Hyppää sisältöön

Nyt saa vadelmaa – suurimmat kilomäärät poimitaan vadelmapelloilta lähiviikkoina

Jos sää suosii, tänä kesänä on edellytykset erittäin hyvälle vadelmasadolle.

Seuraavat viikot ovat vadelmien pääsatokauden aikaa. Kuva: Thomas Hagström

Vadelmien huippusesonki on nyt käynnissä. Avomaan vadelmia kypsyy lähes koko Suomessa.

– Tulevalla viikolla poimitaan varmaankin suurimmat kilomäärät Suomen vadelmaviljelmillä, sanoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja Ismo Ruutiainen.

Eteläisen Suomen marjatiloilla avomaan vadelmia on päästy jo hyvin poimimaan. Keski-Suomen korkeudella, vadelman päätuotantoalueella, poiminta on alkuvaiheessa. Seuraavat viikot ovat avomaan vadelmien pääsatokauden aikaa.

Kokemäellä Anttilan tilalla vadelmia viljelevä Juho Anttila kertoo, että tilalla on poimittu avomaan vadelmia nyt noin viikon verran ja kypsien vadelmien määrä alkaa olla nousussa.

– Kylmä keli tekee tästä helpompaa. Marjat tullaan poimimaan paljon pidemmällä aikavälillä kuin jonakin lämpimämpänä kesänä poimittaisiin, Juho Anttila sanoo.

Jos sää suosii, vadelmasadosta on tulossa erittäin hyvä

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton puheenjohtajan Ismo Ruutiaisen mukaan tänä kesänä on edellytykset erittäin hyvälle vadelmasadolle. Lähiviikkojen säät kuitenkin vaikuttavat siihen, kuinka paljon marjoja lopulta saadaan.

– Raakileiden perusteella sato näyttää kyllä todella hyvältä. Mutta sadekausi, joka jo tässä koettiin, osoitti sen, että riskit ovat aina suuret, hän sanoo.

Marjanviljelijä Juho Anttilan toiveena on nyt poutasää.

– Avomaan vadelmia on käytännössä pakko saada poimia niin, että ne ovat kuivia. Vadelma on niin herkkä marja, ettei se oikein kestä märkänä poimimista, Juho Anttila sanoo.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan tänä kesänä on edellykset erittäin hyvälle vadelmasadolle, jos sää on otollinen. Kuva: Yle/Sune Bergström

Vadelmien tunneliviljely on yleistynyt

Suomessa moni vadelmanviljelijä on siirtynyt tunneliviljelyyn, jossa kasvit ovat muovikalvon alla suojassa. Ismo Ruutiainen arvioi tässä vaiheessa kesää, että tänä vuonna tunnelivadelmien osuus suomalaistilojen vadelmasadosta olisi noin 30–40 prosenttia.

Tunneliviljelyssä vadelmat eivät ole yhtä alttiita sääolosuhteille kuin avomaan viljelyssä ja satokausi on avomaan vadelmia pidempi.

– Satoa tulee kesäkuulta jopa lokakuun alkuun saakka, Ismo Ruutiainen sanoo.

Koronatilanne on kuitenkin tänä kesänä vaikuttanut tunnelivadelmienkin viljelyyn, kertoo marjanviljelijä Vesa Poikela haminalaiselta Lahden tilalta. Poimijoita riittää, mutta tilalla ollaan vasta alkusadon vaiheessa. Aikataulua on viivästyttänyt muun muassa se, että koronatilanne esti keväällä pitkäaikaisten, kokeneiden työntekijöiden pääsyn istutustöihin.

– Jos olisimme päässeet istuttamaan huhtikuun ensimmäisenä päivänä, kuten olimme suunnitelleet, olisimme keränneet vadelmaa jo jonkin aikaa, Vesa Poikela sanoo.

Lahden tilalla tunnelivadelmien satonäkymät näyttävät kuitenkin tässä vaiheessa hyviltä.

– Marjoja on vielä rajallisesti, mutta ne ovat tosi isoja ja herkullisia, Vesa Poikela sanoo.

Vadelma on suomalaisviljelijöille tärkeä marja muun muassa siksi, että sen hinta on moniin muihin marjoihin verrattuna korkea. Viime kesänä Suomen marjatilojen vadelmasato oli suurempi kuin koskaan aiemmin. Talteen saatiin 1,3 miljoonaa kiloa vadelmaa.

Suosittelemme sinulle