Meri- ja energiateollisuudesta leipänsä tienaavan konepajayhtiö Wärtsilän tilauskertymä notkahti huhtikuun ja kesäkuun välillä yli neljänneksen. Tulos jäi alle puoleen edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.
Se paljastaa koruttomasti, miten korona kohtelee Suomen vientiyhtiöitä.
Tällä viikolla alkanut tuloskausi on nimittäin pörssiyhtiöille todellinen kuumemittari. Edelliseen tuloskauteen mahtui vain muutama viikko todellista korona-ahdistusta, kesäkuun lopussa päättynyt vuosineljännes olikin sitten pelkkää koronaa.
Wärtsilän toimitusjohtaja Jaakko Eskolan mukaan tulosnotkahduksen syynä on esimerkiksi se, että risteilylaivat jäivät koronakeväänä satamiin.
– Se on iso isku Wärtsilälle. Uusien laivojen tilauksissa ei ole tapahtunut vielä muuta kuin tilausten siirtymisiä, mutta korona vaikuttaa Wärtsilän huoltoliiketoimintaan. Kun laivat eivät liiku, sillä on iso vaikutus meidän tulokseemme.
Moni kuluttajakin lienee huomannut, että koronakeväänä auton matkamittari on pyörinyt aiempaa hitaammin. Tästä syystä määräaikaishuollon on voinut huoletta siirtää syksylle. Samalla tavoin toimivat Wärtsilän asiakkaat.
Wärtsilällä on toki muitakin haasteita. Kun öljyn hinta on alhaalla, yhtiön rikkipesurit eivät näytä asiakkaan kannalta yhtä hyvältä sijoitukselta kuin aiemmin. Kehittyvien markkinoiden valuuttojen heikkous karsii investointihaluja. Koronan vuoksi asetetut liikkumisrajoitukset tekevät kaikesta toiminnasta entistä vaikeampaa ja kalliimpaa.
Wärtsilän liikevaihto pysyi laitemyynnin ansiosta viime vuotisella tasolla. Se on ehdottomasti hyvä uutinen ja lupaus siitä, että tulevina vuosina riittää myös hyväkatteista palveluliiketoimintaa.
Myös lastinkäsittely-yhtiö Cargotec kertoi tänään tuloksensa selkeästä heikennyksestä. Yhtiön liikevaihto laski lähes kymmenyksen ja tulos noin kolmanneksen.
Sekä Wärtsilä että Cargotec purjehtivat sankassa sumussa eivätkä lähde edes arvioimaan, milloin se hälvenee ja mitä sumun takaa paljastuu.
– Peruutimme oman markkinanäkymämme maaliskuun lopussa ja nyt on yhä liian aikaista sanoa loppuvuodesta mitään. Täytyy katsoa, miten epidemia kehittyy ja miten sen hillitsemiseksi tehdyt tukitoimet vaikuttavat, Wärtsilän Eskola sanoo.
Hissiyhtiö Koneen näkymät ovat kuitenkin kirkkaammat.
Kiina vetää Konetta
Myös hissiyhtiö Koneen tilauskertymä laski vuoden toisella neljänneksellä, mutta liikevaihto pysyi kutakuinkin ennallaan.
Päivän yllätys oli kuitenkin se, että yhtiö onnistui koronakriisin keskellä kasvattamaan liikevaihtoaan.
– Meillä oli todella vahva toinen vuosineljännes, jos katsoo mitä ympäristössä tapahtuu, Henrik Ehrnrooth sanoo.
Etenkin Kiinan markkina, josta korona lähti kuukausia sitten liikkeelle, kasvoi voimakkaasti.
– Odotimme Kiinan markkinan elpymistä, mutta emme odottaneet sen tapahtuvan näin voimakkaasti, Ehrnrooth sanoo.
– Sen lisäksi liiketoiminta on ollut hyvää myös monessa Euroopan maassa ja Pohjois-Amerikassa.
Tulosjulkistuksensa yhteydessä Kone arvioi, että tänä vuonna yhtiön liikevaihto laskee korkeintaan neljä prosenttia. Kolme kuukautta aiemmin yhtiö valmistautui jopa kymmenen prosentin laskuun.
Sijoittajia nämä uutiset eivät kuitenkaan lämmittäneet. Sekä Wärtsilän että Koneen osakkeet ovat perjantai-iltapäivänä yli kahden prosentin laskussa.
Yle seuraa tuloskautta:
Yritykset koronakriisissä: Kansan lääkehamstraus loppui, vaikutus tuntui lääkealan tuloksissa