Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kaivopuistossa kaatunutta benjihyppytornia nostetaan merestä – suurin nostotyö tehdään sunnuntaina

Helsingin Kaivopuiston rannassa kaatunut benjihyppytorni vedetään viikonlopun aikana merestä.

Katkennut benji torni
Helsingin Kaivopuistossa mereen kaatuneen 150-metrisen benjihyppytornin nosto-operaation arvioidaan jatkuvan koko viikonlopun. Kuva: Thomas Hagström / Yle
Pilvi Pitkäranta,
Elisa Kallunki
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaatuneen benjihyppytornin nosto-operaatio on käynnissä Helsingin Kaivopuiston rannassa. 150-metrisen nosturin puomi kaatui mereen varhain perjantaiaamuna.

Lauantain aikana on tehty noston valmistelua. Suurin nostotyö tullaan tekemään sunnuntaina, arvioi nostotöissä mukana olevan Diveconin toimitusjohtaja Jari Venemies iltaseitsemältä. Puomi hilataan pikku hiljaa rantaa kohti.

– Olemme edenneet turvallisesti ja suunnitellusti, hän sanoo.

Tänään lauantaina sukeltajat irrottavat nosturin teleskooppijatkoja. Merestä saadaan siis jonkin verran pois tavaraa jo lauantaina, vaikka työt jatkuvat sunnuntaille.

Iltaseitsemältä paikan päällä tehtiin nostoon liittyviä valmistelutöitä, Venemies kertoo. Nostotöitä voidaan lauantaina jatkaa noin iltayhteentoista saakka.

Varsinaiseen nostoon tarvitaan ainakin kaksi maalla olevaa nosturia sekä kaksi uivaa lauttaa. Tarvittaessa kalustoa hankitaan lisää. Paikalla on myös sukeltajia, jotka tekevät muun muassa kiinnitystöitä meressä. Kuljetusta varten puomi todennäköisesti pätkitään pienemmiksi palasiksi.

Katkennut benji torni
Tornin puomiosan pettämisen syytä selvitetään tarkemmin nosto-operaation jälkeen. Kuva: Thomas Hagström / Yle

Myös Helsingin pelastuslaitos valvoo nostotoimenpidettä. Riskinä on varsinkin öljyn pääsy mereen, ja tarvittaessa pelastuslaitos ryhtyy aktiivisiin öljyntorjuntatoimiin.

– Pieni ympäristövahingon vaara on olemassa. Arvio on, että puomista voi tulla vähintään joitakin kymmeniä litroja hydrauliikkaöljyä. Ihan tarkkaa määrää emme osaa sanoa, apulaispalopäällikkö Ville Estlander Helsingin pelastuslaitokselta sanoo.

Kaatumisen syytä selvitetään nosto-operaation jälkeen

Onnettomuuden syytä ei vielä ole saatu selville.

– Näyttää siltä, että nosturin varsi on katkennut kolmen, neljän metrin korkeudelta maasta. On vaikeaa sanoa, mikä sen on aiheuttanut. Silloin aamuyöllä oli kovia tuulenpuuskia ja ukkosta, apulaispalopäällikkö Ville Estlander sanoo.

Lisätietoa saataneen nosto-operaation jälkeen, arvioi kaatuneen nosturin benjihyppy-yrittäjille vuokranneen Nostopalvelu J. Helaakosken toimitusjohtaja Tomi Sulonen.

– Tällä hetkellä keskitytään siihen, että romppeet saadaan pois. Tutkinta jatkuu, kun materiaalit ovat nähtävillä varikollamme. Keskustelemme sitten asiasta valmistajan ja AVI:n kanssa, Tomi Sulonen toteaa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) tekee tutkinnan tapahtuneesta.

150-metrisen nosturin puomi kaatui Kaivopuiston rannassa mereen eikä aiheuttanut vaaraa ihmisille. J. Helaakosken toimitusjohtajan Tomi Sulosen mukaan tapaus on erittäin poikkeuksellinen. Nosturi olisi hänen mukaansa saattanut kaatua myös johonkin muuhun suuntaan.

– Toki siinä on riski ollut, Tomi Sulonen toteaa.

Katkennut benji torni
150-metrisen nosturin merestä nostamisen valmisteluun kuluu lauantaina runsaasti aikaa. Kuva: Thomas Hagström / Yle

Nosturin nostolle viikonloppu on hyvä ajankohta eikä kiirehtimään kannata ryhtyä, korostaa Helsingin pelastuslaitoksen apulaispalopäällikkö Ville Estlander.

– Liikenne ainakin maapuolella on hieman vähäisempää. Toisaalta on vesiliikennettä, ja esimerkiksi puomin pää on aika lähellä veneväylää. On monenlaista huomioitavaa, joka vaatii tarkkaa valmistelua, Estlander sanoo.

Lue lisää:

Suomen korkein benjihyppytorni kaatui mereen Helsingin Kaivopuistossa – nosturi saataneen ylös lauantaina, nostotöitä valmistellaan jo tänään

Suosittelemme sinulle