Hyppää sisältöön

Korona vei barcelonalaishostellista asiakkaat, nyt sitä asuttavat kodittomat – Pandemia avasi yrittäjän silmät auttamiselle

Kodittomuus on Barcelonassa lisääntynyt pandemian myötä.

Suurin osa hostellin asukkaista on siirtolaisia, jotka eivät ole löytäneet työtä tai asuntoa. Hostellin omistaja Gian Franco Mercado auttaa perulaista Toribia Huamania ja hänen poikaansa Edson Martinezia valmistamaan lounasta. Kuva: Tomás Montes

BARCELONA Espanjassa koronavirustartuntojen määrä kasvaa ja terveysministeriö puhuu varovasti (siirryt toiseen palveluun)jo toisesta aallosta. Viime päivinä uusia tartuntoja on rekisteröity päivittäin Espanjan terveysministeriön tilastojen mukaan yli 900 vuorokaudessa.

Itsehallintoalueiden omat tilastot näyttävät vielä suurempia lukemia.

Jotkut maat, kuten Britannia ja Norja, vaativat Espanjasta palaaville pakollista karanteenia.

Maan turismisektorille tartuntojen lisääntyminen on ollut katastrofi ja monet hotellit pysyvät suljettuina koko kesän.

Barcelonan keskustassa sijaitsevan hostellin omistaja Gian Franco Mercado päätyi kuitenkin toisenlaiseen ratkaisuun.

– En halunnut jättää tiloja tyhjilleen ja päätin antaa ne kodittomien käyttöön.

Gian Franco Mercado on huolissaan liiketoiminnastaan, mutta aikoo silti jatkaa asunnottomien auttamista. Kuva: Tomás Montes

Jo aiemmin kodittomia auttava hyväntekeväisyysjärjestö oli järjestänyt työpajoja Barcelonan hostellin tiloissa.

– Huomasin, miten epidemia heikensi työpajoihin tulevien asemaa. Monet yömajat ja asuntolat olivat täynnä tai niissä oli heikot olosuhteet, Mercado sanoo.

"Tuntuu kuin laittaisin ruokaa perheelleni"

Iltapäiväkahdelta hostellissa valmistetaan lounasta.

Pääkokkina toimii tänään hostellin vanhin asukas, 70-vuotias perulainen Toribia Huaman.

– Tuntuu kuin laittaisin ruokaa perheelleni, hän sanoo ja sekoittaa pastakattilaa.

Huaman on asunut hostellissa siitä asti, kun hän saapui Barcelonaan hieman ennen epidemiaa.

Hän tapasi kotikylässä henkilön, joka lupasi Espanjasta töitä suurta rahasummaa vastaan.

Huaman päätti käyttää säästönsä ja tarttua tilaisuuteen. Perille saavuttuaan hän huomasi tulleensa huijatuksi.

– Töitä ei ollutkaan ja paperittomana niitä on mahdoton saada. Lisäksi olen liian vanha työnhakuun täällä, kertoo ensimmäistä kertaa ulkomailla oleva kuuden lapsen äiti.

Perulainen Toribia Huaman tuli etsimään Espanjasta parempaa elämää. Nyt hän asuu barcelonalaisessa hostellissa ja haaveilee kotiinpaluusta. Kuva: Tomás Montes

Nyt Huaman asuu hostellissa parinkymmenen muun samankaltaisessa tilanteessa olevan kanssa.

Suurin osa on asunut aiemmin kadulla.

Kolme kuukautta kadulla

Toribia Huamania keittiössä auttaa venezuelalainen Lesbia Sarmiento, joka saapui aikuisen poikansa kanssa Espanjaan paremman elämän toivossa helmikuussa.

– Kun tulimme Barcelonaan, kuvittelin, että voisin vuokrata edes huoneen. Mutta minulle sanottiin, että se ei onnistu ilman työsopimusta.

Sarmiento asui poikansa kanssa kadulla lopulta kolme kuukautta. Kun karanteeni alkoi ja kansalaiset kehotettiin koteihinsa epidemian vuoksi, Sarmiento mietti, mitä tehdä.

Monet yömajat ja kodittomille tarkoitetut majapaikat olivat jo ehtineet täyttyä.

Sitten hän kuuli hostellista, jossa oli vielä tilaa.

– Tätä kautta olen löytänyt myös töitä. Nyt teen siivouskeikkaa ja elokuussa aloitan kerrostalon portieerina. Sen jälkeen voin vihdoin etsiä meille kodin.

Toribia Huaman ja venezuelalainen Lesbia Sarmento jakavat hostellissa huoneen ja tuntevat olevansa jo samaa perhettä. Kuva: Tomás Montes

Kadulla asuvat yhä nuorempia

Kodittomia auttavien järjestöjen mukaan Lesbian ja Toribian kaltaisten siirtolaisten osuus kadulla asuvista on lisääntynyt Barcelonassa.

Griselda Bereciartu kodittomia auttavasta FundacioBarcelonaActua-järjestöstä kuvailee tilannetta La Vanguardia -lehdelle hälyyttäväksi. (siirryt toiseen palveluun)

Koronaepidemian myötä kadulla asuvien profiili on muuttuneet. Stereotypia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivästä keski-iän ylittäneestä miehestä ei enää pidä paikkaansa.

Kodittomia auttavan Arrels-järjestön mukaan kadulla asuvien keski-ikä on laskenut 44 vuodesta 41 vuoteen.

Erityisesti nuorten siirtolaisten osuus kadulla asuvista on kasvanut muutaman viime vuoden aikana ja epidemia lisäsi heidän määräänsä entisestään. Monet alaikäisenä Espanjaan tulleet nuoret siirtolaiset joutuvat 18-vuotta täytettyään suoraan kadulle, kun Espanjan valtion vastuu heistä päättyy.

Koditon mies nukkui luksusliike Diorin edessä huhtikuussa Barcelonassa. Kuva: Maija Salmi / Yle

Koronapandemian vuoksi lupabyrokratia oli tauolla ja oleskelu- ja työlupapäätökset eteneminen pysähtyi.

Nyt järjestelmä on pitkän tauon jälkeen ruuhkautunut ja esimerkiksi lupiin tarvittavien digitaalisten sormenjälkien antamista voi joutua odottamaan pahimmillaan viikkoja.

Poikkeustilan pysäyttämä talous vähensi myös mahdollisuutta paperittomille siirtolaisille ainoaan vaihtoehtoon eli pimeään työhön. Arrels-järjestön mukaan pelkästään Barcelonassa on noin 150 000 paperitonta siirtolaista.

Sponsorit tukevat kodittomia

Barcelonan kaduilla asui pysyvästi kaupungin tilastojen mukaan kesäkuussa noin tuhat ihmistä. Väliaikaisesti kadulla asuvien määrä on kodittomia auttavien järjestöjen mukaan kuitenkin moninkertainen.

Näin uskoo myös barcelonalaishostellin kanssa yhteistyötä tekevän Homeless Entrepeuner - (siirryt toiseen palveluun)järjestön perustanut amerikkalainen Andrew Funk.

Funk tietää, mistä puhuu, sillä hän joutui itsekin aikoinaan Barcelonan kadulle pieleen menneiden liiketoimien seurauksena.

– Työn menettäminen ja Barcelonan vuokrataso ovat huono yhtälö, Funk sanoo ja avaa oven ruokalahjoituksia hostelliin tuoville kuskeille.

Kodittomia auttavan hyväntekeväisyysjärjestön johtaja Andrew Funk asui aiemmin itsekin kadulla. Kuva: Tomás Montes

Funk keksi kadulla asuessaan hankkia sosiaalisen median verkostojensa kautta sponsoreita, jotka auttavat kodittomia.

Suurin osa lahjoituksista on peräisin paikallisilta yrityksiltä, joiden kanssa Funkin perustama järjestö tekee yhteistyötä. Niiden joukossa on pienyritysten lisäksi muun muassa Coca Cola.

– Kyse ei ole pelkästään majapaikan löytämisestä, vaan autamme ihmisiä myös kouluttautumaan ja työllistymään, kertoo Euroopan parlamentissakin kodittomuudesta puhunut Funk.

Auttaminen jatkuu

Hostellin omistajan Gian Franco Mercadon kanssa lounaspöytään istuvat edustavat kymmentä eri kansallisuutta.

– Käsitykseni kadulla asuvista ihmisistä on muuttunut. Kuka tahansa voi joutua kadulle, Mercado sanoo.

Hän ei aio lopettaa auttamista, vaikka epidemia hellittäisi ja turisteja alkaisi jälleen virrata maahan. Nykyiset asukkaat saavat asua hostellissa ainakin vuoden loppuun asti.

– Sen jälkeen yritämme löytää uuden tilan ja tehdä majoitustoiminnasta entistä organisoidumpaa. Haluamme toki säilyttää yrityksemme, mutta jatkaa myös kodittomien auttamista.

Andrew Funkin järjestön tavoitteena on löytää asunnottomille myös töitä. –Jokainen osaa jotain, hän sanoo. Kuva: Tomás Montes

Tällä hetkellä turistien palaaminen näyttää epätodennäköiseltä. Mercado myöntää, että tilanne huolestuttaa.

Hän omistaa liikekumppaninsa kanssa hostellin Barcelonan lisäksi myös Sevillasta. Jälkimmäisen Mercado ehti avata alle vuosi ennen koronpandemianalkua.

– Tappiot ovat rajuja ja olemme hakeneet kaikki mahdollisia tukia ja lainoja. En tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta haluan uskoa, että selviämme.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.

Lue myös:

Hondurasilainen Carla kyllästyi väkivaltaan, jätti tyttärensä ja osti lentolipun – Yhdysvaltojen tiukentunut rajapolitiikka tuo latinoita Espanjaan

Perustulon tarve näkyy barcelonalaisessa leipäjonossa – "Moni ei olisi koskaan uskonut tarvitsevansa apua"

Suosittelemme sinulle