Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yritykset koronakriisissä: SRV:n tornitaloon palkattiin hissivahti ja työvuoroja jumpattiin, mutta suomalaiset rakennushankkeet eivät pysähtyneet koronaan

– Vaikea nähdä, että me ainakaan enemmän sulkisimme yhteiskuntaa kuin mitä me teimme kevään aikana, toimitusjohtaja Saku Sipola pohtii tulevaa.

SRV:n rakentama Majakka-talo Helsingin Kalasatamassa syyskuisessa sumussa 2018.
SRV rakentaa tornitaloja Helsingin Kalasatamaan. Kuva: YLE / Thomas Hagström
Juha-Matti Mäntylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Rakennusyhtiö SRV julkisti tänään alkuvuoden tuloksensa. Toimitusjohtaja Saku Sipolan mukaan korona ei ole aiheuttanut suuria ongelmia.

– Tähän asti koronan vaikutukset työmaiden edistymiseen ovat olleet lähes olemattomia. Työt ovat pysyneet käynnissä ilman merkittäviä viiveitä, vaikka toki erityisjärjestelyin, hän kertoi tulosjulkistuksen yhteydessä.

SRV:n työmailla erityisjärjestelyt tarkoittavat esimerkiksi työvuorojen rytmittämistä, siivouksen lisäämistä sekä sosiaali- ja ruokailutilojen kasvattamista. Helsingin Kalasataman 32-kerroksisessa tornitalossa Loistossa on työmaahississä tätä nykyä kuljettaja, joka valvoo ettei hississä ole ylimääräistä ruuhkaa.

Työt ovat kuitenkin edistyneet. Lisäksi Pohjois-Italiaan, Espanjaan ja Portugaliin ulottuvat hankintaketjut ovat toimineet suunnitelmien mukaisesti.

Tästä syystä koronan mahdollinen toinen aaltokaan ei toimitusjohtajaa suuresti huoleta.

– Vaikea nähdä, että me ainakaan enemmän sulkisimme yhteiskuntaa kuin mitä me teimme kevään aikana, Sipola sanoo.

Kuluttajien luottamus palailee

Suomalainen asuntokauppa pysähtyi maaliskuussa koronakriisin puhjetessa, mutta kesäkuu oli Sipolan mukaan jo melko normaali. Heinäkuussa myönteinen kehitys on jatkunut.

– Kun julkinen keskustelu vaihtui rajoitusten tiukentamisesta niiden purkamiseen, kuluttajien usko palautui, hän sanoo.

Koronan suurimmat epävarmuudet kohdistuvat SRV:n tapauksessa venäläisiin kauppakeskuksiin. Esimerkiksi Pietarissa suurin osa kauppakeskusten liikkeistä on edelleen suljettuna.

Tämä on pysäyttänyt myös kaupanhieronnan Lounais-Pietarissa sijaitsevan Pearl Plaza -kauppakeskuksen myynnistä.

Kyseessä on SRV:n ja kiinalaisen Shanghai Industrial Investment Companyn yhteinen projekti. SRV on hallinnoinut kauppakeskusta sen vuonna 2013 tapahtuneen aukeamisen jälkeen. Ostajaksi mainittu Sberbank Asset Management JSC:n rahasto näyttää ottaneen ainakin aikalisän.

Kauppa oli toimitusjohtajan mukaan aivan kalkkiviivoilla ennen koronakriisin puhkeamista.

– Tilanne on katkolla, mutta keskusteluyhteys on olemassa, Sipola sanoo.

Lopulta kyse on toimitusjohtajan mukaan venäläisten uskosta omaan talouteensa ja toisaalta luottamuksesta turvalliseen asiointiin.

Pahempaakin on nähty

Rakennusyhtiö SRV:n tulos ennen veroja nousi huhti-kesäkuussa niukasti plussalle, mutta koko alkuvuoden tulos jäi yhä tappiolliseksi. Tämä on kuitenkin hyvä suoritus yhtiöltä, jolla on taustallaan syvä monttu.

Kauppakeskus Redin rakennuskustannukset karkasivat SRV:ltä käsistä ja kävijämäärät jäivät pettymykseksi. Tornitalo Majakan vesivahingot aiheuttivat viivästyksiä. Venäjän sijoitukset eivät sujuneet eikä suhdannekaan ollut suotuisa.

Lopulta velkainen rakennusyhtiö joutui myymään helmikuussa omistuksensa kauppakeskuksesta alihintaan hankkeen muille sijoittajille, eli eläkeyhtiö Ilmariselle, Pohjola Vakuutukselle, OP-Henkivakuutukselle ja LähiTapiola-ryhmälle. SRV kevensi tänä vuonna omistustaan myös Tampereen Kansi ja areena -hankkeessa.

Lisäksi yhtiö on tänä vuonna järjestänyt velkojen maksuaikatauluja sekä kaksi osakeantia, jotka liudensivat vanhojen osakkeenomistajien osuuksia.

SRV:n osakkeen arvo on pudonnut yli 4 euron tasolta noin puoleen euroon. Toimenpiteiden jälkeen yhtiön rahoitusasema on kuitenkin vahvistunut.

SRV pyrkiikin nyt välttämään Redin kaltaisten riskipesäkkeiden syntymisen jatkossa.

– Olemme nopeasti kääntäneet projektiportfoliomme vähäriskisemmäksi, Sipola sanoo.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla tällaisia hankkeita olivat esimerkiksi Jorvin sairaalan leikkaussalien peruskorjaus, Siuntion sivistys- ja hyvinvointikampus sekä Jousenkaaren koulu Espoon Tapiolassa.

SRV:n alkuvuosi:

Tammi–kesäkuu 2020Milj. €Muutos*
Liikevaihto47310 %
Liikevoitto88 %
Tulos ennen veroja-65 %

* Muutos verrattuna vastaavaan aikaan vuotta aiemmin.

Korjaus 23.7. Korjattu kuvaus SRV:n kurssikehityksestä.

Lue myös:

Stora Enson tulos supistui, SRV pinnisti niukasti plussalle – Yle seurasi tulospäivää

Suosittelemme sinulle