Hyppää sisältöön

Ukrainan panttivankidraama ohi – kaappaaja pidätetty ja panttivangit vapautettu

Aseistautunut mies kaappasi aamulla bussin ja otti parikymmentä ihmistä panttivangiksi.

Kaapattu linja-auto ukrainalaisessa Lutskin kaupungissa.
Aseistettu mies kaappasi bussin ja otti matkustajia panttivangiksi Lutskissa, Ukrainassa 21. heinäkuuta. Kuva: European Pressphoto Agency EPA
Johanna Kippo,
Teemu Juhola,
Kai Jääskeläinen

Uutistoimistot kertovat, että Ukrainassa noin 12 tuntia jatkunut panttivankitilanne on ohi.

Poliisin mukaan kaappaaja on pidätetty ja panttivangit vapautettu vahingoittumattomina. Tilanne ratkesi sen jälkeen, kun Ukrainan Volodymyr Zelenskyi oli puhunut kaappaajan kanssa puhelimessa ja suostunut yhteen kaappaajan vaatimuksista.

Zelenskyi oli julkaissut Facebook-sivullaan lyhyen videon, jossa hän kaappaajan vaatimuksesta suositteli ihmisiä katsomaan eläinten oikeuksia käsittelevän dokumenttielokuvan. Video kuitenkin poistettiin Zelenskyin tililtä myöhemmin.

Hieman aikaisemmin kerrottiin, että panttivankeja aamulla ottanut mies oli vapauttanut kolme ihmistä.

Räjähteillä ja aseilla varustautunut mies otti aamulla matkustajia panttivangeiksi bussissa Ukrainassa. Mies kaappasi linja-auton Ukrainan luoteisosassa Lutskin kaupungin keskustassa.

Panttivankien määrästä oli liikkeellä erilaisia tietoja. Uutistoimisto AP:n mukaan heitä oli 13. Aiemmin panttivankeja arvioitiin olevan 10–20.

Paikallisen poliisijohtajan mukaan paikalta kuultiin laukauksia, mutta mahdollisista loukkaantumisista ei ollut tietoa.

Poliisi kertoi aiemmin, että tekijä on tunnistettu 44–vuotiaaksi mieheksi, jolla on aikaisempaa rikostaustaa. Hänen motiivistaaan ei ollut tietoa.

Poliisin mukaan Ukrainan turvallisuuspalvelun joukot saartoivat bussin sen jälkeen kun ajoneuvosta oli ammuttu turvallisuusviranomaisia kohti. Kaappaajan kerrottiin myös heittäneen bussista kranaatin, joka ei kuitenkaan räjähtänyt.

Kartta näyttää Ukrainan luoteisosassa sijaitsevan Lutskin kaupungin sijainnin.
Kuva: Renja Nurmi / Yle

Turvallisuusjoukot eristivät kaupungin keskustan ja kehottivat asukkaita pysyttelemään sisätiloissa.

Poliisin edustaja kuvaili tilannetta illalla uutistoimisto AFP:lle kireäksi. Ukrainan turvallisuuspalvelu tutkii tapahtunutta terroritekona.

Uutistoimistojen mukaan televisiokanavien välittämässä kuvamateriaalissa näkyi Lutskin tyhjillä kaduilla poliisiautoja ja raskaasti aseistettuja poliiseja.

Aikaisemmin viranomaiset epäilivät kaappaajan olleen psykiatrisessa hoidossa, mutta myöhemmin tämä kiistettiin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Facebook-julkaisussaan valvovansa tilannetta. Hänen mukaansa viranomaiset pyrkivät kaikin keinoin ratkaisemaan tilanteen niin, että uhreilta vältytään.

Lutsk sijaitsee noin 400 kilometriä pääkaupungista Kiovasta länteen.

Suosittelemme sinulle