Hyppää sisältöön

Saksan synagogaiskusta syytteessä oleva uusnatsi ei osoittanut katumusta

Mies surmasi kaksi sivullista sen jälkeen, kun hän ei onnistunut pääsemään sisään synagogaan.

Hallen kaupungissa muisteltiin synagogaiskun uhreja lokakuussa 2019. Kuva: Clemes Bilan / EPA

Saksassa Hallen synagogaan kohdistuneesta hyökkäyksestä epäilty 28-vuotias uusnatsi ei osoittanut katumusta oikeudenistunnossa keskiviikkona. Hänen mukaansa hyökkäys ei ollut erehdys.

Miestä syytetään kahden sivullisen, 40-vuotiaan naisen ja 20-vuotiaan miehen, ampumisesta lokakuussa. Surmat tapahtuivat sen jälkeen, kun mies ei ollut päässyt sisälle synagogaan Hallessa.

Synagogassa oli viitisenkymmentä ihmistä viettämässä juutalaisten Jom Kippur -juhlapäivää. Synagogan omat turvatoimet estivät miestä pääsemästä sisään.

Miestä syytetään myös useista murhan yrityksistä.

Oikeussalissa näytettiin epäillyn itsensä kuvaama ja suoraan nettiin päätynyt video hyökkäyksestä, jolloin osa salissa olleista poistui ja jotkut peittivät korvansa ja käänsivät katseensa alas. Mies itse sen sijaan hymyili, kun video alkoi pyöriä.

Videolla nähdään epäillyn paljaaksi ajeltu pää. Hän oli pukeutunut armeijan tyyliseen asuun. Miehellä oli useita omatekoisia aseita ja kranaatteja.

Oikeudenkäynnissä mies piti tekojaan "epäonnistuneina" ja "epätoivoisina".

Lue myös:

Kirjeenvaihtajalta: Poliitikkomurha, synagogaisku ja Hanaun ampuminen – äärioikeistolainen viha tappaa Saksassa

Europol: Äärioikeiston terrorismi leviää globaalisti – terrorismin tutkijan mielestä jihadistien ja äärioikeiston maailmankuvat muistuttavat toisiaan

Mitä Hanaun joukkosurmasta tiedetään nyt? Miksi äärioikeistolainen ajattelu voi yhä hyvin Saksassa? Tässä lyhyet vastaukset

Suosittelemme sinulle