Hyppää sisältöön

Kaksi kuolemaa vaatineen kolarin apu viivästyi 13 minuuttia – syynä inhimillinen ja tekninen virhe, apu meni ensin väärään paikkaan

Hätäkeskuslaitoksen selvityksen mukaan gps-signaali näytti ensin Ylöjärvelle, eikä Parkanoon.

onnettomuuspaikka Parkanossa
Kaksi kuoli ja kaksi loukkaantui Parkanossa onnettomuudessa viime torstaina. Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle
Anu Leena Koskinen

Parkanon viimeviikkoisen kuolonkolarin apu viivästyi 13 minuuttia teknisen ja inhimillisen virheen vuoksi. Onnettomuudessa kuoli kaksi ja loukkaantui vakavasti kaksi ihmistä torstaina.

Viive johtui siitä, että pelastuslaitos sai ensin hälytyksen Ylöjärvelle Vaasantielle. Pelastuslaitos huomasi kuitenkin paikan päällä, ettei siellä ollut onnettomuutta.

Myöhemmin tuli hälytys Parkanon Tampereentielle, missä oli suuri onnettomuus. Pelastuslaitos kertoi onnettomuuspäivänä Ylelle, että kyseessä oli sama hälytys kuin ensimmäisessä, paikka vain oli väärä.

Poliisi epäilee, että Tampereen suunnasta kohti Parkanoa ajanut kuorma-auto törmäsi edellä ajaneen, vasemmalle kääntymässä olleen auton perään. Kuorma-auto ajautui vastaan tulevien kaistalle ja törmäsi vastaan tulevan auton etuosaan.

Keulaan törmätyn auton sisällä olleista ihmisistä kaksi kuoli ja kaksi loukkaantui vakavasti.

13 minuutin viive

Yle pyysi hätäkeskuslaitokselta tietoa, miksi ensimmäinen hälytys tuli väärään paikkaan.

Johtaja Teemu Lehti Hätäkeskuslaitoksesta kertoo, että alustava selvitys tapahtuneesta on tehty. Lehden mukaan viive hälytysten välillä oli 13 minuuttia.

Ensimmäinen tieto onnettomuudesta tuli hätäpuhelusta. Gps-signaali näytti paikaksi Ylöjärven, jonne hätäkeskuspäivystäjä hälytti kiireessä pelastusyksiköt.

Ensimmäinen signaali näytti kuitenkin noin 70 kilometriä väärän paikan. Tämä on Lehden mukaan tavallista, yleensä signaali tarkentuu puhelun aikana.

– Ensimmäinen signaali saattaa heittää, aikaa kohden se tarkentuu, Lehti kertoo.

Onnettomuuspaikka Parkanossa.
Kuva: Tommi Pylkkö / Yle

Hätäkeskuspäivystäjä ei varmistanut signaalia. Väärä paikka paljastui hätäkeskukselle, kun pelastuslaitos oli väärässä paikassa. Sen jälkeen tuli toinen hätäpuhelu Parkanoon.

Lehti ei ota kantaa siihen, oliko viiveellä vaikutusta uhreihin tai heidän tilaansa. Pirkanmaan pelastuslaitos ei ole halunnut kommentoida tilannetta.

Teemu Lehti sanoo, että tilanne käydään hätäkeskuksessa tarkoin läpi.

Lue lisää:

"Kääntyminen on todella riskialtista" – kolme kunnanjohtajaa ja maakuntaliitto vaativat muutoksia tielle, jossa torstaina kuoli kaksi henkilöä

Kaksi kuoli ja kaksi loukkaantui vakavasti onnettomuudessa Parkanossa – raskas ajoneuvo ja kaksi henkilöautoa kolaroivat

"Kääntyminen on todella riskialtista" – kolme kunnanjohtajaa ja maakuntaliitto vaativat muutoksia tielle, jossa torstaina kuoli kaksi henkilöä

Suosittelemme sinulle