Hyppää sisältöön

Turistikierros aavekaupungissa

New York palaa hiljalleen normaaliin, mutta nähtävyydet ja museot sekä lukuisat ravintolat ja vaatekaupat ovat pulassa ilman turisteja.

New York oli koronaviruksen keskus useiden viikkojen ajan. Miljoonakaupunki heräilee hiljalleen, mutta näyttää yhä hyvin erilaiselta kuin ennen pandemian alkua.

Elokuvien ja tv-sarjojen kuvaaminen on jälleen sallittua kaupungissa. Se milloin esimerkiksi teatterit tai konserttisalit voivat avata ovensa, on yhä epäselvää.

Viime vuonna New Yorkin nähtävyyksiä saapui ihastelemaan 67 miljoonaa ihmistä. Se oli ennätysmäärä. Turisteista runsaat 13 miljoonaa saapui ulkomailta.

Kuumat kesäkuukaudet tuovat kaupunkiin tavallisesti etenkin jenkkituristeja. Kaupungin turismitoimiston mukaan pandemian vaikutusta tämän kesän turismiin on liian aikaista ennustaa.

Vuonna 2018 turistit kuluttivat New Yorkissa 46 miljardia dollaria.

Tänään olen ollut liikkeellä aamukahdeksasta, melkein 7 tuntia, ja kyydissäni on ollut vain yksi asiakas. Nyt on tosi hiljaista, sillä turisteja ei ole käytännössä lainkaan.

Osman Ouad, riksakuski

Pahimpien ennusteiden mukaan New Yorkista katoaa jopa neljäsataatuhatta turismiin tavalla tai toisella liittyvää työpaikkaa.

Karanteenin jälkeen ihmisiä oli puistossa ensin paljon. Nyt taas on todella hiljaista ja turistien puuttumisen huomaa. Joinain päivinä olemme saaneet kasaan hädin tuskin dollarin tunnissa.

Ryo Sasaki, katusoittaja

Liam, Makayla ja Madison olivat iloisia, kun Keskuspuiston lukuisat leikkipuistot avattiin pitkien karanteeniviikkojen jälkeen.

Yli 8 miljoonan asukkaan kaupunki on Yhdysvaltain tiheimmin asuttu ja runsasväkisin. Kevään aikana moni muutti pois. Varakkaammat siirtyivät kakkoskoteihinsa. Vähemmän varakkaat ovat lähteneet kokonaan.

Moni paikallinen on iloinnut tyhjemmästä kaupungista ja sosiaalisessa mediassakin on jaettu lausahdusta "Ei rikkaita, ei turisteja, tämä on paras kesä New Yorkissa aikoihin!”

Turistien puuttuminen ei juuri vaikuta arkeeni. Toki on mukavaa, kun kaduilla on tilaa kulkea, mutta en tavallisestikaan kävelisi esimerkiksi turistien rakastaman keskikaupungin läpi.

Michael Bowen

Useita kuukausia kiinni olleet museot, kuten taidemuseo Whitney, ovat yrittäneet tarjota asiakkaille elämyksiä netissä.

Ravintolat, kahvilat, hotellit ja vaatekaupat avaavat oviaan hiljalleen, mutta rajatulle määrälle asiakkaita kerrallaan. Se montako asiakasta saa tulla sisään kerrallaan, määräytyy liikkeen koon mukaan.

Olen ulkona shoppailemassa ensimmäistä kertaa kuukausiin. John on käynyt kodin ulkopuolella enemmän, mutta minä en ole ollut kaupassa aikoihin, joten tämä tuntuu oudolta.

Jenny

Ravintolaruokailu sisätiloissa ei ole vielä sallittua. Moni ravintoloitsija on pulassa miettiessään, riittävätkö noutoruokailu ja terassitarjoilu tuomaan riittävästi tuloja.

Etenkin tipeistä eläville tarjoilijoille huhkiminen helteessä on rankkaa. Helle kohoaa heinä- ja elokuussa New Yorkissa helposti päälle 30 lämpöasteeseen.

Tekijät

Kuvat ja tekstitKirsti Karttunen