Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Räppäri Kanye West palasi sittenkin Yhdysvaltain presidenttikisaan – piti kummastusta herättäneen kampanjatilaisuuden Charlestonissa

Westin tekemisiä pidetään julkisuustemppuna. Toiset ovat huolissaan räppärin mielenterveydestä.

Kanye West
Kanye West vierailullaan Valkoisessa talossa vuonna 2018. Aiempi kiivas Trumpin kannattaja on sittemmin ottanut etäisyyttä istuvaan presidenttiin. Kuva: Michael Reynolds / EPA
Ulriikka Myöhänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltalaisräppäri Kanye West on sittenkin mukana Yhdysvaltain presidenttikisassa – ainakin toistaiseksi.

West ilmoitti kaksi viikkoa sitten havittelevansa paikkaa Donald Trumpin seuraajana. Viime viikolla julkisuudessa kuitenkin oli tietoja, joiden mukaan räppäri vetäytyy hankkeestaan.

Nyt West on ilmoittanut olevansa ehdolla omasta Birthday Party -puolueestaan. Birthday party tarkoittaa suomeksi syntymäpäiväjuhlia tai syntymäpäiväpuoluetta.

Kukaan ei vaikuta tietävän varmaksi, onko West tosissaan hankkeessaan. Julkisuudessa on epäilty, että hän yrittää edistää saamallaan julkisuudella levymyyntiään.

Ilmestyi kampanjatilaisuuteen suojaliivissä

West piti hämmennystä herättäneen kampanjatilaisuuden Charlestonissa Etelä-Carolinassa.

Vaalitilaisuus oli suunnattu rekisteröityneille vieraille. West ilmestyi tilaisuuteen pukeutuneena suojaliiviin. Hänen mustaan tukkaansa oli ajeltu teksti "2020".

West saarnasi tilaisuudessa muun muassa aborteista ja 1800-luvun afroamerikkalaisesta vapaustaistelijasta Harriet Tubmanista.

Westin mukaan Tubman ei vapauttanut mustia orjuudesta, vaan sai heidät tekemään töitä toisille valkoihoisille. Tubman tunnetaan orjuudessa olleiden vapauttamisesta ja heidän auttamisestaan.

Abortista West puhui osin ristiriitaisesti: toisaalta hän sanoi kannattavansa laillista aborttia, toisaalta hän surkutteli aborttien tekemistä. West kertoi myös haluavansa antaa kaikille synnyttäville naisille miljoona dollaria. Epäselväksi jäi, miten hanke rahoitettaisiin.

Kanyen sekaviin ja tunteellisiin kommentteihin on suhtauduttu oudoksuen ja osin vihaisesti.

Westille tulee kiire kampanjassaan

Westin poukkoileva käytös on herättänyt myös huolta, sillä hänen tiedetään kärsineen aiemmin mielenterveyden ongelmista.

Jos West on tosissaan kolkuttelemassa Valkoisen talon ovia, hänellä on iso urakka edessään.

Monissa osavaltioissa ehdokkaaksi rekisteröityminen on jo päättynyt. Jos West mielii viralliseksi ehdokkaaksi Etelä-Carolinassa, hänen on kerättävä maanantaina puoleen päivään mennessä 10 000 allekirjoitusta kannattajiltaan.

Yhdysvallat äänestää uudesta presidentistä 3. marraskuuta.

Jutussa on käytetty lähteinä BBC:tä ja The Guardiania.

Lisää aiheesta:

Räppäri Kanye West sanoo olevansa ehdolla USA:n presidentiksi – Elon Musk ilmoittautui heti tukijaksi

Räppäri Kanye West vetäytyy Yhdysvaltain presidenttikisasta

Suosittelemme sinulle