Hyppää sisältöön

Hämeessä riittää täplärapuja yllin kyllin

Vesistöt olivat etenkin juhannuksen jälkeen keskimääräistä lämpimämpiä.

Myös ravustus edellyttää kalastonhoitomaksua. Kuva: Yle

Rapukaudesta odotetaan tänä vuonna keskimääräistä parempaa. Viime syksy oli lämmin ja pitkä, joten järviin jäi viime kauden jäljiltä vielä paljon rapuja. Myös tämän kesän säät ja lämpimät vesistöt ovat olleet ravun kasvun ja kuorenvaihdon kannalta suotuisat.

Ennen kuin saa upottaa mertansa veteen pitää ravustajan muistaa hankkia vesialueen omistajan lupa. Lisäksi 18–64-vuotiaiden on maksettava kalastonhoitomaksu. Kalatalouskeskusten valvojille rapukausi on vuoden ruuhkaisinta aikaa.

– Rapumertoja on läpikäyttäväksi hurja määrä. Tietysti positiivinen asia on ainakin oma havainto siitä, että asiat on pääosin tosi hyvin kunnossa, että hirveästi ei joudu puuttumaan, kertoo kalatalousneuvoja Marko Puranen Hämeen kalatalouskeskuksesta.

– Toki jonkin verran tulee huomautettavaa ja takavarikkojakin kertyy rapukaudelta, koska pyyntiä on kuitenkin niin paljon.

Merrat tulee merkitä ravustajan nimellä sekä yhteystiedoilla. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Moniin vesistöihin levinnyt vieraslaji, täplärapu tarjoaa mahdollisuuden lähes rajattomaan ravustukseen.

– Vieraslajistatuksen takia ei ole sinänsä mitään järkeä lähteä rajoittamaan pyyntiä eli se on ihan hyvä, että täplärapuja pyydetään. Toisaalta on nähtävissä negatiivinen puoli asiassa eli kun se ei tavallaan kuulu meidän vesistöihin niin, se nähdään monesti vaan haittatekijänä.

– Sitä saattaa roikkua verkoissa hyvin paljon ja sittenhän se saattaa toimia rapuruton levittäjänä. Eli se on sillä tavalla meidän kotoiselle jokiravulle uhkatekijä samaan aikaan, että tämä nykyinen rapukulttuuri on sillä tavalla kahtia jakautunut. Siinä on omat hyvät ja huonot puolensa.

Tiistaina puolilta päivin alkava ravustuskausi päättyy lokakuun viimeinen päivä.

Suosittelemme sinulle