Hyppää sisältöön

Sienisato näyttää kurjien vuosien jälkeen jälleen lupaavalta: tatteja ja kantarelleja löytyy jo nyt

Pohjoiskarjalainen sieniyrittäjä on hämmästellyt kesän tattisatoa.

Herkkutatti pohjoiskarjalaisessa kangasmetsässä
Herkkutatteja löytää jo Itä-Suomen metsistä. Kuva: Antti Karhunen / Yle
Laura Kangas

Viime vuosina kuivuus on köyhdyttänyt sienisatoa, ja sato on viivästynyt, jolloin sieniä ollaan päästy keräämään toden teolla vasta syksyn lähestyessä.

Pohjoiskarjalainen sieniyritys Dalla Valle ostaa sieniä ympäri Suomea. Satokausi alkoi jo reilu viikko sitten.

Dalla Vallen yrittäjä Loreno Dalla Valle iloitseekin siitä, että tänä vuonna saadaan taas muutaman vuoden tauon jälkeen kunnon kesäsato.

– Sienikausi on nyt alkanut näyttää tosi hyvältä. Niin kuin kaikki tietävät, kesäkuu on ollut lämmin ja sen jälkeen on tullut valtavasti sadetta. Se on se salaisuus, että sieni nousee. Yksi poimija toi juuri Nurmeksesta 48 kiloa herkkutattia, Dalla Valle kertoo esimerkin.

Sienisato ei kuitenkaan Dalla Vallen mukaan ole poikkeuksellisen runsas, vaan nyt on palattu takaisin hyviin vuosiin.

– Olen aloittanut tämän sienihomman Suomessa vuonna 1985. Jos ei oteta huomioon viittä viime vuotta, niin tämä on ihan tavallinen vuosi.

Sienikausi jatkuu vielä pitkään

Tällä hetkellä sienestäjä voi löytää metsistä kuusikkotattia, herkkutattia ja kanttarellia, joiden satonäkymät ovat Dalla Vallen mukaan hyvät.

Sienikausi jatkuu vielä syyskuun lopulle saakka. Sinne asti Dalla Valle toivoo samanlaista säätä kuin nyt.

– Sadetta ja auringonpaistetta vuorotellen. Esimerkiksi tiistaiksi on luvattu taas sadetta, sitten on muutama päivä aurinkoista ja sitten taas sadetta. Se on hyvä.

Ruokasienet ovat Itä-Suomesta kerätään lähes 90 prosenttia kaikista Suomessa myyntiin tulevista luonnonsienistä. Sieniä Itä-Suomessa myyntiin keräävät saivat sienten myynnistä yli miljoonan euroa vuonna 2018.

Suosittelemme sinulle