Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Hyötyykö muotiteollisuus uiguurien pakkotyöstä? – Hyvin mahdollista, sanovat ihmisoikeusjärjestöt ja penäävät toimia

Joka viides myyty puuvillatuote sisältää Xinjiangista peräisin olevaa puuvillaa, ihmisoikeusjärjestöt arvioivat.

Kuvassa pellolta poimitaan puuvillaa Kiinassa.
Pellolta poimitaan puuvilla Dolatbagin kaupungissa Kiinan Xinjiangissa 30. lokakuuta 2018. Arkistokuva. Kuva: AOP
Anu Kerttula
Avaa Yle-sovelluksessa

Monet maailman suurimmista muotimerkeistä saattavat toimillaan vaikuttaa välillisesti siihen, että Kiinan Xinjiangissa ihmisiä joutuu pakkotyöhön ja tapahtuu ihmisoikeusrikkomuksia, sanoo yli 180:en ihmisoikeusjärjestön koalitio. Asiasta ovat uutisoineet muun muassa The Guardian ja BBC.

Koalitio vaatii vaateteollisuudelta toimia. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan yritykset voivat varmistaa, että ne eivät tue Kiinan toimia Xinjiangissa vain lopettamalla hankinnat uiguurialueilta.

Maailmanlaajuisesti noin joka viides myyty puuvillavaate tai -tuote sisältää puuvillaa tai lankaa, joka on peräisin Xinjiangin alueelta Luoteis-Kiinasta, arvioidaan ihmisoikeusjärjestöjen koalition tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan valtaosa, noin 84 prosenttia kiinalaisesta puuvillasta tulee maan uiguurialueelta.

Uiguurien asema ja työolot Kiinassa ovat olleet esillä aiemminkin. Maaliskuussa australialainen ajatushautomo kertoi, että Kiina on siirtänyt kymmeniä tuhansia uiguurimuslimeita tehtaisiin eri puolille maata pakkotyötä muistuttaviin olosuhteisiin.

Osassa tehtaista valmistetaan raportin mukaan tunnettujen kansainvälisten brändien, esimerkiksi Applen ja Niken, tuotteita tai niiden osia.

Kuvassa mies kävelee puuvillakasojen keskellä Kiinassa.
Työntekijä kävelee puuvillatehtaan varastojen ohitse Awatissa Xinjiangissa lokakuussa 2019. Awat tunnetaan Kiinssa "puuvillakaupunkina". Arkistokuva. Kuva: AOP

Yli miljoona uiguuria ”uudelleenkoulutusleireillä”

Arviolta miljoona etnistä uiguuria ja muiden vähemmistöryhmien jäseniä on kerätty vankileirimäisiin olosuhteisiin Xinjiangiin niin sanotuille uudelleenkoulutusleireille, jossa heidät pyritään käännyttämään pois uskonnostaan ja kulttuuristaan.

Leirien asukkaita on pakotettu työharjoitteluun, ja osa työskentelee sen jälkeen tehtaissa nimellistä tai olematonta palkkaa vastaan.

Kiina on puolestaan kuvannut leirejä ammatillisen koulutuksen keskuksiksi. Se on kiistänyt vähemmistön huonon kohtelun.

Ihmisoikeusrikkovia tutkivien tahojen työssä oleellista on se, että työntekijöitä voitaisiin jututtaa työoloista. Kiinan Xinjiangissa tämä ei ole mahdollista, sillä ihmiset pelkäävät seurauksia, ihmisoikeusjärjestön julkilausumassa todetaan.

Kuvassa nainen kutoo Kiinassa.
Työntekijä tarkastaa lankaa kehräämössä Korlan kaupungissa Xinjiangissa heinäkuussa 2015. Arkistokuva. Kuva: AOP

Laaja vyyhti

Kiina on maailman suurin puuvillan tuottajamaa. Xinjiangissa tuotettua lankaa käytetään laajalti vaateteollisuuden tärkeissä alkutuottajamaissa kuten Bangladeshissa, Kambodžassa ja Vietnamissa.

Xinjiangilaista puuvillaa käytetään myös kodin- ja kalustetekstiileissä.

Kuvassa pellolta poimitaan puuvillaa Kiinassa.
Dolatbagin kaupungissa Xinjiangin luoteisosassa kerättiin puuvillaa marraskuussa 2018. Arkistokuva. Kuva: AOP

Washingtonista käsin toimivan ihmisoikeusjärjestö Uyghur Human Rights Projectin edustajan Peter Irwinin mukaan lukuisat brändit ovat tienneet uiguurien hyväksikäytöstä jo ennen julkilausuman julkaisemista.

– Ne (brändit) eivät lopeta epäeettisiä hankintakäytäntöjään, ellei niitä uhkaa todellinen maineeseen liittyvä riski ja mahdollisuus siihen, että kuluttajat lopettavat niiden tuotteiden ostamisen, Irwin sanoo The New York Times -lehden mukaan.

Lukuisat yhdysvaltalaismediat ovat The New York Timesin mukaan löytäneet todisteita kytköksistä suurten muotimerkkien, kuten esimerkiksi Adidaksen, Lacosten ja H&M:n tuotantoketjujen ja uiguurien pidätyskeskusten välillä.

Lue myös:

Vakoojalinnut lentävät Kiinan rajaseudun taivaalla – Yle kävi maakunnassa, jossa miljoona ihmistä on viety leireille vannomaan uskollisuutta puolueelle

USA:n pakotelistalle korkea-arvoisin kiinalainen virkamies tähän mennessä – tunnetaan rautaisesta otteesta Xinjiangissa

Trump vahvisti: Yhdysvalloilta pakotteita Kiinalle uiguurien sorrosta

Raportti: Kiina siirtänyt uiguureja pakkotöihin tehtaisiin – valmistajien joukossa esimerkiksi Apple ja Nike

Suosittelemme