Hyppää sisältöön

Valkoposkihanhia on Helsingissä enemmän kuin koskaan, paljastaa tuore laskelma – kanta kasvanut viime vuodesta noin kymmenen prosenttia

Eniten hanhiyksilöitä on Arabianrannassa ja poikueita Suomenlinnassa. Espoon itäosissa kanta on sen sijaan puolittunut edelliskesästä.

Valkoposkiahanhia.
Helsingin valkoposkihanhikanta on kasvanut ennätyssuureksi. Kuva: Vincent Holmberg / Yle
Paula Tiainen

Helsingissä on valkoposkihanhia enemmän kuin koskaan, kertoo tuore laskelma.

Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden yhteislaskennassa havaittiin kaikkiaan 6 150 valkoposkihanhea Helsingissä ja Espoon itäosissa.

Aiempien vuosien suurin kokonaismäärä, noin 6 000 yksilöä, laskettiin kesällä 2015. Viime vuodesta Helsingin valkoposkihanhikanta on kasvanut noin kymmenen prosenttia.

Kantaa kasvattaa runsas lisääntyminen. Poikasia on nyt 400 enemmän kuin viime kesänä. Aikuisten lintujen osuus koko kannan kasvusta on vain kolme prosenttia.

Runsaan poikastuotannon selitys löytyy kolmen vuoden takaa. Silloin syntyi niin ikään paljon hanhia, ja ne pesivät nyt ensimmäistä kertaa.

Valkoposkihanhikanta kasvaa myös maanlaajuisesti ja laji pesii koko rannikolla aina itärajalta Perämerelle asti. Suomenlahden länsiosissa kanta on paikoin heikentynyt merikotkien takia.

Sama ilmiö on tänä kesänä havaittu myös Helsingin Vanhankaupunginlahdella. Merikotkapariskunta pesii alueella eikä siellä havaittu tämän kesän laskennoissa yhtään valkoposkihanhea. Hanhenpoikasia on tänä kesänä päätynyt myös harmaalokkien ja kettujen saaliiksi.

Yksi havainnoija todisti myös koiran hyökkäyksen hanhenpoikasen kimppuun.

Helsingin poliisin tietoon ei ole tullut aikaisempaa enempää ilmoituksia ihmisten ja hanhien vihamielisistä kohtaamisista kannan kasvusta huolimatta.

Espoon itäosissa valkoposkihanhia havaittiin noin 600 yksilöä, mikä on 300 yksilöä vähemmän kuin edelliskesänä.

Lue myös:

Komissio vastasi mepille: Valkoposkihanhi pysyy suojeltuna

Ministeriöiltä "hanhinyrkki": tuhojen ehkäisyyn odotetaan esityksiä kesän loppuun mennessä

Kansalaisaloite valkoposkihanhien metsästämisen sallimiseksi keräsi yli 50 000 allekirjoitusta – peltovahingot ovat tuplaantuneet

Suosittelemme sinulle