Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Vapaaehtoisten pelastajien kesä on ollut odotettua rauhallisempi Etelä-Saimaalla – yleisimmin veneilijän matka katkeaa teknisen vian vuoksi

Meripelastusseura Etelä-Saimaan varapuheenjohtaja Joona Kokkola kertoo, että Saimaalla suurin osa veneilijöiden avunpyynnöistä liittyy teknisiin vikoihin.

Suomen Meripelastusseura Etelä-Saimaa Ry:n varapuheenjohtaja Joona Kokkola.
Meripelastusseura Etelä-Saimaan varapuheenjohtaja Joona Kokkola kiittelee Saimaalla veneilijöitä tiedostaviksi ja valveutuneiksi. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Tanja Hannus
Avaa Yle-sovelluksessa

Vapaaehtoisilla pelastajailla on ollut odotettua rauhallisempi kesä eteläisellä Saimaalla.

Meripelastusseura Etelä-Saimaan jäsenyhdistyksen mukaan lisääntynyt kotimaan matkailu ei ole näkynyt lisääntyneinä tehtävinä.

Kevään ja alkukesän aikana eteläisellä Saimaalla on ollut 37 tehtävää.

Näin meripelastusseura Etelä-Saimaan varapuheenjohtaja Joona Kokkola kertoo, että tällä tahdilla tämän avovesikauden aikana tehtäviä kertyy viitisenkymmentä.

– Ennätyskesä pari kesää sitten oli 74 tehtävää. Se oli poikkeuksellinen. Viitisenkymmentä on kesien keskiarvo, Kokkola arvioi.

Niin sanottu normaali tehtävä meripelastusseura Etelä-Saimaalle on tekninen vika eli veneilijän matka on katkennut Saimaalla saaren rantaan tai kesken ajon.

– Kiireinen hätätilanne ei ole meille tyypillinen, vaan viranomaiset hoitavat enemmänkin niitä. Meille tyypillisin tehtävä on kiireetön avustus eli moottoriin tulee vika eikä veneilijä pääse jatkamaan matkaansa. Joskus pystymme antamaan korjausapua paikan päällä. Useimmin otamme veneen hinaukseen ja tuomme lähimpään satamaan, jossa on saatavilla korjauspalveluja, Kokkola kertoo.

Hänen mukaansa veneilijät ovat melko valveutuneita ja tiedostavat, milloin tarvitsevat apua.

– Jos on vähän epävarmaa tuulen tai kelin takia, niin on hyvä soittaa apua ja neuvotella, miten kannattaisi toimia, Joona Kokkola kehottaa.

Etelä-Saimaan jäsenyhdistys pelastaa ja avustaa merihätään joutuneita ihmisiä Saimaalla pääasiassa Lappeenrannan, Taipalsaaren ja Savitaipaleen alueella.

Suosittelemme