Hyppää sisältöön

Marjoista saa irti enemmän kuin uskotkaan – katso ohje: mansikan kannoista syntyy oivaa kesäjuomaa

Hyödyksi voi käyttää myös mehustuksen ohessa syntyvää mäskiä sekä marjojen kukkia ja lehtiä.

Näin valmistuu raikas kesäjuoma mansikasta ja maitohorsman kukista
Näin valmistuu raikas kesäjuoma mansikasta ja maitohorsman kukista
Marianne Mattila

Maitohorsma kukkii ja mansikkakausi jatkuu edelleen, joten vielä ehtii valmistaa juomaa, jossa hyödynnetään mansikasta vain sen kanta.

Juoman valmistaminen on helppoa. Toki mansikan kantojen ja horsmankukkien irrottaminen vaatii vähän sorminäppäryyttä.

Pohjois-Savossa Lapinlahdella asuvan luonnontuoteneuvoja Marjut Kauppisen reseptin mukaan kesäjuoma valmistuu litrasta mansikan kantoja ja horsmankukkia, teelusikallisesta sitruunahappoa, puolesta kilosta sokeria ja kahdesta litrasta kiehuvaa vettä.

Ensin kukat ja kannat laitetaan kattilaan. Sen jälkeen lisätään sitruunahappo. Päälle kaadetaan kiehuva vesi ja sokeri sekoitetaan mukaan. Juoman annetaan tekeytyä vuorokauden verran kylmässä, jonka jälkeen sen voi siivilöidä ja pullottaa.

Voit katsoa ohjeen myös videolta.

Kauppinen säilöö juomaa pakastamalla.

– Vuoden verran pakkasessa ollut juoma on ollut ihan hyvää, hän kertoo.

Juomaan laitetaan pelkät horsmankukat. Kasvin vihreät osat kitkeröittävät maun. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Samalla periaatteella voi tehdä myös Louhisaaren juomaa, jota kutsutaan myös Marskin juomaksi. Tuolloin mansikan kannat ja horsmankukat korvataan mustaherukkapensaan lehdillä.

Reseptejä on erilaisia. Tähän versioon käytetään myös hiivaa.

Mehustamisen yhteydessä syntyvää mäskiä voi vielä hyödyntää

Kauppisen pihamaalla on 30 herukkapensasta. Hän käyttää punaista, mustaa ja vihreää herukkaa mehuissa, hyytelöissä ja hilloissa.

Hillo valmistuu mehustamisen yhteydessä syntyvästä mäskistä. Se keitetään hillosokerin kanssa samalla tavalla kuin tuoreista marjoista.

Mäskiä voi käyttää kiisselin pohjana.

Mäskistä syntyy myös herkullista marjasiirappia. Siirapin siivilöinnin jälkeen jäljelle jäävät marjojen osat voi vielä käyttää vaikka jogurtin tai rahkan seassa.

Mäski kelpaa myös eläimille. Kauppinen syöttää sitä kanoilleen.

Marjut Kauppinen työskentelee Lapinlahden kunnan vanhustyön virikeohjaajana. Työn ohessa hän on kevytyrittäjä. Yrityksen nimi on Romurinsessan kädentaito ja luontopalvelut. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Vinkit löytyvät Facebookista

Vinkkejä marjojen hyödyntämisestä jaetaan erilaisissa Facebook-ryhmissä. Karstulalainen Tiina Autonen seuraa sienestykseen, marjastukseen, villiyrtteihin ja omavaraistalouteen liittyviä ryhmiä säännöllisesti.

Autosen perheessä syödään paljon marjoja. Niin paljon, että ennen kuin perheen esikoinen aloitti peruskoulun, hän osti kotiin erilaisia hedelmiä, jotta lapsi tunnistaisi muutkin hedelmät kuin omenan.

Mehun yhteydessä syntyvän mäskin hyödyntäminen on tuttua myös Autoselle. Hän on kuivattanut sitä kuivurissa, jolloin mäski kuivuu tavallaan marjaleiväksi. Sitkeästä levystä voi myös pyöritellä palloja marjakarkeiksi.

– Ne voi vielä kieritellä sokerissa, jos haluaa, Autonen kertoo.

Pääasiassa perheen marjasato säilötään pakastamalla.

Kotitarvepakastajalle Autonen antaa vinkin, ettei kaikkia marjoja kannata pakastaa erikseen. Hän pakastaa myös erilaisia marjaseoksia, joita käyttää esimerkiksi leivonnassa tai jäätelön kanssa.

Autonen myös kuivaa marjoja sekä marjojen kukkia ja lehtiä. Kuivatut kukat ja lehdet ovat hyvä teeaineksia.

Katajanmarjat voi kerätä mausteeksi.

Tiina Autonen yhdessä Ranieri-kissan kanssa, joka pitää räkättirastaat loitolla punaherukkapensaista ja mansikkamaasta. Kuva: Tiina Autonen

Marjoja voi laittaa myös kirkkaan alkoholijuoman sekaan. Alkoholissa olleet marjat voi syödä. Ajan kanssa kirkas alkoholi muuttuu likööriksi.

Autonen on tehnyt vadelmasta, mustikasta ja mansikasta myös kotiviiniä.

– Se oli kyllä aika marjamehun makuista, mutta ihan hyvää, hän kertoo.

Millä tavoin hyödynnät marjoja ruoanlaitossa? Aiheesta voi keskustella 24.7.2020 saakka.

Lue myös:

Louhisaaren juoma vie kesäjanon

"Seksikäs, grillattu ruusun terälehti" on nyt trendikkäin villiyrtti, sanoo Michelin-kokkina tunnettu Jouni Toivanen – kööpenhaminalainen ilmiö rantautui Suomeen

Terveelliset rikkaruohot ovat vallanneet suomalaisten keittiöt – nämä herkut ehdit vielä kokata villiyrteistä!

Suosittelemme sinulle