Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Uusien akkutehtaiden paikat päätetään ensi vuonna – Kotka ja Hamina kisaavat sadoista uusista työpaikoista

Suomen Malminjalostuksen tavoitteena on päästä aloittamaan tehtaiden rakentaminen vielä ensi vuoden puolella.

Sähköautoa laitetaan lataukseen.
Suomen Malminjalostuksen suunnittelemissa tehtaissa valmistettaisiin materiaaleja sähköautojen akkuihin. Kuva: Arttu Timonen / Yle
Juulia Tillaeus
Avaa Yle-sovelluksessa

Uusien akkumateriaalitehtaiden sijainnit selviävät ensi vuoden alussa.

Valtion omistama Suomen Malminjalostus ilmoitti vuoden alussa, että se suunnittelee avaavansa Suomeen kaksi tehdasta, jotka valmistaisivat muun muassa sähköautojen litium-akuissa tarvittavia materiaaleja. Tehtaat työllistäisivät yhteensä noin 400–500 työntekijää.

Tehtaiden sijoituspaikoiksi ovat ehdolla Kotka, Hamina, Vaasa ja Kokkola. Päätös sijoituspaikoista on tarkoitus tehdä ensi vuoden alussa. Toistaiseksi kaikki paikkakunnat ovat kisassa samalla viivalla.

– Kotka ja Hamina ovat vahvasti mukana tässä kilpailussa. On vielä liian aikaista nostaa mitään paikkakuntaa esille. Viemme prosessia rinnakkain eteenpäin kaikilla paikkakunnilla. Selvitykset ovat vielä työn alla, akkutoimialan johtaja Vesa Koivisto Suomen Malminjalostuksesta sanoo.

Yhtenä vaihtoehtona on, että molemmat tehtaat rakennettaisiin Kotkan Keltakallion alueelle. Toisessa vaihtoehdossa katodimateriaalin esiastetta valmistava tehdas tulisi Haminan Hillonkylään ja jalostustehdas Kotkan Keltakallioon.

Investointipäätös alkuvuodesta

Tällä hetkellä käynnissä on ympäristövaikutusten arviointi, jonka on määrä valmistua loka-marraskuussa. Sen jälkeen kuulutus on nähtävillä kahden kuukauden ajan, jolloin yleisö voi kommentoida sitä. Lopuksi ely-keskuksella on vielä kaksi kuukautta aikaa laatia päätelmänsä asiasta.

– Tarkoituksena olisi tehdä investointipäätös suurin piirtein sen valmistumisen aikoihin tai pian sen jälkeen. Investointipäätöksen jälkeen aloitetaan yksityiskohtaisempi suunnittelu, jonka jälkeen kaikki luvitusprosessit lähtevät käyntiin. Tehtaat tulevat tarvitsemaan esimerkiksi ympäristöluvat, Vesa Koivisto kertoo.

Ympäristövaikutusten arvioinnin lisäksi yhtiö käy parhaillaan neuvotteluja teknologiakumppaniehdokkaidensa kanssa. Ajatuksena on, että Suomen Malminjalostus investoisi yhdessä teknologiakumppanien kanssa tuleviin tuotantolaitoksiin.

– Mietimme, mitkä neljästä paikkakunnasta olisivat parhaat sijoituspaikat sekä ympäristön että teknistaloudellisten näkökulmien kannalta. Huomioimme esimerkiksi rakentamiseen, tarvittaviin raaka-aineisiin ja työvoimaan liittyviä asioita. Meidän pitää katsoa hyvin laajalla skaalalla, miten saamme tuotannon rakennettua sähkö- ja vesilinjoista lähtien, Koivisto sanoo.

Rakentaminen käyntiin ensi vuonna

Suomen Malminjalostuksen tavoitteena on päästä aloittamaan tehtaiden rakentaminen vielä ensi vuoden puolella.

– Siihen tähdätään. Toki tässä eletään ainutlaatuisia aikoja, ja tulevaisuuden ennustaminen on koronaviruksen vuoksi aika hankalaa. Kyllähän se vaikuttaa siihen, miten talous lähtee yleisesti kehittymään. Sellaiset asiat on otettava huomioon, Vesa Koivisto sanoo.

Tehtaiden rakentamiseen menee karkean arvion mukaan kahdesta kolmeen vuotta.

– Sen verran siinä menee aikaa, että saadaan täysi tuotanto käyntiin. Rakentamiseen kuluva aika riippuu hieman siitä, millainen teknisestä kokonaisratkaisusta tulee ja minkä kokoinen laitos tulee olemaan. Tehtaissa on myös tiettyjä komponentteja, joiden toimitusajat ovat aika pitkiä.

Akkutehtaat ovat yhteensä noin 400–500 miljoonan euron investointi.

– Investoinnin koon tulee hyvin pitkälti määrittelemään se, kuinka isoja laitoksista tulee, Vesa Koivisto toteaa.

Kun Suomen Malminjalostus alun perin alkoi kartoittamaan akkumateriaalitehtaiden mahdollisia sijoituspaikkoja, paikkakuntia tarkasteltiin yli kahdenkymmenen eri kriteerin perusteella.

– Kotka ja Hamina nousivat esiin vahvan teollisen perinteen johdosta. Toki siellä on myös tämäntyyppiselle tuotannolle suotuista toimintaympäristöä, tontteja ja alueita käytössä. Tähän tarvitaan kohtuullisen isoja maa-alueita.

Lue lisää:

Uusille akkutehtaille on varattu isoja, jopa 100 hehtaarin tontteja – valittaville paikkakunnille tulisi satoja työpaikkoja

Uudet akkumateriaaleja valmistavat tehtaat työllistäisivät satoja – "Minulla on raju usko, että sellainen tälle seudulle saadaan"

Valtio-omisteinen Suomen Malmijalostus suunnittelee kahta litiumakkumateriaaleja valmistavaa tehdasta – Sijaintivaihtoehtoina Kokkola, Vaasa, Kotka ja Hamina

Onko Suomi akkuteollisuuden luvattu maa? "Panostamme tällä hetkellä yli sataan suomalaisen yritykseen"

Suosittelemme