Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

One Direction täytti 10 vuotta – fanit valvoivat viime yön ja toivovat, että maailman suosituimpiin kuulunut poikabändi tekisi paluun

Yle Uutiset haastatteli One Directionin faneja.

One Direction esiintyi Estadio Nacional -areenalla, Chilessä 30. huhtikuuta 2014.
One Direction esiintyi Estadio Nacional -areenalla, Chilessä 30. huhtikuuta 2014. Kuva: Stringer / EPA
Jussi Mankkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime yö oli monelle One Direction -fanille eli directionerille sekä rankkaa että jännittävää aikaa. Yhtye täytti tänään vuosikymmenen, ja sosiaalisen median äärellä odotettiin vuorokauden vaihduttua kuumeisesti bändiä koskevia uusia viestejä ja uutisia.

Nathalie Maaniemi osallistui koko yön kestäneeseen zoom-tapaamiseen yli 20 kaverinsa kanssa. Aikaeron takia uusi päivä koitti Iso-Britanniassa, One Directionin kotimaassa, kello kaksi Suomen aikaa. Tämä tarkoitti valvomista.

– Olen nukkunut viime yönä pari tuntia. Juttelimme ja jännitimme yhdessä kavereideni kanssa, ja meillä oli myös selkeä työnjako. Osa oli Instagramissa, osa Twitterissä ja osa TikTokissa odottamassa viestejä ja uutisia, Maaniemi kertoo.

Martta Jokinen
Martta Jokinen kiinnostui One Directionista uudelleen viime vuonna, ja todellinen fanittaminen alkoi tämän vuoden tammikuussa. Kuva: Martta Jokinen

Aoko Jauhiaiselle ja Martta Jokiselle viime yö oli samankaltainen.

– Oli pakko pysytellä hereillä. Halusin olla valmiina, jos tulisi pienintäkään viitettä uusista biiseistä tai comebackista, Jokinen sanoo.

Suosio ei ole mikään ihme

Aikansa suosituimman poikabändin, kymmeniä miljoonia levyjä myyneen One Directionin tarina lähti liikkeelle vuonna 2010, kun Harry Styles, Louis Tomlinson, Niall Horan, Zayn Malik ja Liam Payne osallistuivat Iso-Britannian X Factoryyn.

Kaikki viisi putosivat jatkosta, mutta kilpailun tuomari Nicole Scherzinger suositteli heille yhtyeen perustamista. Ratkaisu olikin toimiva ja tie tähtiin avautui.

Sosiaalista mediaa taitavasti hyödyntänyt One Direction eli 1D aiheutti teinihysteriaa ja rikkoi listaennätyksiä.

Bändin neljä ensimmäistä levyä nousivat samantien Yhdysvaltojen Billboard 200 -albumilistan kärkeen, ja erilaisia musiikkialan palkintoja yhtye on tähän mennessä kahminut parisataa.

Rahastakaan ei ole ollut pulaa: talouslehti Forbesin mukaan One Directionin jäsenet olivat vuonna 2015 maailman neljänneksi eniten ansaitsevia julkisuuden henkilöitä.

Aoko Jauhiainen
Aoko Jauhiaisen suosikkikappaleita One Directionilta ovat Drag Me Down ja Kiss You. Kuva: Aoko Jauhiainen

Aoko Jauhiaisen mielestä One Directionin maailmanlaajuinen suosio ei ole mikään ihme.

– Monet muut keskittyvät räppiin, mutta One Direction tekee poppia. Heidän musiikkinsa on hyvää ja se saa esimerkiksi minut paremmalle tuulelle.

Jauhiaista viehättää myös bändin jäsenten keskinäinen kemia.

– Heistä löytyy vastakohtaisuuksia ja he täydentävät toisiaan. Esimerkiksi lauluäänet ja luonteet ovat erilaisia.

Martta Jokinen komppaa.

– He kaikki ovat persoonallisuuksia ja erilaisia ihmisiä, kuitenkin heissä on jotakin samaa. He sopivat todella hyvin yhteen.

Nathalie Maaniemen mielestä tavallinenkin ihminen löytää yhtyeeseen kosketuspintoja.

– Moni ajattelee, että One Direction on vain yksi pieni poikabändi muiden joukossa, mutta minulle yhtye merkitsee jotakin suurempaa. Rakastan heidän musiikkiaan yli kaiken, ja he osaavat myös tuoda esille hyvällä tavalla ongelmia ja esteitä, joita ovat omassa elämässään kokeneet.

Suosio ei ole kadonnut minnekään

Uransa huipulla ollut One Direction antoi viisi vuotta sitten julkisuuteen odottamattoman uutisen: yhtye jäisi telakalle puoleksitoista vuodeksi. Sen jäsenet ryhtyivät samantien tehtailemaan soololevyjä.

Viisikosta etenkin Harry Styles on paistatellut otsikoissa. Muun muassa Guccin kampanjoissa esiintyneestä Stylesistä on kasvanut vähitellen tyyli-ikoni, ja brittiläinen Capital-radio valitsi hänet vuosina 2016, 2017 ja 2018 pop-maailman seksikkäimmäksi mieheksi.

Nathalie Maaniemi
Nathalie Maaniemen mukaan One Directionin fanikunta kasvaa kasvamistaan, viiden vuoden tauosta huolimatta. Kuva: Nathalie Maaniemi

Pitkittyneen tauon aikana yhtyeen suosio ei suinkaan ole hiipunut.

– Uusia faneja on tullut jatkuvasti tauon jälkeenkin. En tiedä, tapahtuuko tällaista ihan kaikkien bändien kohdalla, Nathalie Maaniemi pohtii.

Sekä Maaniemi että Jokinen kehuvat One Directionin fanikunnan hyvää henkeä.

– Siinä porukassa on todella helppo olla, ja kaikki otetaan hyvin vastaan. Kenellekään ei sanota pahasti. Bändin lisäksi myös fanit ovat ihania ihmisiä, Jokinen toteaa.

Kaipuu konsertteihin on kova

One Directionin viralliselle Facebook-sivulle ilmestyi eilen viesti, jossa viitattiin kymmenvuotissynttäreihin, mutta varsinaisesta comebackistä ei ole vielä kuulunut mitään.

– Comeback on se juttu, mitä oikeasti odotan ja toivon. Kaikki merkit myös näyttävät siltä, että se voisi olla mahdollista, Martta Jokinen ennustaa.

Myös Nathalie Maaniemi haluaisi päästä yhtyeen konsertteihin.

– Nykytilanteen takia maailmankiertue voisi onnistua parin vuoden päästä. Aika moni nuorempi fani ei ole päässyt edellisiin konsertteihin, eli nyt odottelemme uutta comebackiä.

Mutta mihin suuntaan One Direction kulkee, ja mitä yhtyeen nimi oikeastaan tarkoittaa? Martta Jokisella on tästä teoria.

– Vaikka kaikki ihmiset ovat erilaisia, he menevät samaan suuntaan. Kaikki ansaitsevat tulla kohdelluiksi samalla tavalla, ja juuri tämä suunta on meitä kaikkia varten.

Suosittelemme