Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Jo 1200 taloutta on hakenut avustusta energiaremonttiin – avustusbudjetti tuplattiin ja pientaloille tuli uutta tukirahaa

Lämmitysremonttien kysyntä kasvaa koronavirusepidemiankin aikana.

Lämmitysjärjestelmää säädetään.
Energia-avustusta voi saada esimerkiksi öljylämmityksestä luopumiseen. Kuva: Yle
Laura Kangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Talonomistajat ja taloyhtiöt ovat olleet tänä vuonna innokkaita suunnittelemaan energiaremontteja.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on vuoden alussa ryhtynyt myöntämään avustuksia muutostöihin, jotka parantavat talon energiatehokkuutta. Sellainen voi olla esimerkiksi öljykattilan vaihto johonkin toiseen lämmitysjärjestelmään. Omakotitaloon rahoitusta voi saada 4000–6000 euroa.

ARA on saanut tähän mennessä noin 1200 hakemusta. Avustusrahaa budjetoitiin tälle vuodelle alun perin 20 miljoonaa euroa, mutta summa tuplattiin 40 miljoonaan euroon hallituksen lisätalousarviossa kesällä.

– Avustus on herättänyt suuresti mielenkiintoa. Tuo hakemusmäärä on varmaan suurempi kuin osattiin aiemmin arvioida, sanoo ARAn ylitarkastaja Johanna Heikkilä.

Koronavirusepidemia on saattanut jopa kannustaa avustuksen hakemiseen, kun talous sakkaa ja avustukset tulevat entistä enemmän tarpeeseen.

– Taloyhtiöt olivat ehkä päätöksissään varovaisempia. He ovat kuitenkin tehneet päätöksen, että mikäli avustus myönnetään, he ryhtyvät toimenpiteisiin, sanoo Heikkilä.

Jos hakemus on jo jätetty, siihen tänä vuonna annettava päätös on voimassa vielä kaksi vuotta. Heikkilä arvioi, että osa remonteista siirtyy ensi vuodelle.

Lisäksi lisätalousarviossa lanseerattiin uusi tukimuoto, jossa ELY-keskus myöntää pientalojen omistajille enintään 4000 euroa avustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen. Tukea on jaettavissa yhteensä 29 miljoonaa euroa ja se on haettavissa syksyllä.

Öljystä luovutaan koko ajan ahkerammin

Lämmitysremonttien kysyntä on pysynyt tasaisen hyvänä koronaviruksesta huolimatta, kertovat myös lämmitysjärjestelmien asennuksia tekevät yritykset.

– On tulossa ihan normaali vuosi. Huhtikuu oli hiljainen, kun ihmiset ehkä säikähtivät sitä tautitilannetta, mutta kesällä asennuksia on ollut paljon, sanoo joensuulaisyritys Itä-Suomen Ilmalämmön yrittäjä Kalle Vuorikari.

Arviolta noin 5000 kotitaloutta luopuu öljylämmityksestä vuosittain. Useimmat lämmitysjärjestelmää vaihtavat ovat ikäihmisiä.

– Kausi on juuri alkamassa, näitä asennuksia tehdään paljon heinä-lokakuussa. Asennuksien määrä kasvaa joka vuosi, ja nytkin niitä on tulossa enemmän kuin aiemmin, sanoo kuopiolaisen Pumppukunkku-talotekniikkayrityksen yrittäjä Esa Heimonen.

Suomessa arvioidaan olevan vielä 120 000–190 000 öljylämmitteistä omakotitaloa. Hallitusohjelmassa on kuitenkin linjattu, että fossiilisen öljyn käytöstä lämmityksessä luovutaan 2030-luvun alkuun mennessä.

Korjattu 23.7. klo 15.27: ELY-keskuksen myöntämää tukea öljylämmityksen poistamiseen on jaettavissa 29 miljoonaa euroa, ei 10 miljoonaa euroa, kuten jutussa aiemmin sanottiin.

Lue lisää:

Haloset kyllästyivät öljylämmityksen työläyteen ja säiliö kaivettiin ylös – kodin lämpöremonttiin voi nyt saada rahallista avustusta

Hallitus patistaa asuintalojen energiaremontteihin – tukea myös kerrostaloyhtiöille

Suosittelemme sinulle