Hyppää sisältöön

Tampereella on ollut kaksi vaikeaa jätekasapaloa lähellä asutusta lyhyen ajan sisään – sammuttaminen vie aikaa ja on vaarallista

Toisen tulipalosta kärsineen yrityksen määräaikainen lupa on katkolla muutaman vuoden kuluttua.

Teollisuusalueen sammunut tulipaloalue Tampereen Pappilan ja Linnainmaan asuinalueiden läheisyydessä
Tältä palopaikalla näytti tiistaina. Kasaa pitää vartioida perjantaihin asti. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Anu Leena Koskinen

Tampereella vaaratiedotteen aiheuttanut tulipalo on nyt sammutettu. Yrityksen pitää valvoa perjantaihin asti kasaa yötä päivää, ettei tulipalo lähde uudelleen liikkeelle.

Enerkon Oy:n palavassa kasassa oli rakennusten purkujätettä, muun muassa puuta ja muovia. Tulipalosta aiheutui terveydelle haitallista savua ja alueen asukkaita kehotettiin pysymään kotona sisätiloissa ja sulkemaan ilmanvaihto. Vaaratiedote purettiin vasta illalla.

lautakasa palaa
Tulipalosta aiheutui maanantaina runsaasti savua. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Tulipalon sammuttaminen kesti päivystävän palomestarin Matti Saarisen mukaan yli 24 tuntia. Yksi yksikkö jäi yöksi ja kasteli kasaa paikalle jääneiden kaivinkoneiden avulla.

Vaikeita sammuttaa

Tämä on jo toinen iso jätekasapala Tampereella lyhyen ajan sisään. Toukokuussa Deleten jätekasa ajoi asukkaita evakkoon Tampereella. Tulipalosta levisi valtavasti haitallista savua asuinalueelle. Silloinkin sammuttaminen kesti kauan.

– Jos kasat pääsevät kunnolla syttymän, on palo iso ja isot savut. Kun on sekalaista tavaraa, savu saattaa olla myrkyllistä, Saarinen kertoo.

Teollisuusalueen sammunut tulipaloalue Tampereen Pappilan ja Linnainmaan asuinalueiden läheisyydessä
Kuva: Matias Väänänen / Yle

Maanantaina palanut jätekasa oli 20 metriä korkea ja tulipaloalue hehtaarin laajuinen, joten työturvallisuussyistä sammuttaminen oli hankalaa. Kasaan muodostuu onkaloita, jotka ovat vaarallisia palomiehille. Kasa piti purkaa asteittain kaivinkoneella ja kastella.

Päivystävä palomestari Matti Saarinen sanoo, että jätekasat ovat pelastuslaitoksen kannalta vaikeita sammuttaa.

Tiistaina Pirkanmaalla alkanut runsas sade auttaa tilannetta, mutta ei ole lopullinen tae tulipalon sammumisesta. Hakekasat saattavat syttyä Saarisen käsityksen mukaan jopa itsestään.

– Sade estää palon uudelleen syttymistä, mutta palopesäkkeitä voi paljastua vasta monen päivän jälkeen.

Määräaikainen lupa

Tampereen kaupungin ympäristönsuojelupäällikkö Harri Willberg kertoo, että kaupunki on käynyt ottamassa näytteen sammutusvesistä. Vesi menee palopaikalta Vuohenojan ja Iidesjärven suuntaan, minkä takia kaupunki seuraa tarkasti tilannetta. Vielä ei ole tiedossa mitään huolta.

Kaksi isoa jätekasapaloa toki mietityttää. Willberg muistuttaa, että molemmilla laitoksilla on luvat. Kyse on kaavoituksesta.

– Se on maankäyttöasia, onko tämä sellaista toimintaa, mitä halutaan asutuksen lähelle. Jossainhan tämäntyyppisenkin toiminnan pitää olla, eikä välttämättä kovin kaukana. Asutuksen lähellä ei ole paras mahdollinen paikka, se on selvä.

Willbergin mukaan Enerkon Oy:n määräaikainen lupa on voimassa vuoteen 2025. Kaavoittajan lausunto luvassa oli, että paikalle voi olla suunnitelmissa tämän jälkeen jollakin aikavälillä toisenlaista maankäyttöä.

– Se on päättäjien asia pohtia, mikä olisi hyvä.

Lue lisää:

Ihan kaikki eivät suostuneet jättämään kotia Tampereella – kuvat näyttävät, miten tulipalosta levisi valtavasti haitallista savua asuinalueelle

Lintuhytistä ei löytynyt haitallisia yhdisteitä Ruskon jätepalon jäljiltä

Kuvat näyttävät, miten Tampereella teollisuusalueen palosta levisi terveydelle haitallista savua – vaara on nyt ohi

Suosittelemme sinulle