Hyppää sisältöön

Lupiini jatkaa levittäytymistään Keski-Suomessa – Amerikan-tuliainen syö elintilaa kotoperäisiltä lajeilta

Lupiinit kannattaa kitkeä, jos niitä omassa ympäristössä tulee vastaan.

Päivänkakkara ja lupiini. Lupiini on vieraslaji, joka leviää yhä uusiin ympäristöihin. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Alun perin Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva lupiini valtaa yhä alaa Keski-Suomessa. Lupiini on ollut Suomessa läsnä jo vuosikymmeniä, mutta viime vuosina se on entisestään vahvistanut asemaansa.

– Lupiini ehtinyt olla täällä niin pitkään, että sen kitkeminen kokonaan on melkein mahdoton tehtävä. Kansallinen linjaus on viime vuosina ollut, että kannattaa keskittyä herkille alueille, joissa lupiini uhkaa luonnon monimuotoisuutta, sanoo biologi Johanna Viljanen Keski-Suomen ely-keskuksesta.

Tienvierustat ovat tyypillinen ympäristö, jossa lupiini valtaa elintilaa herkältä, usein jopa uhanalaiselta kotoperäiseltä kasvilajistolta. Ely-keskuksen neuvo on kitkeä lupiinit silloin, kun niitä omassa ympäristössä tulee vastaan.

– Lupiinilla on ollut jatkuvaa voittokulkua, ja se leviää edelleen uusiin ympäristöihin. Suunta on ollut ja on yhä huono, Viljanen sanoo.

Valtioneuvosto julkaisi kesäkuun alussa erityisen vieraslajien hallintaohjelman (siirryt toiseen palveluun), jonka tavoitteena on ehkäistä lupiinin ja useiden muiden vieraslajien leviämistä Suomessa.

Ohjelman puitteissa aletaan syksyllä rahoittaa hankkeita, joilla pyritään torjumaan vieraslajeja Suomen luonnossa.

Suosittelemme sinulle