Hyppää sisältöön

Egyptin parlamentti antoi luvan lähettää sotilaita tarvittaessa Libyaan

Egypti varoittaa Turkin tukemia joukkoja etenemästä kohti sen rajaa.

Parlamentti antoi presidentti Abdel Fattah al-Sisille valtuudet lähettää joukkoja naapurimaa Libyaan. Kuva: AOP
Teemu Juhola

Egyptissä parlamentti on antanut presidentti Abdel Fattah al-Sisille valtuudet lähettää joukkoja naapurimaa Libyaan.

Egypti lähettää sotilaitaan Libyaan, jos Turkin tukemat YK:n tunnustaman Tripolin hallituksen joukot valtaavat Sirten rannikkokaupungin.

Uutistoimisto AP:n mukaan Al-Sisi uhkasi kesäkuussa joukkojen lähettämisellä, jos Sirteen tai sisämaassa sijaitsevaan Jufran lentotukikohtaan hyökätään.

Mahdollisella operaatiolla Egypti suojaisi länsirajaansa.

Egyptin mahdollisen väliintulon pelätään entisestään sekoittavan Libyan tilannetta. Vaarana on myös Egyptin ja Turkin yhteenotto Libyassa. Molemmat maat ovat Yhdysvaltojen liittolaisia.

Libya on ollut kaaoksessa vuoden 2011 vallankumouksesta lähtien. Tuolloin diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin vallasta Naton tukemassa operaatiossa.

Libyassa on kaksi vallasta kilpailevaa hallitusta, joista toinen on pääkaupunki Tripolissa ja toinen toimii maan itäosassa. Egypti tukee Libyan itäosan hallitusta ja Turkki Tripolin hallitusta.

Libyan itäosaa hallitsevan Khalifa Haftarin joukoilla on Egyptin lisäksi Venäjän ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien tuki.

Lue lisää: Libyan sisällissodassa käänne – Venäläiset palkkasotilaat vedettiin rintamalta

Haftarin joukot yrittivät vallata Tripolin viime vuoden huhtikuussa, mutta yritys epäonnistui.

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump keskustelivat Libyan tilanteessa puhelimessa maanantaina. Egyptin presidentin edustajan mukaan he olivat yhtä mieltä tulitauon ylläpitämisen tarpeesta Libyassa.

Lisää aiheesta:

YK:n turvallisuusneuvosto sorvasi päätöslauselman Libyan pysyvästä tulitauosta

Suosittelemme sinulle