Hyppää sisältöön

Kun Maltalle myytyä suomalaisravuria ei halunnut enää kukaan, eläintenystävät havahtuivat – nyt Archie Ride on jälleen kotona

Archie Ride viettää loppuelämänsä eläinsuojelukeskus Tuulispäässä Somerolla. Urallaan hevonen voitti lähes 150 000 euroa.

Archie Ride on jälleen kotona – kiitos eläintenystävien, jotka havahtuivat, kun Maltalle myytyä suomalaisravuria ei halunnut enää kukaan
Archie Ride on jälleen kotona – kiitos eläintenystävien, jotka havahtuivat, kun Maltalle myytyä suomalaisravuria ei halunnut enää kukaan
Jenni Joensuu

Heinäkuinen lauantai Somerolla näyttää päällisin puolin miltä tahansa kesälauantailta, mutta tässä päivässä on jotain erityistä.

Savikonkulmantielle kaartaa iso eläintenkuljetusauto, jossa on ulkomaiset kilvet. Paikalla olevia ihmisiä jännittää. Tällaista autoa täällä ei ole ennen nähty.

Autosta astuu punaruunikko hevonen, joka on hoikka ja lautasiltaan arpinen. Katse on kirkas, kun se etsii näköpiiristään muita hevosia ja hirnahtaa kutsuvasti.

Hevonen on Archie Ride, joka on saapunut kotiin.

Saavuttuaan Tuulispäähän hoikassa kunnossa ollut Archie Ride on syönyt paljon. Kuva: Katja Halinen / Yle

Uusi ura Maltalla

Archie Ride on suomalainen ravihevonen, joka kilpaili Suomessa vuosina 2009–2019.

Se juoksi urallaan lähes 150 000 euroa (siirryt toiseen palveluun) voittorahoja ja voitti 26 starttia. Vuonna 2019 Archie täytti 12 vuotta, joka on Suomessa lämminveriravureiden yläikäraja kilpailuissa. Hevonen myytiin Maltalle.

– Maltalle myydään paljon ravihevosia Ruotsista ja Ranskasta. Suomessa ei voida puhua ilmiöstä, mutta kyllä sinne joitain kymmeniä menee, kertoo eläinsuojelukeskus Tuulispään toiminnanjohtaja Piia Anttonen.

Hevosurheilu-lehti julkaisi syyskuussa 2019 laajan artikkelin Maltan hevoskuvioista (siirryt toiseen palveluun). Ravit ovat siellä suosittu harrastus. Pikkuruisella Maltalla (pinta-ala 316 neliökilometriä) on kuitenkin rajatusti tilaa ja vanhoista hevosista halutaan eroon, kun uusia hankitaan.

– Ravi-ihmisissäkin on herännyt epäilyksiä, että mitä hevosille tapahtuu Maltan-uran jälkeen.

Vanhoja ravureita saattaa päätyä esimerkiksi vossikkahevosiksi, jotka kuskaavat turisteja asfaltilla.

Maltalla on myös ajettu kilpaa asfaltilla, mutta katuraveista on luovuttu eläinsuojelullisista syistä.

Archie Ride voitti kisaurallaan noin 150 000 euroa. Kuva: Lotta Kosonen / Hippos

Archie Ride juoksi Maltalla vain kahdeksan kisaa.

– Ymmärtääkseni sillä oli jotain jalkaongelmia, eikä ura Maltalla lähtenyt enää nousuun, Tuulispään Piia Anttonen kertoo.

Archie päätyi maltalaisen RMJ Horse Rescue -yhdistyksen hoiviin. RMJ pelastaa ei-haluttuja hevosia ja yrittää etsiä niille uuden kodin.

– Archien tarina on täydellinen, sillä useimmat hevoset eivät ole niin onnekkaita, kertoo RMJ Horse Rescuen Korin Farrugia Ylelle sähköpostitse.

RMJ otti Archien hoiviinsa vuoden 2020 helmikuussa, kun sen omistajat ottivat yhdistykseen yhteyttä. Facebook-postauksesta sen bongasi haminalainen Gun Hänninen, joka tunnisti hevosen ja ihmetteli, mitä kuuluisa suomalaisravuri tekee Maltalla.

– Gun alkoi selvittää, miten Archien saisi takaisin Suomeen ja mihin se voisi mennä. Hän otti yhteyttä myös meihin, Piia Anttonen muistelee.

Hevosia tarjotaan jatkuvasti

Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä (siirryt toiseen palveluun) on noin 70 eläintä.

– Meille tarjotaan hevosia valtavan paljon. Kaikille emme pysty antamaan kotia, Piia Anttonen sanoo.

Archien tarina ja eläinsuojelukeskuksen oma tilanne sopivat hyvin yhteen ja Anttonen lupasi antaa sille loppuelämän kodin Somerolta.

– Gun meinasi ensin itse maksaa Archien kuljetuksen Suomeen. Tuulispäällä on paljon lahjoittajia ja päätimme järjestää Archien kulujen kattamiseksi keräyksen. Tavoite oli 2 500 euroa.

Keräyksen suosio löi kaikki ällikällä. Tavoite täyttyi tunnissa ja yhteensä rahaa kertyi 8 000 euroa.

– Archie on hevospiireissä tunnettu hevonen. Uskon, että sen kuuluisuus vaikutti keräyksen suosioon.

Rahaa oli hetkessä niin paljon, että Archien kuljetus Suomeen oltiin järjestämässä jo maaliskuussa.

Sitten tuli korona.

Tuulispäässä Archie saa oman lauman. Hevosia on Archie mukaan lukien kahdeksan, sekä kaksi ponia. Kuva: Katja Halinen / Yle

Hollannin ja Ruotsin kautta Suomeen

Kevään ja alkukesän aikana Tuulispäässä on odotettu ja odotettu.

Archien tulo Suomeen viivästyi koronaviruspandemian takia nelisen kuukautta. Lopulta matka saatiin järjestymään heinäkuun puolivälin tienoilla.

– Matka kesti pari viikkoa. Vaikka Archie on uransa aikana matkustellut paljon, on noin pitkä matka mille tahansa eläimelle raskas, Piia Anttonen sanoo.

Matkalla pidettiin taukoa ainakin Hollannissa ja Ruotsissa. Suomessa se tuotiin Somerolle Varsinais-Suomeen, jossa Tuulispää sijaitsee.

– Ihanaa tietää, ettei sen tarvitse enää koskaan vaihtaa maisemaa.

Archie Ride on kotona. Enää sen ei tarvitse vaihtaa maisemaa, iloitsee eläinsuojelukeskus Tuulispään Piia Anttonen. Kuva: Katja Halinen / Yle

Archie pidetään elokuun alkuun asti karanteenissa. Mahdolliset tarttuvat taudit, kuten hevosinfluenssa ja pääntauti, saattavat näkyä hevosella viiveellä.

– Karanteenin jälkeen Archie pääsee kesälaitumelle muiden Tuulispään hevosten kanssa, Anttonen sanoo.

Tuulispäässä asuu Archien lisäksi seitsemän hevosta ja kaksi ponia. Archien loppuelämä tulee olemaan varsin erilaista sen kilpauraan verrattuna.

– Sen elämä tulee olemaan rentoa eläkeläiselämää. Archie saa oman lauman, jonka kanssa se viettää vapaata pihattoelämää. Enää sillä ei ole tuottopaineita tai odotuksia.

Suosittelemme sinulle