Hyppää sisältöön

Kaupunginsalmi Suntin öljyvuoto on peräisin maanalaisesta öljysäiliöstä

Kokkolan Heinolan alueella Suntissa havaitun polttoaineen lähtöpisteeksi on paljastunut entisen Rukan tehtaan tontilla sijaitseva öljysäiliö.

Öljyntorjuntapuomeja rautatiesillan alla Suntissa. Kuva: Clarissa Jäärni / Yle.fi

Pelastuslaitos on jäljittänyt Suntin öljyhavainnon lähtöpisteeksi entisen Rukan tehtaan tontin Jyväskyläntien varrella. Tontilla saneerataan parhaillaan Rukan entistä tehdasrakennusta.

Käytöstä poistettuun maanalaiseen öljysäiliöön on rankkasateiden vuoksi päässyt vettä. Vedensekainen lämmitysöljy on puolestaan kulkeutunut tontille äskettäin asennettuihin salaojaputkiin, jotka laskevat vetensä läheiseen ojaan ja sitä kautta Suntiin.

Päivystävä palomestari Joonas Nuolioja ei ainakaan vielä osaa sanoa, paljonko kevyttä polttoöljyä on veteen päässyt:

– Öljysäiliö on nyt tyhjennetty. Se oli täynnä, mutta öljyn seassa oli paljon vettä, joten varsinaista polttonesteen määrää on vaikea sanoa.

Pelastuslaitoksen mukaan remontoijilla ei ollut tiedossa, että tontilla on käytöstä poistettu öljysäiliö, jonka suojaukset eivät estäneet veden pääsyä sinne.

Polttoöljyn pääsy Suntiin on estetty puomein. Niitä on useassa kohdassa kaupunginsalmea.

Öljyä on takertunut myös ojan ja kaupunginsalmen rantaheinikkoon, josta se sateiden myötä edelleen pääsee veteen.

Kaivinkoneet työskentelevät entisen tehtaan tontilla vielä useita päiviä, sillä polttoöljyn pilaama maa on vaihdettava puhtaaseen.

24.7.2020 kello 13.20 lisätty tieto, että käytöstä poistetun säiliön suojaukset eivät estäneet veden pääsyä.

Suosittelemme sinulle