Hyppää sisältöön

Thaimaan työministeriö sallii marjanpoimijoiden saapumisen Suomeen – menetetty hillasato masentaa yrittäjää

Viisumihakemuksia ryhdytään todennäköisesti vastaanottamaan ensi viikon keskiviikkona.

Thai-poimijat keräävät mustikkaa Luumäellä 2018.
Thaimaan työministeriö on lauantaina ilmoittanut hyväksyvänsä marjanpoimijoiden työmatkat Suomeen ja Ruotsiin. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Iina Thomsson

Suomen ulkoministeriö vahvistaa, että thaimaalaiset marjanpoimijat saavat saapua Suomeen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Thaimaan työministeriö on lauantaina ilmoittanut hyväksyvänsä marjanpoimijoiden työmatkat Suomeen ja Ruotsiin.

Ulkoministeriöstä kerrotaan, että Thaimaan viranomaiset sallivat marjanpoimijoiden lähettämisen, mikäli yritys täyttää viranomaisten asettamat ehdot ja on valmis sitoutumaan niihin. Viisumihakemuksia ryhdytään todennäköisesti vastaanottamaan ensi viikon keskiviikkona.

Ulkoministeriön viestinnästä ei pystytä kommentoimaan sitä, milloin ensimmäiset marjanpoimijat pääsevät maahan eikä sitä, millaisia ehtoja heidät vastaanottavien yritysten on täytettävä.

Hallitus päätti 8. heinäkuuta, että luonnonmarjojen poimijat saavat tulla maahan, jos heillä on suomalaisen työnantajayrityksen kutsu. Näin ollen Suomeen voitaisiin ottaa kesäksi 3 000 thaimaalaista marjanpoimijaa. Suomi poisti matkustusrajoitukset Thaimaahan 13. päivä heinäkuuta, mutta Thaimaa ei ole aikaisemmin sallinut poimijoiden maahan tuloa.

Hillasato harmittaa

Marjanjalostaja Polarican toimitusjohtajan Jukka Kristo harmittelee, että viisumihakemukset voidaan jättää vasta keskiviikkona. Tämä viivyttää olennaisesti poimijoiden saapumista Suomeen.

Kristo arvioi, että hillasadon osalta tuotot jäävät tänä vuonna mitättömiksi. Sen sijaan mustikka- ja puolukkasadon osalta peliä ei ole vielä menetetty.

– Parempi tämäkin on kuin se, että emme olisi saaneet poimijoita ollenkaan maahan, Kristo summaa.

Kriston mukaan koronaviruksen suhteen noudatetaan hyvin samoja periaatteita, mitä muuallakin.

– Huolehdimme turvaväleistä esimerkiksi marjojen punnitustilanteessa ja ruokajonoissa. Lisäksi pidämme huolta perushygieniasta ja esimerkiksi käsidesin riittävästä saatavuudesta.

Satoa ostettu suomalaisilta poimijoilta

Thaimaalaisia poimijoita odotellessaan marjayritykset ovat käynnistäneet kampanjoita, joissa esimerkiksi hillaa on ostettu suomalaisilta poimijoilta. Kampanjoilla on ollut suuri apu luonnonmarjabisnekselle.

Sotkamolaisen marjayrityksen Arctic International Oy:n toimitusjohtaja Janne Naapanki ja suomussalmelaisen Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta kiittelevät kumpikin suomalaisten poimijoiden aktiivisuutta.

– Lakanosto on parhaassa vauhdissa ja yllättävän hyvin on saatu suomalaisilta lakkaa. Että ei niin iso katastrofi, kun ajateltiin, Naapanki toteaa.

Sekä Arctic International että Kiantama Oy pyrkivät yhä saamaan Suomeen thaimaalaisia poimijoita töihin. Arctic International tavoittelee muutamia satoja poimijoita, Kiantama Oy noin 450 poimijaa.

Lue myös:

Thaipoimijat saapuvat sittenkin – sotkamolainen marjayrittäjä: "Ei niin iso katastrofi kuin ajateltiin"

Thaipoimijoille ei vieläkään lähtölupaa kotimaasta – marjateollisuus pohtii mansikkatiloilta vapautuvia ukrainalaisia avuksi

Metsämarjoilla voi tehdä hyvän tilin tänä vuonna – ulkomaisten poimijoiden tulo edelleen epävarmaa, marjanjalostajat tarvitsevat tonneittain tavaraa

Marjoille riittää ostajia, mutta riittääkö poimijoita? Myös 4H aloittaa mustikan oston ensimmäistä kertaa vuosiin

Suosittelemme sinulle