Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Jyväskylän yliopistolle uusi koulutusala – diplomi-insinöörien koulutuksella paikataan valtakunnallista osaajapulaa

Pian Jyväskylässä voi opiskella tekniikan kandidaatiksi, diplomi-insinööriksi, tekniikan lisensiaatiksi ja tekniikan tohtoriksi.

Jyväskylän yliopiston päärakennus.
Jyväskylän yliopiston päärakennus. Arkistokuva. Kuva: Isto Janhunen / Yle
Elli Tervo
Avaa Yle-sovelluksessa

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan Suomessa on kansallinen osaajapula ICT-alalta valmistuneista diplomi-insinööreistä, eli ylemmän teknistieteellisen korkeakoulututkinnon suorittaneista alan osaajista.

Aiemmin diplomi-insinöörin tutkinnon on voinut suorittaa Suomessa seitsemällä paikkakunnalla, muun muassa Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa.

Uuteen tieto- ja viestintätekniikan diplomi-insinöörikoulutukseen on tarkoituksena ottaa uusia opiskelijoita jo vuoden päästä, syksyllä 2021. Alalle on vuosittain erittäin paljon hakijoita, Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen sanoo.

– Tämä vahvistaa hyvällä tavalla koko meidän monialaista yliopistoa. Olen varma, että tästä tulee erittäin vetovoimainen hakukohde meidän yliopistoon, Hämäläinen toteaa.

Jyväskylän yliopiston vahvuutena diplomi-insinöörikoulutuksessa on ihmisläheisten tieteiden yhdistäminen teknologiaan. Muiden alojen osaamista aiotaan hyödyntää koulutuksessa monitieteisesti, eli koulutuksessa voidaan yhdistää digitalisaatiota kasvatustieteisiin, liikuntaan, musiikkin, talouteen tai psykologiaan.

– Uutena asiana on, että tämä ei ole puhtaasti insinöörikoulutus, vaan siihen tuodaan hyvin vahvasti osaamista myös muilta aloilta. Eli sitten diplomi-insinöörit ymmärtävät ympäröivää yhteiskuntaa ja tarpeita, mihin ohjelmistoja tehdään. Kyllä varmasti jokainen kokee, että vaikka ne ohjelmat mitä me käytetään, ne ovat usein teknisesti hyviä ja toimivia, mutta niiden suunnittelu ei ehkä lähde tarpeesta ja käyttäjän näkökulmasta, Hämäläinen kertoo.

Yliopiston koulutusvastuun laajentaminen tekniikan koulutukseen on ollut yliopiston tavoitteena jo monta vuotta.

– Meidän on tarkoitus tällä koulutuksella tuottaa sellaisia uusia osaajia, jota koko yhteiskunta tarvitsee, sekä kansallisesti että alueellisesti. Tällä on erittäin suurin merkitys elikeinorakenteen uudistumiselle ja koko alueen kilpailukyvylle tässä digitaalisessa yhteiskunnassa, yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen sanoo.

Jyväskylän yliopistosta valmistuneista reilu kolmannes sijoittui vuonna 2018 Keski-Suomeen vuosi valmistumisen jälkeen. Muut valmistuneet sijoittuivat Pirkanmaalle, Uudellemaalle ja muualle Suomeen.

Jyväskylän yliopistossa ei aiemmin ole ollut tekniikan alan koulutusta.

Suosittelemme sinulle