänään raportoima vuosineljännes on ensimmäinen, jolloin koko aika voidaan katsoa yrityksille koronan aiheuttamaksi poikkeusajaksi. Tuloskaudelta on etukäteen odotettu huonoja uutisia etenkin metsä- ja konepajateollisuudessa.

Kokosimme tähän juttuun yhtiöiden tulokset.

Cargotecin liikevaihto laski

Cargotecin tulos heikkeni selkeästi vuoden takaisesta. Cargotecin liikevaihto laski 9 prosenttia 1 614 miljoonaan euroon. Vuosi sitten liikevaihto oli 1767 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevoitto oli 7 miljoonaa euroa, kun se vuotta aikaisemmin oli 104,1 miljoonaa euroa.

Yhtiön näkyvyys loppuvuoteen on edelleen heikko. Nykyisissä poikkeusolosuhteissa Cargotec arvioi, että se ei kykene antamaan tulosohjeistusta vuodelle 2020.

– Epävarmuus ja pandemian aiheuttamat rajoitustoimenpiteet heijastuivat saatuihin tilauksiin, jotka laskivat vertailukaudesta 27 prosenttia. Etenkin suuremmat automaatiotilaukset ovat siirtyneet eteenpäin. Saadut tilaukset paranivat kuitenkin joka kuukausi heikon huhtikuun jälkeen, ja uskon toisen vuosineljänneksen olevan pohjakosketus niiden osalta, kommentoi toimitusjohtaja Mika Vehviläinen tiedotteessa.

Atrian tulos heikkeni

Atria-konsernin tulos heikkeni hieman vuoden takaisesta. Sen liikevoitto oli huhti-kesäkuussa 4,1 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten liikevoitto oli 5,1 miljoonaa euroa. Atrian liikevaihto oli kuluvan vuoden toisella neljänneksellä 366,3 miljoonaa euroa. Vuosi sitten liikevaihto oli 368,9 miljoonaa euroa.

– Kun otamme huomioon koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen, voimme suhtautua kohtalaisen tyytyväisesti toisen vuosineljänneksen myyntiin ja kannattavuuteen, Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn sanoo tiedotteessa.

Yksinomaan Atria Suomen huhti-kesäkuun liikevoitto nousi viime vuoteen verrattuna. Liikevoitto oli nyt 7,3 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten se oli 6,4 miljoonaa.

Koronapandemian vuoksi Atrian myynti Food Service -asiakkaille heikkeni kaikilla liiketoiminta-alueilla. Toisaalta myynti vähittäiskauppaan kasvoi. Markkinatilanne kääntyi parempaan kesäkuussa kaikilla Atrian liiketoiminta-alueilla.

Koneen liikevaihto supistui hieman

Hissiyhtiö Koneen oikaistu liikevoitto oli huhti–kesäkuussa 324,6 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 319,6 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski 0,3 prosenttia ja oli 2 532,1 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna Koneen liikevaihdon arvellaan laskevan korkeintaan neljällä prosentilla vertailukelpoisin valuuttakurssein verrattuna viime vuoden liikevaihtoon.

Koronapandemia vaikutti vuoden toisella neljänneksellä Koneen hissi- ja liukuporrasmarkkinaan. Monissa paikoissa rajoitustoimet johtivat esimerkiksi rakennustyömaiden sulkemiseen ja tuotannon rajoittamiseen. Toisen vuosineljänneksen aikana korona vaikutti eniten Euroopassa, Pohjois-Amerikassa sekä useissa Aasian ja Tyynenmeren alueen maissa, kun taas Kiina toipui voimakkaasti haastavasta ensimmäisestä vuosineljänneksestä.

Koronapandemia vaikutti etenkin saatuihin tilauksiin. Yhtiön saadut tilaukset laskivat huhti–kesäkuussa 9,4 prosentilla vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna.

Koneen mukaan sen huoltoliiketoiminta on välttämättömäksi määriteltynä palveluna jatkunut ilman merkittäviä häiriöitä.

Wärtsilän tulos puolittui vuoden takaisesta

Risteilyalusten jääminen satamiin rokotti laivamoottoreita ja voimaloita valmistavan Wärtsilän tulosta huhti-kesäkuussa. Yhtiö varoo edelleen ennakoimasta näkymiään.

Yhtiön tulos ennen veroja heikentyi toisella neljänneksellä 57 prosenttia vuoden takaisesta 36 miljoonaan. Liikevaihto pysyi vakaana 1 220 miljoonassa eurossa lisääntyneiden laitetoimitusten ansiosta.

Wärtsilän tilauskertymä laski 27 prosenttia 1 011 miljoonaan euroon.

Toinen syy heikkoon kehitykseen oli yhtiön mukaan se, että asiakkaiden kiinnostus rikkipesureihin väheni öljymarkkinoiden myllerryksen takia. Myös energialiiketoiminnassa asiakkaat epäröivät yhtiön mukaan sitoutumista uusiin investointeihin.

Koronaviruksella ja sen takia tehdyillä rajoitustoimilla on olennainen vaikutus Wärtsilän tuotteiden ja palveluiden kysyntään sekä kuluvan vuoden taloudelliseen tulokseen, yhtiö kertoo.

– Taloudellista vaikutusta ei pystytä tällä hetkellä kokonaisuudessaan määrittämään, sillä se riippuu viruksen leviämisen hillitsemiseksi tehtävien toimenpiteiden kestosta ja laajuudesta sekä markkinoiden elpymisen nopeudesta eri maantieteellisillä alueilla.

Wärtsilä perui maaliskuussa arvionsa markkinanäkymistä siihen asti kunnes näkyvyys on parempi.

Koronaviruksella ja sen takia tehdyillä rajoitustoimilla on olennainen vaikutus Wärtsilän tuotteiden ja palveluiden kysyntään sekä kuluvan vuoden taloudelliseen tulokseen, yhtiö kertoo. Kuva: Markku Ojala / AOP

Nordean liikevoitto painui kevätkaudella runsaat 60 prosenttia

Pankkikonserni Nordean liikevoitto painui huhti–kesäkuussa 306 miljoonaan euroon, kun se oli vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin 900 miljoonaa euroa. Laskua oli 66 prosenttia.

Liiketoiminnan tuotot säilyivät lähes ennallaan, ja ne laskivat kahden prosentin verran hieman alle 2,1 miljardiin euroon.

Konserni kertoo tiedotteessaan, että sen taloudellinen asema on yhä vahva. Konserni kertoo olevansa sitoutunut toteuttamaan liiketoimintasuunnitelmaansa ja saavuttamaan vuodelle 2022 asetetut taloudelliset tavoitteet.

Konsernijohtaja Frank Vang-Jensenin mukaan konsernin liiketoimintamalli osoittautui keväällä kestäväksi haastavista olosuhteista huolimatta.

– Toisella neljänneksellä tuloksemme oli jälleen vakaa ja edistyimme vuodelle 2022 asettamiemme tavoitteiden saavuttamisessa, hän sanoo tiedotteessa.

Vang-Jensenin mukaan on liian aikaista tehdä johtopäätöksiä koronakriisin pitkän aikavälin vaikutuksista yrityksille. Pankin oman toiminnan hän kertoo jatkuneen keväällä täydellä teholla.

– Verkkokaupan, mobiilimaksamisen ja digitaalisen asiakaspalvelun kasvusuuntaus on näkynyt selvästi meille pankkina.

Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Scandic raportoi äärimmäisen heikosta kysynnästä kevätkaudella – alkukesällä varovaista toipumista

Hotelliyhtiö Scandic on julkistanut hyvin synkät luvut toiselta neljännekseltä. Yhtiön liikevaihto romahti 86 prosenttia 665 miljoonaan Ruotsin kruunuun (64 miljoonaan euroon), kun se vuotta aiemmin oli runsaat 4 850 miljoonaa kruunua (noin 470 miljoonaa euroa).

Scandicin toipuminen alkoi varovasti alkukesän aikana lomakauden alkaessa, yhtiö kertoo osavuosikatsauksessaan. Kesäkuussa saavutettu huoneiden keskimääräinen 20 prosentin täyttöaste oli kuitenkin vielä kaukana vuoden takaisesta. Viime vuoden huhti–kesäkuussa täyttöaste oli 67 prosenttia.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Ericssonin tulos jatkaa vahvaa porskuttamista

Verkkoyhtiö Ericssonin tulos pysyi korkealla vuoden toisella neljänneksellä. Liikevoitto kohosi kolmella prosentilla 3,9 miljardiin Ruotsin kruunuun (377 miljoonaan euroon) vuoden takaisesta. Yhtiön mukaan koronapandemian vaikutus tulokseen oli vähäinen. Liikevaihto kohosi prosentilla 55,6 miljardiin kruunuun (5,4 miljardia euroa).

Yhtiön toimitusjohtaja Börje Ekholm kertoo olevansa huolissaan siitä, että Eurooppa jää muita maanosia jälkeen tulevaisuuden digi-infrastruktuurin rakentamisessa.

Hänen mielestään Euroopan tulee kannustaa digitaaliseen infrastruktuuriin tehtäviin sijoituksiin, mukaan lukien kulujen alentamiseen ja nopeuttamaan tarjonnan saatavuutta. 5g-verkot ovat Ekholmin mielestä avaintekijä talouden pitkän tähtäimen kilpailukyvyn määrittämisessä, sillä ne kiihdyttävät talouden kasvua, houkuttelevat investointeja sekä nopeuttavat teknologisia innovaatioita.

Ericssonin toimitusjohtaja Börje Ekholm. Kuva: AOP

Telian tuloksesta nipistyi kuusi prosenttia – korona söi liikevaihdon kasvua alkuvuonna

Teleyhtiö Telian oikaistu liiketulos jatkoi laskuaan huhti–kesäkuussa. Edellisvuoden samaan neljännekseen verrattuna tulos laski runsaat kuusi prosenttia 2 939 miljoonaan Ruotsin kruunuun (284 milj. euroon). Lasku oli kuitenkin maltillisempaa kuin alkuvuonna, jolloin korona puraisi tuloksesta neljänneksen vuotta aiempaan verrattuna.

Oikaistu liikevaihto nousi vajaat neljä prosenttia 7,7 miljardiin kruunuun (748 miljoonaan euroon). Yhtiön uuden toimitusjohtajan Allison Kirkbyn mukaan koronapandemian vaikutukset ovat vuoden ensimmäisen puoliskon aikana nipistäneet siitä noin puoli miljardia kruunua (noin 48 miljoonaa euroa).

Kirkby kertoo yhtiön liiketoiminnan Ruotsissa ja Baltiassa jatkuneen vahvana. Hän kertoo myös ilahtuneensa siitä, että toiminnot Suomessa ja Norjassa palasivat nousu-uralle. Suomessa oikaistu liikevaihto nousi 4,3 prosenttia vuoden takaisesta.

Kirkby kuvailee yhtiön omistamien tv-kanavien, TV4 Ruotsissa ja MTV Suomessa, katsojalukujen jatkuneen vahvoina, vaikka TV ja media -liiketoiminnan oikaistu liikevaihto laski noin kolmanneksen. Kirkby on työskennellyt Telian johdossa kahden ja puolen kuukauden ajan. Hän kertoo avaavansa strategiansa painopisteitään tarkemmin ennen kokovuosikatsausta.

Alma Media: Näkyvyys tulevaan on yhä heikko

Mediayhtiö Alma Media uskoo, että digitaalisten palveluiden kysyntä korona-aikana muuttaa kuluttajien tottumuksia pysyvästi. Kevätkauden tuloksestaan perjantaina kertonut Alma Media odottaa, että median rakennemuutos tämän myötä jatkuu ja voimistuu entisestään.

Alma Median tulos ennen veroja painui huhti-kesäkuussa yli 40 prosenttia 6,5 miljoonaan. Yhtiön laskema oikaistu liikevoitto jatkuvista toiminnoista painui vajaa 18 prosenttia noin 10 miljoonaan euroon.

Yhtiön mukaan näkyvyys tulevaan on yhä heikko. Maailmanlaajuinen koronaepidemia luo yhtiön mukaan merkittävän epävarmuuden tämän vuoden taloudelliselle kehitykselle.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Voit keskustella aiheesta 18.7. kello 23:een asti.

Lue lisää:

Yritykset koronakriisissä: Kansan lääkehamstraus loppui, vaikutus tuntui lääkealan tuloksissa

Tuloskaudelta odotettavissa huonoja uutisia metsäteollisuudessa ja konepajateollisuudessa – OP:n senioristrategi: "UPM:n ja Storan liiketulokset putoavat noin kolmanneksen"

Suosittelemme sinulle