Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Benjamin Molini, 26, oli kevään yksin, mielenterveys rupesi rapistumaan ja nyt pelottaa koronan uusi aalto – "Mä en tulisi selviämään siitä"

Jos koronan toinen aalto tulee Suomeen, vaikutuksia ihmisten psyykeeseen tulisi miettiä tarkemmin, sanoo yksin asuva Benjamin Molini.

Benjamin Molini huputetun kotinsa edessä Haagassa hiekkalaatikon reunalla istumassa. Talossa on käynnissä iso julkisivuremontti.
Poikkeuskevät oli Benjamin Molinille rankka. Siitä toipuminen vie hetken, 26-vuotias Molini sanoo. Kuva: Hilma Toivonen / Yle
Meeri Niinistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Jos Suomessa koronatilanne pahenee ja ihmisten elämää joudutaan rajoittamaan uudelleen, se on kaikista vaikeinta nuorille. Tämä selviää Taloustutkimuksen kyselystä.

Kyselyn mukaan 18–24-vuotiaista noin kahdeksan prosenttia on sitä mieltä, että uudet koronarajoitukset tuntuisivat jopa ylivoimaisilta. Yli 40 prosenttia nuorista ajattelee, että sopeutuisi rajoituksiin hyvin, mutta se tuntuisi vaikealta.

Yksi nuori aikuinen on 26-vuotias Benjamin Molini. Helsingissä asuva Molini jäi maaliskuussa etätöihin, linnoittautui kotiinsa yhdessä kissansa kanssa. Aluksi Molini suhtautui rajoituksiin ja eristykseen lähinnä ihmetellen.

Samaan aikaan kotitalossa aloitettiin julkisivuremontti. Ensin rakennuksen ulkoseinä peiteltiin pressun alle, eikä etätöitä tekevä Molini enää nähnyt päivänvaloa.

Sitten alkoi poraus.

Benjamin Molini kotonaan Haagassa tietokoneen ääressä. Asunnon ikkunoista ei näy ulos eikä niitä saa auki, sillä talossa on käynnissä suuri julkisivuremontti.
Molini on tehnyt etätöitä maaliskuusta asti ja toivoo nyt pääsevänsä takaisin toimistolle. Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Vuoden vaihteessa Molini oli muuttanut eron jälkeen uuteen asuntoon.

Julkisivuremontti ei tullut yllätyksenä: tarkoitus oli, että silloin, kun seiniä porataan ja remontti käy kiivaimmillaan, Molini olisi melulta turvassa työpaikallaan.

Koti on aina ollut Molinille paikka, jossa lähinnä yövytään. Maaliskuussa kotona tuli kuitenkin pysytellä mahdollisimman paljon.

Keväällä jatkuva ulkoseinän poraaminen koetteli kuitenkin Molinin mielenterveyttä ja hermoja.

– Mut pistettiin ympäristöön, joka ei ollut terveellinen millään tapaa. Mun tila alkoi laskemaan, hän kertoo.

Tiskit kasaantuivat, siivoaminen jäi. Päivät ja yöt sekoittuivat keskenään yhdeksi mössöksi, unirytmi meni sekaisin.

– Huomasin eristäytymisen ensimmäiset vaikutukset viikon tai kahden jälkeen. Sellaista yleistä ahdistusta, värit haalistuivat, nukuin huonosti.

Ensimmäisen kuukauden aikana Molini kävi muutaman kerran kaupassa, kävelylläkin silloin tällöin.

Hän ei nähnyt kolmeen, neljään viikkoon ketään. Siihen hän ei aio enää suostua.

Benjamin Molini huputetun kotinsa edessä Haagassa. Talossa on käynnissä iso julkisivuremontti. enjamin Molini kotonaan Haagassa tietokoneen ääressä. Asunnon ikkunoista ei näy ulos eikä niitä saa auki, sillä talossa on käynnissä suuri julkisivuremontti.
Eristäytyminen kotiin julkisivuremontin keskellä koetteli Benjamin Molinin mielenterveyttä. Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Edes ystävä hädässä

Samalla, kun toimistojen ovet laitettiin keväällä säppiin, suomalaisia suositeltiin välttämään myös lähikontakteja. Riskiryhmäläisten suositeltiin pysymään karanteenia vastaavissa oloissa. Tarpeettomia tapaamisia tuli välttää – varsinkin riskiryhmäläisten, joihin Molinikin lukeutuu.

Molini otti neuvosta vaarin ja pysytteli kotona neljän seinän sisällä, julkisivuremontin hupun alla ja päivänvalolta piilossa.

– Sanottiin, että riskiryhmäläisten täytyy pitää kunnon karanteeni, mitään ei saa tehdä. Se oli rankkaa itselleni.

Benjamin Molini kotonaan Haagassa. Asunnon ikkunoista ei näy ulos eikä niitä saa auki, sillä talossa on käynnissä suuri julkisivuremontti.
Keväällä tiskit alkoivat kasaantumaan Molinin asunnossa muutaman viikon eristyksen jälkeen. Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Epätietoisuutta lisäsi se, ettei Molinille oikein koskaan selvinnyt, kuinka suuressa vaarassa hänen terveytensä oikeastaan oli.

– Olenko mä astmaatikkona yhtä suuressa vaarassa kuin 90-vuotiaat? Sitä tietoa ei ollut. Oletin, että olen hengenvaarassa.

Jälkikäteen Molini miettii, kuinka monelta murheelta olisi välttynyt, jos lähimpiä ystäviä olisi saanut tavata.

– Mulla on tosi läheisiä ystäviä pari kolme. Jos niitä olisi saanut nähdä, se olisi tehnyt tästä tilanteesta paljon helpomman.

  • Molini oli mukana Sami Kieksin ohjaamassa Toimettomat-sarjassa, jossa Molinin ja muutaman muun nuoren elämää seurattiin koronakevään aikana. Dokumenttisarja on nähtävissä Yle Areenassa.
Lähikuva Benjamin Molinista hämärässä huoneessa valkoista seinää vasten.
26-vuotias Benjamin Molini oli mukana Sami Kieksin ohjaamassa Toimettomat-dokumenttisarjassa. Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Mielenterveysongelmat lisääntyivät

Koronakriisi on lisännyt mielenterveysongelmia entisestään. Kriisipuhelimeen tuli kevään aikana ennätysmäärä soittoja, ja terapialähetteiden määrä on myös kasvanut. Mielenterveysongelmien määrä kasvoi Suomessa jo ennen koronapandemiaa.

Benjamin Molini on kamppaillut mielenterveysongelmien kanssa ala-asteelta asti. Masennus todettiin yläasteella, ja edelleen sairaus saattaa vaikeiden tilanteiden seurauksena puskea päälle. Kuten vaikkapa keväällä kävi.

Molini kritisoi sitä, että suomalaisten mielenterveys jäi rajoituksia asetettaessa täysin toissijaiseksi seikaksi.

– Musta tuntuu, että sitä ei mietitty ollenkaan. Ei mietitty sitä, miten händlätään se, jos ihmiset eivät henkisesti kestäkään sitä.

Poikkeuskevät oli Molinille rankka. Vaikka tilanne Suomessa on tällä hetkellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vakaa, Suomi kuitenkin varautuu pandemian pahenemiseen.

– Mä en tulisi selviämään siitä, jos joutuisin samalla tavalla käyttäytymään kuin ensimmäisellä kerralla.

Eristäytyminen kavereista oli Molinille se vaikein, viimeinen tikki. Ravintoloissa ja kahviloissa käymisestä hän voi omien sanojensa mukaan luopua, mutta sosiaalisten suhteiden puute on se, joka Molinia lopulta keväälläkin kuormitti.

– Voi olla, että muutan mieltäni. Mutta tällä hetkellä olen sitä mieltä, etten eristäytyisi samalla tavalla.

Benjamin Molini huputetun kotinsa edessä Haagassa, työmaan portailla. Talossa on käynnissä iso julkisivuremontti. enjamin Molini kotonaan Haagassa. Asunnon ikkunoista ei näy ulos eikä niitä saa auki, sillä talossa on käynnissä suuri julkisivuremontti.
Molinin kotitalon julkisivuremontti alkoi keväällä. Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Palautuminen poikkeusoloista vie aikaa

Suomalaisista 62 prosenttia ajattelee, että pystyisi sopeutumaan rajoituksiin uudelleen varsin hyvin, jopa paremmin kuin keväällä, selviää Taloustutkimuksen kyselystä. Hieman suurempi osa miehistä kuin naisista oli sitä mieltä, että rajoitukset eivät paljoa elämää hankaloittaisi.

26-vuotias Molini odottaa nyt innolla, että pääsisi takaisin toimistolle töihin. Olo on kohentunut, kun on päässyt kesällä tapaamaan ystäviä. Hän uskoo, että palautumiseen menee kuitenkin vielä aikaa.

– Mä näen kavereita ja tulen toimeen, en ole hirveän ahdistunut. Mutta musta tuntuu, että tää on pikkasen rikkonut mua. Tästä palaudutaan vielä jonkin aikaa.

Jälkikäteen Molini löytää keväästä myös jotakin hyvää.

– Vaikka oli raskasta ja kävin syvissä vesissä, sai myös ajateltua elämästä ja menneisyydestä sellaisia asioita, joita ei ollut joutunut käsittelemään. Olen sillä tavalla rikkaampi.

Benjamin Molini istumassa sängyllään kissansa kanssa.
Benjamin Molini oli lähes koko kevään kaksin kissansa kanssa. Onneksi tuli hankittua kissa alkuvuodesta, Molini sanoo. Kuva: Hilma Toivonen / Yle
Benjamin Molini oli vieraana Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Millaisia ajatuksia mahdollinen uusi aalto sinussa herättää? Olisitko valmis uusiin rajoituksiin? Voit keskustella aiheesta 31.7. klo 23:een asti.

Suosittelemme