Hyppää sisältöön

Työntekijät syyttävät Suomen Kotidataa alipalkkauksesta ja laittomuuksista – yritys tuottaa palveluita Elisalle ja Telialle

Työntekijät marssivat ulos työpaikoiltaan tänään keskiviikkona ja pysyvät poissa perjantai-iltaan saakka.

Ammattiliitto Pron mukaan myös teleoperaattoreilla on vastuu haitallisen työehtoshoppailun edistämisestä. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Markus Mäki,
Marika Harjumaa

Suomen Kotidatan työntekijät marssivat tänään keskiviikkona kello 11 ulos työpaikoiltaan. Yritys tuottaa Elisalle, Telialle ja muille isoille yrityksille ICT-palveluita.

Perjantai-iltaan kestävän työnseisauksen syynä on yrityksen käyttämä työehtosopimus. Ammattiliitto Pron mukaan sopimus mahdollistaa räikeän alipalkkauksen ja suoranaisen riiston.

– Työnantajamme on teettänyt alalle sopimattomalla työehtosopimuksella alipalkattuja töitä sekä nykyisillä ehdoilla jopa palkatonta työtä, sanovat henkilöstöä edustavat päätyösuojeluvaltuutettu Jenni Nieminen ja pääluottamusmies Kalle Rantasuo.

Yrityksellä noin 70 työntekijää

Ammattiliitto Pron mukaan Suomen Kotidata on jo vuosien ajan käyttänyt väärää ja alalle soveltumatonta työehtosopimusta, josta on yritetty neuvotella pitkään tuloksetta. Suomen Kotidatalla on noin 70 työntekijää.

– Tämä on haitallista työehtosopimusshoppailua, jolla heikennetään ICT-alan työntekijöiden työsuhteen ehtoja. Vastuu on Kotidatan itsensä lisäksi myös teleoperaattoreilla ja muilla alan toimijoilla, jotka ostavat Suomen Kotidatan palveluita alihankintana, sanoo Pron sopimusalavastaava Mika Mäkelä.

Sopimusasiamies Seppo Lundgren Ammattiliitto Prosta sanoo, että Suomen Kotidata itsekin käyttää alihankkijoita.

– Suomen ICT-alalle on tyypillistä, että alihankkijoita ketjutetaan, Lundgren toteaa.

"Työntekijät ottivat ohjat käsiinsä"

Suomen Kotidatan operatiivisen johtajan Minna Lassilan mukaan Pron järjestämä työnseisaus on perusteeton, koska Kotidatan kohdalla neuvotteluosapuolina ovat Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM.

Lassilan mukaan Suomen Kotidata kuuluu Kaupan liittoon ja yrityksen päätoimiala on palveluala.

– Työntekijät ovat nyt ottaneet ohjat omiin käsiinsä ja tehneet itse johtopäätöksen, että heidän mielestään tämä kuuluisi ICT-alan työehtosopimukseen, Lassila sanoo.

Lassila korostaa, että ulosmarssiin on osallistunut vain osa työntekijöistä. Lassilan mukaan yritys on tarvittaessa valmis neuvottelemaan työehtosopimuksesta virallisia teitä pitkin.

– Olemme aina valmiita neuvottelemaan työehtosopimuksesta. Jos yrityksen työnkuva ja toimiala muuttuvat ratkaisevasti, työehtosopimukset katsotaan ilman muuta uudelleen, Lassila sanoo.

Juttua muokattu 22.7. klo 18.20: Lisätty Kotidatan johtajan kommentit.

Juttua korjattu 24.7. klo 10.50: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, kotidata ei tuota palvelua DNA:lle eikä DNA:lla ole Kotidatan kanssa sopimusta.

Lue myös:

Lähitukea tarjoava Kotidata rynnii kymmenille paikkakunnille - sata uutta työpaikkaa

Suosittelemme sinulle